Wednesday, 4 January 2012

berat mata memandang | pahitnya perkataan "FAILURE"

academic staff kat UIA law faculty berjumlah 100 org..memang very big law school...and me tak ramai pun colleagues yg me rapat..

ada of the colleagus yg me agak rapat dgnnya...semlm dia citer kat me...
she failed her phd--dia buat phd kat UK...dh dua kali viva, last2, slps jangka masa yg lama...dia FAILED juga akhirnya...tak dpt Phd....kalau tak silap me, she 1st started her Phd in 1999, then dragged lama sbb dia kena buat major correction..siap tukar SV(supervisor)...then even lps correction pun, still tak dpt lulus

sedey me dgr her story...dia ni sgt baik orgnya, working very hard...kiranya Tuhan bagi ujian kepada mereka2 yg terpilih...berat sungguh ujian FAILURE ni...

me tak terdaya nak tlg hanya mampu ckp u got to try again..kena buat phd kat local uni rasanya lps ni..cuma now UIA nak terminate her service sbb kat UIA now, tak leh ngajar and tak confirm jwtn tanpa Phd...now dia dlm proses appeal etc etc...

note : Ya Allah, janganlah Enkau timpakan ujian yang tidak mampu aku tanggung...


14 comments:

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

aduhai kesiannye.. mmg tak tau nak cakap apa..

Lelord said...

aduhaiii...mudah2an semuanya dipermudahkan

azura samsuddin said...

betul sis, mmg perit perkataan FAILURE tu, zura sndiri pun penah diuji oleh Allah tp mmg pujuk hati sndiri 'Allah xkan uji aku kalo aku xleh hadapi' :)

ADEEYA said...

:/ hmm susah jugak kan nak dapat PhD

AyuArjuna BiGoshh said...

hishish sadishhh nyer- tergamak UIA nak terminate

kakchik@ella said...

Perkataan dan rasa "Failure" itu sendiri byk pahitnya.

Failure in marriage, failure in study, failure in life. Perit dan sakit, kan.

Nur-nba said...

Tumpang simpati bila membaca kisah rakan Kak Suzie tu. Semoga rakan akak tabah dengan ujian dari Allah.

amiey lee said...

takpa ada hikmahnye...harap kawan mz bersabar...

p/s; baru perasan mz ada header baru :p

cikpia said...

*speechless*

pity her............

Cengkih78 said...

bump into your blog accidentally. sy sendiri pernah lalui PhD setahun lalu di Aus. Alhamdulillah berjalan lancar. saya tau cabarannya membuat PhD dan emotional and psychological struggle yg dialami sepanjang menyiapkan PhD and kegagalan itu adalah the worst nightmare, lagi2 bagi pemegang scholarship yg masa dpnn kerjaya tu bergantung kpd lulus gagalnyer kita.

ada bbrp kes mcm nie pernah sy dgr dan bukanlah mrk ni orang yg tak perform, cuba mungkin bukan rezeki dan ujian barangkali.

mmg berat mata memandang berat lagi bahu memikul, sound cliche maybe tapi dont give up yet. kalu msih berminat nak jadi pensyarah, opt for local uni and cuba lagi. kalu pun ditakdirkan tak dpt sambung khidmat, pastinya ada kebaikan dari semua ni. tertutup satu pintu, ada pintu2 lain terbuka. rezeki kita pd Allah, bukan sekeping kertas. itu cuba medium saja..

all the best to your friend.

Em's Family said...

Suzie..

one of my mom's phd student having the same problem.. kesian sangat dengan dia.. appeal jugak.. alhamdulillah eskarang ni dalam proses nak habiskan dengan mak i.. lagi sikit je lagi.. im happy for that kakak tu jugak

deqlis said...

sedey nyerr...pepun jgn give up klu dia masih nak teruskan cita2xnya...tp jika dia ada 2nd plan....boleh aja..rezeki maybe lebey besar di tempat lain...

tetiba deqlis teringat kata2x..jgn sedey bila Allah turunkan mendung dan hujan...kerana selepas itu bakal ada pelangi yg cantik muncul utk menyinari hidup...

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

sedey dengar citer tu, hope dia beroleh kejayaan one day nanti

Chekgu Azrine said...

kesiannya dia MZ.. keje dah elok2 jd pensyarah.. nak kena terminate.. kalau dia buat kt local univ better kot.. sure tak jadi camni.. sigh

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails