Thursday, 19 January 2012

tips bateri laptop tahan lama

me ada bersembang dgn sorang staff ITD, me bebel psl bateri laptop me dh kong..and nak beli bateri ori maunya RM300 jugak at least (lappy personal me brand Dell, me beli masa mula2 start phd thn 2007)

dia pun bagi lah tips kat me...katanya...one of the tips...JGN OVERCHARGE bateri, tak kiralah apa2 bateri pun lappy ker, hp ker....ie bila bateri tu dh fully charge, sila disconnect dari charger....


ooo...me jenis tak amik kesah bab2 tu....most of times me biar jer charger/wire tu berterusan connected dgn lappy...tak kiralah bateri full ker tak....so memang bad habit lah mcm tu rupanya....me ingatkan once bateri dh full, kiranya dh tak masuk lah kalau kita nak charge so logiknya disconnect sendiri (LOL)<

so lappy office me nak kena amalkan tips di atas lah...ie tak boleh overcharge bateri ;)

uolls ada tips2 best tak...from ur own experience...kalau nak google memang ada mcm2 tips pun :)


10 comments:

mama tisya said...

ada lg tips lain...kalo guna bateri tgh charge kt suis cabut bateri so bateri tahan lama..kiranye bateri tu simpan utk kegunaan bila kt tmpt tkde main power

amirah said...

kalau smbungkan dengan charger, saya akan buka battery supaya battery tak rosak..unless nak pergi mana2 charge siap2 dulu lappy

Lin Azlina said...

betul tu..penah dgr jugak psltip camtu

Eyrique Ettiqazz. said...

kalau hp plak jgn letak kt tv,nanti bateri kong..I think lappy pon maybe sama jugak...avoid from tv..

Chekgu Azrine said...

tu jek tips dia.. dan lagi satu kalau tak mo pakai batery cabut daripada lappy MZ.. then pakai la elektrik mcm biasa..

Nur-nba said...

Memang kena betul tips ni.. Bateri akan lebih tahan lama. Cuma bila nak cepat, kadang2 lupa nak cabut bateri dari charger.. :)

Eyriqazz said...

hik3..biasanya on ka je sebaik saja on lappy....

Lelord said...

i mmg cabut bateri

SyUhAdA said...

aah.mmg xleh bg overcharge..nnti bteri cpt rosak.tp ble dah rosak..biar jelah overcharge pon..hehe

AkmaFaizal said...

klau tak on charger, gelap je lappy ni walaupun bateri ni full..sakit gak mate nengok..hehe.tapi tip2 yang diberi tu semua saye setuju..lagi satu klau nak charge, biorlah dah betul2 dkat2 nak kong..blom separuh dh cahrge..asyik2 charge..mau tak rosak bateri tu..haiyaaa...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails