Wednesday, 11 January 2012

Andai kata kita tertanya2 kenapa orang yang TAK SEMBAHYANG boleh berjaya

me terbaca kat blog ni....
so me rasa worth sharing....utk peringatan diri sendiri gak...me manusia yg biasa yg tak lepas dari dosa..and sering kali alpa...
moga2 kita semua sentiasa menjaga sembahyang masing2..insya Allah..

sbb tak leh nak copy, so me paste part of the entry....feel free to read the full entry kat SINI




WA

21 comments:

Mila@Rimbun said...

rasanya kalau kita solat hanya kerana untuk balasan didunia,supaya Allah bg kekayaan dan kesenangan didunia, mmg kita akan rasa irihati or dengki dgn golongan sebegini, Tapi kalau kita lakukan suruhan Allah (baik solat, zakat etc etc) hanya kerana mengharapkan keredhaanNya, maka kita tidak akan rasa terusik dengan kata2 orang yang istidraj ni kan.

Sidratul Muntaha said...

owh
lam dah thu
mmg ade buat entry psl ni pun kat blog sebelum ni
yup..
ujian Allah ni bkn setakat susah..
senang2 selalu pun bentuk ujian juga...

yuyu Zulaikha said...

terima kasih akak :')

PinkUmmi said...

Perkongsian ilmu yang sgt2 bagus dan menarik!!!

AyuArjuna BiGoshh said...

bagus info ni...

هانيم إرشاد said...

owhhh. bawu taw.. kdg-2 rase jeles tgk member-2 yang cenggini dpt result lebih baek dari kte :(

mikamusz said...

mintak dijauhkan dan supaya kita sentiasa ingat pada solat

Ardini Humaira said...

Allah tahu apa yang terbaik buat kita.. rezeki masing2 kita Allah dah tentukan. syukur dengan nikmat kurniaanNya lebih baik daripada berhasad dengki dan menatap nasib hingga terabai iman dan taqwa.. :) yang ada rezeki lebih, tak boleh takabur dan riak... sebaliknya menghulurkan bantuan (derma/zakat/hadiah, etc) kepada mereka yang memerlukan... Islam itu indah ^__^

::EIDA:: said...

Bagusnya sharing ni... Ida nak share kat blog boleh?

kayyana said...

good for sharing this kak..=)

Mama Mirza said...

Alhamdulillah.. terima kasih atas ingatan... faham hakikat ini.. cuma kengkadang kita lupa.. dan kengkadang kita suka buruk sangka dengan Allah.. minta dijauhkan..

Em's Family said...

memang terasa jugak dengan artikel ni.. i ni mengaku bukan sempurna juga

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

mz nak pinjam boleh.. bagus benda ne..

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

eh pinjam lak nak share kat blog ila..

CaDLyNN said...

lin pon baru tahu istidraj ni last year sbb tgk tanyelah ustaz pagi2..n penah wat entry pasal ni jugak..semoga kite tak tergolong dlm golongan yg terkene istidraj ni..

CT NoArIzAh ArIs said...

Suka sgt entry ni tima kasih kerana berkongsi dan mintak izin nak share sekali kat blog.:)

Chekgu Azrine said...

thanks for sharing MZ...good info..

myra abdullah said...

dulu time skolah,myra penah tanye kat ustazah mengenai hal seperti ini,
kemudian ustazah sebut ia sebagai istidraj..dan penjelasan..
bile dah dengar,terasa diri ini lega kerana tidak tergolong dlm kelompok begitu.biarlah bersusah dahulu aslkan iman tetap dihati..
anyway,thanks for remind me again =)

kakyong said...

memang pernah org sindir mcm ni.. yer lah usaha dah mcm2 life kami tetap sederhana mcm ni.. kdg2 bertangguh bayar itu ini.. alhamdulillah, syukur, kami masih dpt teruskan kehidpan tanpa meminta

menitik air mata bila dibandingkan dgn kehidupan org tu yg selalu dpt apa dia nak.. kakyong memang malas nak balas cakap.. sbb kita faham tentang istidraj ni.. biarlah Allah yg tentukannya..

anisalya said...

kadang2 org yg tak solat diberi kejayaan itu pun sebenarnya ujian. tapi biasa la. tak sedar jugak kena uji. kita yg solat ni pun mungkin ada pincang mana2. so, kena sentiasa perbaiki kan?!

Oyis said...

walau dah pernah terbaca sblm ni, i appreciate u sharing this kak MZ, sbb nya sbg hamba Allah saya mmg kdg2 terlintas knp la si polan si polan ni jelas x solat tp nmpk jauh lebih senang, berduit (dan bijak - sbb sama2 wat PhD kan). bkn la saya org yg baik sangat, tp bila dah terang2 solat nya x dijaga mmg la kita perasan kan. itu lah, setan plak dtg membisikkan kat hati suh busuk hati dgn org tu, dan berprasangka buruk dgn Allah. Astaghfirullah. moga2 penulis asal dan kak MZ dpt kebajikan drpd perkonsian ilmu ini, insya Allah

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails