Thursday, 19 January 2012

Kerja kerajaan vs kerja swasta | dua-dua saya dah rasa

ptg semlm PA dept tempat me keje called..

Ms X : Dr Suzi, annual leave tahun lepas ada baki 11 hari, nak jdkan golden handshake ker..
Me : *mode senyum2...dan berkata..byknya cuti i yer...i report duty bln 8 2011 pun dpt byk cuti hehehhe
Ms X : utk thn 2012 Dr Suzi dpt 30 hari annual leave tau
Me : thn lps punya, i tak nak jdkan golden handshake lah...sbb i nak amik cuti 2 minggu utk pegi umrah, so i akan guna annual leave thn lps punya :) nanti i tulis surat kpd HOD
Ms X : oklah kalau mcm tu

so terdetik dlm hati me...untung keje gomen sbb dpt byk cuti thnn...and being an academician, senang ajer nak apply cuti, tak byk kerenah, most of the times tak pyh pikir2 saper nak cover duty etc...


me pernah keje bank selama 3 tahun setengah...so me dh lalui betapa peritnya keje swasta--selain tekanan keje...kalau cuti, file akan bertimbun2 atas meja sebaik ajer balik dari cuti ..:/ tu tak termasuk tekanan keje and debaran setiap kali appraisal...semuanya tersimpan utuh dlm kotak memori...menjadikan me sgt2 menghargai apa yg me kecapi hari ini..

anyway, keje swasta pun byk jer kelebihan, so dua2 sektor pun ada pros and cons..it's the way we do our job, the way we look at our life, the extent we appreciate whatever we have...

note : syukur atas segala rahmatNya


20 comments:

Huda said...

Yup..syukur atas segalanya..Saya punya balance cuti masuk Golden Handshake, tak banyak pun..hehe

Jia Nur Fizza said...

=) some people say...salary is the greatest motivation ever...=) it make yr day brighter...kerja adalah ibadah..=)

blog-tips-kurus said...

syukur saye pon dpt peluang jadi penjawat awam, selepas berjerih keringat kerja dengan swasta. kadang2 rasa nak marah je dgn staf junior yg senang dpt kerja tapi tak m'hargai/tak berdisiplin..

e.l.i.s.s.m.i.e said...

company lama dulu nak pergi Haji pun boz siap boleh suruh tangguh sebab company cina. tapi ada sorang director ni, nak pergi haji tapi tak ckp kat boz tu sebab takut tak bagi pergi pulak. btol2 nak sampai tarikh baru dia apply cuti.

jemarisuri said...

samalah kita JS pun pernah keja di sektor swasta sbm dpt awam..

berbagai tekanan yg terpaksa dilalui..huhu..

sentiasa bersyukur dgn nikmat yg diberikan..

Eyriqazz said...

yup..setuju ngan mama zharfan..dulupun pernah kerja swasta....stayback until 9-10 malam tu perkara biasa..weekend pun kadang2 kena dtg kerja..the pay is good, the bonus is excellent, but i feel cam takde life..so i resigned and found a better job....

tepuk dada,tanya selera..mana2 kerja pun mesti ada pro & cons nya kan?

Chekgu Azrine said...

Kerja dgn sektor kerajaan lbh terjamin..cuma gji kerja swasta lbh tinggi kot..

Ummi Dania Yasmine said...

me pun dah keje swasta dan kerajaan. Tapi....me enjoy kerja di swasta sebab tempat kerja kerajaan me penuh ngan PHD, birokrasi......dan orang 'talam dua muka'.

Kita kena tengok tempat kerja kat mana yang kita enjoy the most. Me miss masa kerja kat Kontena Nasional!!!!

me suya said...

betul tu mz..
mcm Suya.. swasta, tp annual leave for first year working dpt 15days and will increase 2 days per year.. Susah kot nk cuti kalau takde org cover kerja..Nasib my team selalu ok je bab cover mengcover

kakyong said...

golden handshake tu apa??

x pernah koje gomen, tp pernah koje swasta..1 dgn co chinese & 1 lagi malay.. boleh rasa beza juga antara ke2 nya.. :)

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail said...

salam sis. maera tak penah keje gov. so far memang hard keje private. kdg2 dia punye penangan sibuk sampai kul 12 tghmlm baru balik. stress gila. tapi gaji memang best, tp tak enjoy sgt sb cuti tak byk. cume satu aje yg maera tak berapa best pada segelintir gov servant, kdg2 diaowg wat keje lambat suh tunggu sampai berjam-jam.tp kalau gi sektor private, lambat 1/2jam pun dah kena kutuk.rase tak fair lak.hehehe~ walau ape2 pun, kena syukur dimana pun kita berada.kerana Allah dah tetapkan yg terbaik utk kita.so yang dah dpt tempat terbaik tu, buatlah kerja sungguh2.jgn sambil lewa.

AyuArjuna BiGoshh said...

suzz balance cuti i last year 60 hari...wahahahha...my hubby 7 hari tapi die tak leh carry forward so boss die bayar balik cuti yang tak diguna dapatlah dalam 1k ++ :)

amiey lee said...

no komen..heee tak penah rasa keje gomen...

skrg keje alhamdulillah...yang pentng happy dengan tempat keje ngan persekitaran kan...

CaDLyNN said...

oo..keje swasta mmg mencabar...susah nk cuti dan cuti sikit.. :)

Myra Jay said...

5thn lebih myra keje swasta, 2nd-3rd yrs ok, but than makin teruk... huhuuu..

Rasa cam nak cepat2 dapat masuk Gomen :)

Mama Mirza said...

saya pon pernah merasainya.. dan memang rasa sangat bersyukur bila dah masuk kerajaan.. tapi suasana gembira tempat kerja sebelum ini memang berbeza.. :)

Lin Azlina said...

saya kerja swasta skang tp so good! happy life..

mizzura said...

pernah kerja part time clerk kt gomen waktu student..entahla takle masuk..
sy suka jump2 company..most private espc o&g takde masalah kalo kita jump..thats y xnk msk gomen :-)

so far alhamdulillah dpt co. yg best skang..teringin gak nk jd lecturer..tp belum smpi seru...

kayyana said...

btul tu kak.. mmg keje kerajaan ni byk kelebihannye.. mmg bersyukurlah sape yg keje kerajaan.. walaupun gaji taklah sebanyak swasta tp kite diberikan byk kelebihan.. kan kan kan?

AkmaFaizal said...

dua2 dah pernah rasa..ade kelebihan dan kekurangan masing2...hehe.. skang dok umah jaga anak2 plak, terasa lagi mencabar... :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails