Tuesday, 20 March 2012

Realiti & fenomena masa kini | anak tak sah taraf

me ternampak status FB one of my ex-coursemate (she's a lawyer)

"Dalam tempoh 3 minggu saya di Mahkamah, 3 hari di mahkamah yg sama, saya mendengar permohonan yg sama setiap hari..lebih dari 3 kes satu hari dalam satu dewan, permohonan kebenaran utk berkahwin dgn wali hakim kerana status anak tidak sahtaraf..saya sudah boleh bikin statistik dengan melangut menunggu kes saya dipanggil. Elok penyelidik sebenar datang ke mahkamah dan bikin penyelidikan yg benar..teringat pula bayi-bayi perempuan di Bayt Rahmah..sebak rasanya..mereka tidak bersalah!"

selain kes2 buang bayi...bayi yg lahir & survive membesar then bila nak kawin still dihantui fenomena status dilahirkan sbg anak luar nikah...

moga2 kita dan keturunan kita semua dilindungi dari gejala2 yg tidak sihat...amiin

note : apa peranan kita sbg masyarakat..at least the least we can do...masing2 jaga dan didik ahli keluarga masing2...sbb kalau nak tegur anak org, tak psl2 mcm cari pasal plak kan...memang tak boleh jaga tepi kain org dlm dunia hari ini esp kalau nampak couple terang-terangan dok buat maksiat kat public places...siyes...me sendiri memang tak berani nak tegur..setakat memandang dgn perasaan disgusting..

7 comments:

mama rifQy said...

memang kan!! kite pon mmg tak brani nak tegur lebeh2 kalo yang buat maksiat depan public..

kesah chenta & hatiey said...

tapi kasihan sangat2... anak tu x salah. bila besar seolah2 anak itu yang kena tanggung kesilapan ibu bapanya... pasti ade hikmah untuk anak itu kan?

Khaizarien Blog

juelee said...

betol MZ, the best thing kita boleh buat didik anak amsing2 tak kira la anak lelaki or perempuan.. sama je tanggungjawab nak didik tu...

skang ni terlalu byk bahan lagha yg didedahkan pd teenagers since they were young, tu yg merebaknye kes2 gini..

remember one time, i bk dr outstation dr JB, drive alone sepanjang malam, penat so tido kejap kat RnR.. terjaga sebab dengar bunyik pelik, rupanya org dalam kete sebelah bt projek, siap goyang2 tu kete... aduhai.. malu la kita ni ha...

AyuArjuna BiGoshh said...

u tak nak tanya I ke sem ni brp org stu pregnant tanpa ikatan perkahwinan huhu....realiti makin tahun makin teruk sebenarnya :(

Em's Family said...

ayu, im sure u lagi banyak ade cerite macam ni.. even kan suzie, kalau bace magazine ape2 pun berkisar kehidupan, kisah macam ni dah selalu sangat.... hmm sedih :(

Nad @ MamaZakwan said...

macam2 kes skrg ni...hemmmmmm
moga kita dan keluarga dilindungi hendakNya

me suya said...

skarang ni macam2 berlaku..dan kisah anak tak sah taraf ni macam hari2 pun ada

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails