Thursday, 5 January 2012

Iktibar dari kes Amalina | Renungan & ingatan untuk diri sendiri dan semua para ibu

Dipetik dari status FB Ustaz Zaharuddin:

Setiap anak lahir dalam keadaan suci, ibubapa akan berperanan besar untuk menjadikannya seperti Yahudi, Nasrani, Majusi atau menjadi Muslim yang sebenarnya. Ibubapa DERHAKA kepada Allah dan anak apabila mengabaikan takrif kejayaan sebenar yg boleh membantunya & anak untuk melepasi alam dunia ini. Bukan sekadar kejayaan atas kertas. Wahai ibubapa, insaflah kita, telitilah tugas kita, didiklah mereka dengan sifat malu bersalut AGAMA. Jangan sesekali dibelikan seluar @ baju 'berlubang untuk si anak gadis', kelak nanti musibah bertambah pedih. Nabi sabda :"Jika kamu sudah tiada malu, (pasti kamu akan) lakukanlah apa shj.........
Renung2 kan lah semua ye.......

note : tak ada org yg tak buat dosa..tapi kalau dh terang-terangan against syariat...tak ke nampak sgt canggung...hakikatnya kecermerlangan akademik tak parallel dgn iman...memanglah cara berpakaian adalah privasi masing2, tapi dlm islam ada juga konsep dakwah...sbb amalina cemerlang dlm akademik, jadi dia dikenali, apa2 yg dia buat org amik tau kan..rasanya tak relevan istilah kubur masing2...and kena ingat, konsep ketaatan pada manusia, termasuk ibu, selagi mana tak bertentangan dgn syariat Islam...

note 2 : pelajar cemerlang SPM (dari MMP) nama siti fatimah yg kini sedang belajar kat Univ of Notts, UK--elok jer pakai tudung..me sempat jumpa dia masa me kat Notts (dia dtg jumpa me), sbb me pun ex-MMP...me bknlah alim sgt pun bab2 berpakaian, cuma Insya Allah me akan bertudung sampai akhir hayat me..kita kena selalu doa agar ditetapkan iman kerana iman manusia bertambah dan berkurang...


20 comments:

ahsfantasy24 said...

Kalau dengar kata-kata daripada
mereka yang nak tegakkan benang yang
basah, kita kecewa. tapi sentiasalah
kita berdoa untuk perubahannya ;)

LYAfrina said...

setuju sgt2 dgn kata2 MZ..
sama mcm lya..bknlah alim.. tp msh cba mjaga

Chekgu Azrine said...

setuju dengan MZ... risau sebab saya ada anak perempuan.. uhuhu..mntk dijauhkan semua yg tak baik..

Mama Mirza said...

setuju.. dan sangat setuju... ingatan untuk diri sendiri juga... semoga saya bentuk anak saya ke arah yang sepatutnya.. untuk persediaan di sana.. bukan aim untuk hidup dunia jer.. tq.. :)

Nana said...

Malas nk komen lebih2 smlm ada org perli2 hehehe

ummi nia said...

betul sis..anak tue ibarat kain putih..kalau btl kita didik dia insyallah menjadilah anak tue..

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

yup.. moga dia berubah.. tapi tak perlu diwar2 pemakaian dia sampai keburukan dibuka sana-sini mcm sesetengah blog buat tue.. ila pun tak baca pun.. saling link sana sini ..bukan ke menutup keaiban jugak dituntut.

ila ada kawan yg seksi, family mmg type moden, rapat masa student dulu, semua org ila kawan , dari yg seksi sampai ke akak tudung labuh.ekeke. dia jugak pramugari tapi baru2 ne ila dengar dia kawin & bergelar hajjah. ila ne pun lum pg mekah lagi. sob sob.. tp yg seksi tuela yg pegi dulu.. allah lebih tahu.. semoga dia berubah & kita mendoakan perubahan dia..

aah tapi betul mz cakap tue..kalau anak tue dah anak dara jgnla belikan baju2 yg seksimeksi utk anak2..auwwwwwwww tak sanggup mak nak tengok..

Peri PiA said...

indeed

me dulu free hair,risau mcm mane anak nanti

amirah said...

sedih baca kenyataan mak dia.. : (

Sidratul Muntaha said...

dlm kes amalina ni mz
aku punya pendapat satu jer...
dia anak tunggal..
so,phm2 lah klu mak bpk dia bikin dia spoil brat dari segi tu.
memang tinggi ilmu mana pun kita,ilmu agam lagi tinggi dri segala ilmu yg kita ade.
bukan nak kate hidup susah atau senang sebagai kayu ukuran
tpi bila kita tak pernh rasa susah brg sedikti..
kita tak beringat lansung
*jgnkan amalina,aku punya xlecturer dulu lagi teruk.
muka ensem,ngaji terer tpi bab agama,solay,zina apetahlagi.
la ni dah ade anak,ade wife yg baik and jadi air asia pilot.
cume tak thu lagilah masih berperangai sebegitu lagi ke tidak.

apepun,yg baik jadi tauladan,buruk jadi sempadan..

εïз mummyHaza εïз said...

Setuju dengan MZ.. Risau dengan kata2 seorg ibu seperti itu...

ummiarissa said...

sedih dengan kenyataan dia di FB nya..dia tak pedulik dah dengan kata orang...mungkin belum timbul lagi kesedaran yang tinggi tentang islam itu sendiri..lagi-lagi suasana belajarnya lebih kepada budaya barat..kawan-kawan juga banyak mempengaruhi gaya hidupnya...lebih kecewa..ibunya tidak terkejut dengan tindakannya...kerana menurutnya itu adalah gambar peribadinya yang telah dicuri dari FB nya..itu sahaja komen dari seorang ibu.

amiey lee said...

sama2 amik iktibar sbb masing2 ada anak2

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

sebagai ibu disyorkan cakap begini " saya akan nasihatkan anak saya supaya menjaga diri sbg perempuan melayu&islam"

tapi berkata2 mmg mudahkan? entah apa yg mak dia rsa kita tak tau..

CaDLyNN said...

semoga kite same2 la memperbaiki diri masing2...:)

adik amalina tu...sayang kalau dibiarkan terus hanyut..

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

yup btol ingatan untuk diri sndiri jgk..moga berjaya mendidik anak kearah jln Islam.

Ummi Dania Yasmine said...

suzz...tak puaslah xder shoutbox. i nak shout ni...hehehe

me suya said...

waa siti fatimah jumpa Mz eyh.. Oghe kelatey kito tuu.. ehehehe dulu Suya senior Siti jugak.MAsa sekolah rendah.. Pastu siti g MMp suya g Faris... Xjumpa dah.. Ibu siti tu guru besar sekolah kami dulu~

Em's Family said...

honestly thats the bad thing about internet.. personally, i tak berape setuju cara mak dia jawab soalan, i dont think they really care, walaupun pada asasnya, i sendiri tau banyak kawan2 i yang bijak pandai di sekolah, lepas tu belajar overseas, dah lain sangat mase dekat sekolah dulu, ade yang siap pos gambar pakai bikini dekat FB lagi.. but on the other hand, im against those people yang letak gambar amalina on their blogs, tak baik nak tunjuk kesalahan orang lain kepada orang yang tak tau lagi cerite ni.. by right kite patut same2 cube sampaikan ape yang patut dipesan.. not sebarkan bende negatif pada orang lain.. watever it is.. kite sama2 doakan yang terbaik bukan saje untuk diri kite but orang lain juga..

Mama Adam said...

yang paling kasihan adalah parents dia. parents sedaya upaya akan didik anak dengan betul2. cuma, bila jadi macam ni, kadang2 org salahkan ajaran parents. kononnya ibu tak pandai didik anak. padahal didikan ibu tu, kira dah yang terbaik dah untuk anak masing-masing.

kalau kita ditempat family terdekat dia, bayangkan bagaimana stress sebab dapat liputan luas. semua org tau... huuu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails