Friday, 23 March 2012

Saya suka baca thread kat forum cari.com.my | Pendedahan pasal MLM

me mula aktif berforum masa me dok UK thn 2007--masa tu pegi UK sorang2 diri..so cara nak hiburkan hati ialah dgn berforum..mcm2 topic ada..ada psl kekeluargaan..ada psl travel

then ari ni, terasa nak bukak forum cari...surf sajer2 ajer..then ternampak psl Pendedahan MLM...those yg dh jd mangsa ..yg terpaksa menanggung hutang gara2 MLM..kesian sgt2...

ni antara yg me baca kat forum cari

Seksanya hidup tanggung hutang gara2 MLM

Hmmm...ni 1st time aku nk luahkn mslh dlm forum mcm ni. salunye dok baca org punye je. tp aku rasa smpi bila nk pendam sakit hati ni, mmg makan hati dan diri sendiri, makin kurus kering aku dibuatnye.

al-kisahnya, bermula dgn MLM yg aku dh join, terus hidup aku x aman damai, budak mentah yg baru je mula keje gomen dgn basic cuma 800 hinggit, paham2 ler keje ape kan...,hmmm... ms tu diri ni naif sgt, kwn promote bisnes, aku ni mmg dari kecik lg minat bisnes...aku rajin cari duit, igt lagi sejak umur 14thn aku buat part time waitress kt catering n hotel, sekolah sblh pagi, petangnye bekerja. Aku keje sbb aku tau kuage aku x mampu utk cukupkn keperluan kami semua. jadi duit keje aku tula utk aku tampung2 keperluan diri.

Berbalik pd kisah aku tu, dpt keje gomen ni aku rasa cukup bertuah sgt, wpun hnya sbg seorg kerani, tp aku rasa dh berbangga sgt, maklum la dgn kelulusan aku ni itu jela yg selayaknya.Syukur alhamdulillah. (tp dlm hati allah je yg tau mcmne perasaan aku bila tgk org lain, belajar smp degree, gaji riban2,keje pn bagus...sabar n redha jela) Masa memula kwn promote ni, 1st yg aku pikir nk ubah hidup kuage aku, aku nk senangkn kuage aku, nk kumpul harta, mmgla klu nk harap kumpul duit gaji, hanya dapat keperluan hidup je, 20thn lg baru dpt pegi umrah. kesian bila kenangkn mak ayah kite. sbb tulah aku masuk MLM, konon nk cari side income, nk ubah hidup...tapi...mmg berubah betul hidup aku, perubahan yg semakin teruk. haha..kesian aku kn.

hmmm kalau org yg jwtn pegawai gaji 3k sbln pn bole kata dorg tu miskin, aku yg gaji half dr dorg ni, papa kedana la kot ye..?hehe. kdg2 aku rasa...kerja ni dpt gaji pn hanya guna utk keperluan je, xsempat merasa utk kemahuan/keinginan diri pn.
1st day gaji pn mcm xde makna je, tolak sewa umah, keta, bil, hutang piutang, aduhai...sedihnye, itulah baki utk sara makan minum. minyak dll.

Tapi aku tau allah beri ujian pd hambanya sbb dia tau kita mampu harungi, aku patut bersyukur sbb allah duga aku dgn kesusahan harta. dan bodoh tak kalau aku kata....

Biarlah aku tanggung hutang berpuluh ribu nk byr bulanan bank tu gara2 aku invest MLM asalkn aku tidak menyakiti hati org lain, biarlah org sakitkn / aniaya aku...asalkn aku tidak menganiaya org lain....biarlh hanya allah yg mengetahui segalanya.

Sedih bila tgk payslip potong angkasa smpi 400 sebln, barang dpt 10set tak terjual, upline janji nk tolong jual, nk bantu cari downline, nk sama2 ubah hidup, tp mana janji yg dorg taburkan...? Rupanye indah khabar dr rupa, dorg sendiri pn bertopengkn kemewahan, igt lg ms memula dorg promote aku, macam2 cakap semuanya indah ttg MLM dan berjanji mcm2, mudahnya aku terpengaruh, tp akhirnya bila aku dh laburkn lebih 20k+++ rupanya ape yg dia kelentong mangsa baru, itulah jugak yg dia kelentong aku dulu, aku hanya mampu senyum, sengih dan mengiakn kata2 upline tu ttg kepura2an konon aku pn bakal jutawan, walhal jauh panggang dr api, jujur ke perniagaan mcm tu? berkat ke kemewahan mcm tu? skg bila aku dh sedar, aku selalu search ttg halal haram MLM, ternyata allah sayang aku, sbb tu la dia duga aku x berjaya dlm MLM, sekurang2nya aku susah skg, tp aku tidak menyakiti hati org lain, aku tidak berpura2 sedangkn itu semua palsu, aku rasa banyak lg cerita diluar sana ttg pengalaman mereka yg dh join MLM ni. ikutkn byk lg aku nk tulis ttg pengalaman aku ni tp ms rehat dh habis, so xbole ngadap forum kang x berkat lak gaji aku ni. ada ms nti aku pn nk kongsi ttg citer seorg mangsa MLM ni, lg kesian...join MLM, benti keje, dpt brg pulak dilesapkn oleh upline, skg ni dia kata...xpela redha je diatas perbuatan adik-beradiknya sndri. 

Allah tau kesusahan hambanya, biarlah allah shja yg membalasnya
.

 Sy pn xtau la sebenarnye patut ke x sy sebarkn kisah sy ni pd umum, sbb kdg2 sy rs seolah2 sy memburukkan lg keadaan dan mcm menjatuhkan biz org lain pulak...
Entah la, niat sy cuma nk citer perasaan geram n skt hati ttg sikap upline yg tak b'tggjwb tu. Sy hrp org lain dpt blaja dr kesilapan sy, jgn bertindak terburu2, jgn tamak dgn harta duniawi, krn sikap itulah sy menyesal smp skg... drpd sy melabur xtentu psl dlu, lg bgs klu sy beli brg kemas ker, dh tentu2 hrge sentese naik.bole jugk jd mami jarum kjp..hehehe;p 

Tapi sy rs tak semua upline tu jht dan tipu org kot..emm iyeke??? Entahla kdg2 sy ni berperang dgn perasaan sndri je. tapi bpe kerat je pn yg betul berjaya dibandingkan dgn yg gagal dan menanggung hutang berpuluh ribu. Tgk sy pn dh cukup, 15thn lg br setel loan. Sedihnye tuhan je yg tau.Bygkn la pinjam 20k tp byr blk 40k. :cry:

Hari2 sy pikir, ape cara sy nk buat utk setel loan dgn cpt. Pntg nmpk ape2 peraduan, kuiz,lucky draw,asalkn yg hadiah duit/keta ....msti sy masuk, dgn harapan klu menang bole setel loan. hmmm Runsing.

Dulu bukan sy tak berusaha dlu utk cari downline, tapi bila ikut upline pi jumpe prospek, tetiba sy rasa tak sanggup....Sy tekankn sekali lg disini.

                           SAYA TAK SANGGUP dan SAYA TAK SAMPAI HATI.
-sy cuma diam dan senyum je dpn prospek sy, cuma angguk dan mengiyakan.
walhal ape yg upline sy ngayat prospek tu ntah ape2 smp sy sndri pn x phm dan tak jangka dgn kata2 dia. Mcm mat jenin.

Pernah ada, prospek sy tanya ttg biz ni, dia mcm berminat..tapi sy bole ckp "dahla lupakn je, tak pyh masuk la" <---- sy sndri pn xtau npe sy ckp cmtu, sy rasa bodonye lepaskn peluang, tp yg sy tau sy taknak pikul rs bersalah seumur hidup sekiranye sy menabur janji dan harapan pd prospek tu  tp sy tak tunaikn janji sy.

*Honestly sy ckp :

MLM bukan cara saya utk berjaya dlm bisnes, itu bukan diri saya, bukan sikap saya.
Saya tak sanggup. Memang, biznes ni bukan jual dadah ,bukan jenayah...tapi.....faham2 la.
Berkat ke...? Dorg salu guna ayt 90% kejayaan adlh dr perniagaan, rasulullah s.a.w juga berniaga. TAPI..... rasulullah s.a.w bukan niaga MLM, malah baginda bersikap jujur dan adil dlm berniaga. Haiiiii la manusia zmn skrg ni....pelik..mcm2 hal....

Skg ni brg tu berbaki lg kt umh sy, nk jual bio aura dgn hrge 2000 dan korset 2300 pn sy tak smpai hati, rs mcm menipu org je. Ada kwn sy bli korset tu tp pki 2,3x je pstu tak pakai dh. sy rs bersalah kt dia mcm cekik drh dia pulak. tp klu xjual sy xde income, dan hutg bank potong tetiap bln. Klu jual pulak even sy bg hrge murah tp sy tetap rs bersalah.


note : tak salah berniaga tapi bukan MLM, sbb terlalu byk unsur penipuan dan cekik darah melampau2...

7 comments:

Hanim Irsyad said...

that why kerajaan da haramkan MLM. huhu

Admin said...

bukan salah sistem MLM tapi individu dan syarikat yg enganjurkan ...hati2 dan berfikir secara mendalam bukan mengikut org..jangan salahkan MLM tapi salah kan diri tu...sikit2 MLM yg salah..diri je yg betul..fikir la secara rasional sebelum join apa company dan macamana modalnya...dah terang2 Hai-O tu memang membuat kita merana..sebab tu aku x jpin walaupun aku kaki MLM

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

dulu rajin gak baca cari ne hehe.. pasal mlm ne ila rasa dia ada join yg ada pinjaman tue. pinjam 20K so you get 7 stok ke apa ke mcm tue.. mz jangan tak tau..dapat pinjaman dari bank lagi.. mlm tue yg uruskan lebih kurang. kat opis nie ada jugak org datang promote.. tp sorilah.. u patut pk dgn 20K pinjaman tue apa yg u dapat? confirm ke u akan dapat pulangan? nak meniaga ne bukan semudah a,b,c . bukan mudah nak senanag. kita kena pk nak invest riburiban berbaloi ke? sedang kita tau backup duit kita pun tak seberapa.. so don;t take risk la.. ila yg pegawai ketot ne pun akan pk banyak kali utk melabur 20K.. fikirla sebelum buat apa2 tue..

Wan Anie said...

Tidak semua MLM itu penipu sebab ramai juga org yg hidup senang dengan berniaga MLM, ini lah org kata sebab nila setitik rosak susu sebelanga, dan jangan kita melabel semua org penipu disebabkan sikap sesetengah individu yg mementingkan diri sendiri.

Nida Mohd said...

Pakcik suami saya pun pernah terkena, memang beban hutang menimbun sebab MLM sampai dia kena berhenti kerja..kesian kat isteri dan anak-anak..BTW salam kenal...

Nafisa81 said...

bila terfikirkan keberkatan hidup...terus tak tak jadi nak join

Rafshila Romli said...

saya pun terkena juga... sampai 50k.. rasanya dok bayar hutang macam dok bayar ansuran wish... nak salahkan org lain.. rasanya salah diri sendiri juga sbb kita yg nak.. maka kita pun tertipu... memang rasa nak marah pada yg mengajak... tapi bila dah lama2 fikir Allah ada sebab kenapa semuanya berlaku... mungkin ada hikmah yg lbh baik drpd kesilapan kita tu... salam kenal....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails