Saturday, 3 March 2012

Berusaha untuk tidak kedekut

entry ni adalah peringatan utk diri me sendiri, juga utk readers blog ni

sbg manusia biasa yg selalu alpa, kdg2 kita rasa berat hati ,berat tgn nak hulurkan sedekah wpun seringgit dua (kalau bab2 shopping seratus dua tak plak berkira)..

me ternampak status FB kwn me..

"Ustaz Azhar sebut masa sembang petang bersama beliau tadi, jika kita sedekah walau seringgit, mungkin Allah selamatkan kita daripada kemalangan, kebakaran, penyakit atau apa2 musibah. Berkat sedekah yang ikhlas..."

benar sebenar2nya...kdg2 kita tak sedar, apa jua yg kita berikan sbg suatu sedekah, dlm bentuk kewangan malah apa jua bantuan...sebenarnya kebaikan itu akan dikembalikan kepada kita juga cuma kita yg tidak mengetahui...

teringat plak citer dari ustaz zawawi (cousin my SIL)...masa dia dtg umah my SIL and me pun ada (utk one event), dia sempat bercerita...kisah dirinya sendiri..ada satu pg, dia bersedekah (sikit jer amountnya), and then ptgnya dia terselamat dari jadi mangsa tipu (perniagaan) yg bernilai ribuan ringgit...

moga2 kita semua akan jd hamba2Nya yg tidak berat tgn utk bersedekah mengikut kemampuan masing2....Insya Allah...

salam hujung minggu uolls!


8 comments:

Em's Family said...

untuk i, kedekut bukan setakat wang ringgit saje, tapi termasuk ilmu yang kite ade..

Huda said...

Thank you..memang setuju.

Chekgu Azrine said...

InsyaAllah..

ummiarissa said...

betul tu..sedekahlah perkara paling baik utnuk kita lakukan walaupun kita sendiri banyak berhutang..kata ustaz UAI lagi dengan bersedekah bertambah lagi rezeki..kita je yang tak nampak..

transformed housewife said...

yg paling moleknyo, tiap kali singgoh mano2 masjid, masukkan duit sikit dle tabung.

Ummi Dania Yasmine said...

tak mampu bagi wang ringgit, senyuman yg ikhlas pun boleh juga..., tangan yg memberi lebih baik dari yang menerima :-)

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

keberkatan sedekah itu betul.. dah merasa.. dan percaya sangat!

tiefazatie said...

btol2..keberkatan itu penting kan..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails