Monday, 12 March 2012

Gigih bekerja di negara orang

suatu hari dlm minggu lps..di kedai perabot (sebelah carrefour wangsa maju)

mr hubby tgh nego2 harga barang..

Mr X (salesman kedai perabot) : tak boleh bagi kurang dah sebab nanti boss saya tolak gaji saya..
Mr Hubby : ala, mintak kurang RM 100 ajer lagi..
Mr X : oklah, saya bagi kurang tapi u bayar kos transport lah
Mr Hubby : aiseh...mcm tu plak...oklah oklah...gaji u berapa sebulan
Mr X : RM2000 ajer Encik
Mr Hubby : menjeling and senyum ke arah MZ --MZ plak berbisik2 mode : "byknya gaji keje sbg salesman rupanya...kalau keje cleaner atau pembantu kedai mkn, gaji dlm RM800-RM1k ajer kan bang.."

Salesman tu org Bangladesh, muslim (me tanya dia muslim ke tak)..cakap bahasa melayu agak fasih..pandai2 pujuk2 org beli barang...

ada kelakar part : mr hubby kata nak beli 'buai'--Mr X tu tak paham apa itu buai..me pun mencelah ckp swing hehe then baru dia paham ngeh ngeh ngeh

mesej entry ni : pekerja2 asing yg keje kat Msia (yg kolar biru), gaji not bad gak kan..esp bila diarog convert to their currency--sbb biasanya diaorg antar duit tu utk family diaorg kat negara masing2..

mr hubby kata --sama jer kekdahnya time weolls dok Notts dulu--mr hubby kan keje kat umah org2 tua...kira bekerja di negara org..and gaji dlm duit pound, so bila convert to RM memang jd agak lumayan..

sekian
tq sbb sudi baca

sentiasa bersyukur atas segala kurniaanNya..Alhamdulillah


7 comments:

Oyis said...

yup, kitaorg pon keja utk hantar duit ke msia. low-level jobs je pon, tp dah cukup lumayan after convert

transformed housewife said...

kdg2 teringin jugak nak kerja kat negara lain. tapi dulu masa kat NZ pun tak de peluang nak kerja sbb dok jaga anak2.

Em's Family said...

cume i rase kalau kite keje kat negara orang, mungkin kite akan bekerja sekali ganda rajin sebab kite tau tujuan kite kat negara orang

Adyshariz said...

rezeki masing2..kekadang kesian tgok kalau yg kene keje berat2..

xpecially yg dh tua

Ms and Mr Red Ribbon said...

besar juga la gaji dia as salesman... tiap orang rezeki berbeza2, kekadang keje kat negara orang nie ada yang dapat gaji lagi kecik daripada local, sebabkan memang perlukan pekerjaan tue, so terima je la...

tapi berapa pon itu, alhamdulillah...

take it or leave it kan? :)

tiefazatie said...

sis..byk gaji die drpd gaji ifa sis..=(

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

syukur ..dgn segala kebahagian yg allah kurniakan btul tak??

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails