Thursday, 26 January 2012

Zakat pendapatan ie zakat gaji bulanan WAJIB hukumnya | kalkulator online

kepada mereka yg terlepas pandang (termasuk diri me sendiri)...gaji yg kita terima setiap bulan adalah WAJIB kita bayar zakat (ada artikel kat Utusan Online in case uolls nak refer)...bukan hanya sekadar bayar zakat fitrah masa bulan ramadhan..

ni LINK utk KALKULATOR online yg mana disediakan oleh Lembaga Zakat Selangor...

cth mudah, let's say gaji kita (gross income) RM2000 sebulan, so gross income setahun RM24000.
then kita key in dlm column yg disediakan..

ada deduction RM8k utk perbelanjaan diri sendiri dan tanggungan utk anak2
dan ada deduction 11% utk KWSP

so akan dpt berapa amount yg dikenakan zakat....so cthnya utk those yg gaji RM2k sebulan and tak de anak, zakat pendapatan utk setahun ialah RM 329, atau kalau nak bayar bulanan, RM27.40 sebulan.

siyes sgt senang nak kira zakat menggunakan kalkulator online ni..so tak de alasan kita tak berzakat ;)

penting kita bayar zakat sbb hukumnya WAJIB dan dapat menyucikan pendapatan kita..Insya Allah kehidupan kita akan lebih diberkati.

note : selama ni me sendiri terlalai bab2 zakat gaji bulanan ni...asyik pikir bayar income tax ajer....


15 comments:

Em's Family said...

i memang siap2 tolak zakat every month but last year i stop sebab tak mampu :(

Kancilbiru said...

KB buat potongan gaji tiap2 bulan since tahun pertama kerja.. memang terasa perbezaannya..gaji tak pernah tidak cukup walau bermacam hutang piutang datang..

moga hidup kita semua diberkati...amin.

me suya said...

hari masuk kerja hari tu..Suya ade daftar dengan pusat zakat utk deduct dierect dr gaji..Sebab rasanya company memang cakap kalau nk deduct zakat gaji, dia akan uruskan

shidasyakirin said...

kalau nak senang blh buat potongan gaji tiap2 bulan supaya tak terlupa.

Sidratul Muntaha said...

klu tak silap..
ramai lecturer kat engine ni takde byop tax sbb dah bayo zakat pendapatan ni.

Noor Wahidah Mahat said...

eh.. btol2.. opis lama i setiap bulan gaji ada potong zakat ni..

-www.madammondoq.com-

Cik Tqah said...

THanks for sharing MZ.. cik tqah xsempat2 g pjbt zakat..huu..

amiey lee said...

syukur alhamdulillah... dipermudahkan Allah dalm segala urusan...

pihak zakat datang dua tahun lepas ke company.. then kami semua buat salary deduction direct terus ke pusat zakat... dia terus kira and buat akad kat situ gak..

seronok rasa bila gaji yang dpt dh dizakatkan selam 2 tahun ni.. rasa berkat dan murah lagi rezeki Allah beri...

mohon agar dipermudahkan untuk tahun2 seterusnya aminnnnn

AyuArjuna BiGoshh said...

me mmg bayar zakat tru uia...senang tak yah nak kira2...hehehe

mamaacha said...

saya memang tolak tiap2 bulan dari gaji....tolak lebih sikit dr sepatutnya dengan niat bayar untuk yg dulu2....

cikpia said...

pasepa saya kira kuar NaN.........???

Suliana said...

saya baru stat byr zakat tahun lepas.. tak tolak gaji tapi byr sendiri.. alhmdlh terasa keberkatan duit gaji :-)

Ustaz Love said...

kalau bayar zakat, boleh kontra dengan income tax..

Oyis said...

betul tu MZ. kalo byr zakat, dpt exemption tax, tp kalo byr tax, zakat tetap zakat. Alhamdulillah isu ni diketengahkan, sbb ramai mungkin x brp alert. x kira brp sket pon rezeki kita, kalo ada gaji maka kena la disuci kan. even gaji cleaner skali pon (kat obersi biasa lah jawatan2 floor engineer aka tukang sapu ni kan). good entry MZ. moga2 mendatangkan mafaat buats emua, termasuk saya sendiri ;)

*∽ IZAN ∽* said...

Thanks sharing link ni.
So far dari company lama (HR mim lam ya wau) memang ada buat tolakan gaji untuk potongan zakat. Kadang2 orang dari Pusat Zakat selangor datang buka booth kat kantin. So pendedahan tu ada... ALhamdulillah.

Tahun ni dah pindah company baru.. nasib baik MZ share link ni.. baru confident kiraan zakat tu cukup ke tak uhuhuh

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails