Friday, 23 March 2012

Ada apa dengan KUCHING

seumur hidup me, masih belum menjejakkan kaki ke Sabah Sarawak..
Insya Allah, jika tiada aral, me, hubby, kids and my mom akan bercuti2 Kuching awal May nanti --dh settle urusan convert Phuker holiday jd Kuching holiday (tak dpt nak convert to Sabah holiday sbb tak cukup bajet RM3k for 5 pax)--so cuti2 Kuching ni part FOC ialah AA flight tix & hotel ajer..yg lain semua me kena bayar sendiri..kira ok lah jugak kan :) me dh tempah tour guide a.k.a driver (termasuk keta/mpv)

nak buat apa yer kat Kuching nanti...
tujuan utama nak relax2 and sight-seeing ajer...me tak minat sgt dgn muzium, so may be weolls akan masuk muzium kuching ajer sbb trademark kuching kan :)

and nak naik Sarawak River Cruise (mahal gak--RM60 per pax tixnya)

and nak mkn seafood --hopefully dpt cari tempat mkn halal--sbb me dh buat research and cari info--byk info kat forum cari.com..and katanya hanya few seafood stalls yg ada sijil halal jakim

and nak beli kek lapis--sikit jer kot, mr hubby tak suka kek, me mkn gitu2 ajer

me suka pearl, tapi kat sarawak mana ada pearl mcm kat sabah kan :(

note : looking fwd utk spend time dgn yg tersayang :)


11 comments:

mama tisya said...

slamat cuti2 nanti...kita swak tk smp lg..sabah dh smp

Peri PiA said...

kuching best abah me bwk me dulu,kami ke SCV sekali (kg budaya s'wak).agak mahal tu la me xdpt beli souvenir byk hehe

kedai2 souvenir kat kuching mmg best!
ade gula2 lada hitam

Gieyana said...

Me br ja g Kuching..feel free to view under label: Trip to Kuching 2012. X abis ag wt entry..

Kalau nk mkn seafood halal, kt Topshop. (Taman Kereta). Ownernya mostly chinese but ada some shop yg dpt cert halal. Pegi ah Sarawak Cultural Village gak..best. Its took about 45-1hr drive. Entrance rm60 for adult n kid separuh harga. Tp kalau student rm15.

Kalau nk pearl, g kt Bazaar Waterfront..ada gak jual but x semeriah kt Sabah.

Nnt me akan cuba hbiskan entry Kuching..:)

AyuArjuna BiGoshh said...

me nak kek ok mz :) heheheheh

intanloveamir said...

wahhh...bestnyerrr cuti2...kt sana femes ikan terubuk masin jugak kan...

xsabar gak nk g holiday next week..;)

Cute Mum said...

pernah pergi kuching..
kami pergi jalan2 kat sarikei kot namanya.. kat sana barang murah tapi jauh sangat..
pastue g pantai kat gunung santubung..
yang lain jalan2 kat waterfront n pasar satok..

tiefazatie said...

wah..slmt cuti2 sis!ifa xtau nak bagitau sbb xpernah smp lg..hee..try sis google2..mestia d aje blog2 yg cte pasal kuching nie..=)

jgn lupe bw kucing dr kuching tau!hee

♥♥cikHannah aka CikHarty♥♥ said...

slm sis.. Sarawak mmg best sbb sy org srwk n stay kt khcg sbb kje kt sni... kalaw berkunjung ke srwk nnty jgn lupe g Kampung Budaya..pelbagai budaya org srwk yg mmg umum diketahui byk etnik..mmg best..tempat yg sronok utk ambil pic kenangan.. selain tu, akak leh jugak pegi ke Pasar Serikin,xjauh dr sempadan Indonesia & brg2 mmg murah giler..mmg akk borong lah nnty terutamanya kain2 org baju kurung ke pape...maklum kn,persiapan raya nnty..ehehehe.
Selain tu jgn lupe berkunjung kt Pantai Damai & Gunung Santubong,sinonim dgn cite dongeng srwk kn. Slalu kt srwk yg famos pon..ikan Terubok masin,3 ekor harga rm10. Kalaw kek Lapis Sarawak..sy cadangkan akk try Kat seberang waterfront Bandar Kunching, nama kedai Mira Cake House..mmg terkanl dgn Kek Lapis yg basah & sedap..terutama Kek Lumut & Cheese Cake dye...mmg fuyooo..akk try la nnty. Selain tu, akk boleh jugak try Laksa Srwk or Mee Kolok..tp kne cr tempat yg sesuai la...ada tempat yg sdap buat, ade tempat xbrape nk ok..ehehe..Kalau nk mkn seafood, palaing famous kt kuchg ni kt Seafood Kampung Buntal..mmg dijamin HALAL..or kt TOPSPOT SEAFOOD..or tempat mkn yg artis2 salu pergi kt Taman Kereta..mmg famous la.. Kalau Hotel..Grand Magherita or Riverside mmg best sbb bdepan ngn Sungai Sarawak.. bile dh jupe sungai srwk, jgn lupe try naik sampan utk ke seberang..mmg memuaskn kak..eheheh.. dan ada byk lagi yg special ttg srwk sbnrnya..ehehe.Selamat berkunjung ke srwk kak..hope jdik percutian yg indah buat akk sekeluarga..

Wansteddy Tales said...

hubby pn bnyk kali sebut2 nk pergi kuching. tgklah kalau xde aral n ada rezeki nk melwat kampung kuching pula hehe... besh kak suzi, amik picca bnyk2 :D

me suya said...

Mz..sabah best kalau g siPADAN OR MAtaking.. syiokkk.. scenery sgt mengancam.. Tapi sarawak me belum pg juga :(

Izah~♥ said...

Wow, MZ nak dtg kuching... Welcome MZ. Saya sbgai wakil org Kuching mengalu-alukan kedtgn MZ n family...

Kalau nak mkn seafood halal, g je kat TOPSPOT Tmn Kereta... Biasanya saya suka stall ABC Ah Seng... Nanti MZ g try kat situ... It's chinese style and HALAL.

Kalau nak naik cruise murah sikit ada gak, ambil yg cruise kecil... kalau yg bsr mmg mahal RM60 per pax. Kalau cruise kecil dlm RM15 mcm tu. Cuma yg cruise bsr tu ada la mkn2 dan persembahan tarian skali.

Kalau nak cerita cma kat sini kang pjg pulak. Lau MZ nak tahu byk info lg leh je PM me ye MZ....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails