Wednesday, 7 March 2012

Sebelum kes menjadi lebih teruk

pg td zharfan ckp dia tak nak pegi sekolah, nak tukar sekolah, dia tak nak pakai uniform sekolah..jenuh i pujuk mcm2....dia kata dia tak larat kena buli..semlm pun ada org tolak dia...almost everyday he complained that :( ada org sepak dia, ada org masukkan air dlm lauk dia masa dia mkn nasi...

so jap lg i nak kuar pegi jumpa his class teacher...

memang my boy ni bukan jenis yg nakal..jenis yg tak de byk ragam, dgr cakap, rajin baca buku, rajin menulis...jenis dok diam2 kalau i bwk pegi mana2 event pun...so tu mungkin faktor2 kenapa my boy jd sasaran kaki buli..wpun he's just 7 years old..and katanya, kaki buli tu kelas lain, ada geng-- ada yg darjah 3, darjah 6--zharfan kata kumpulan gengster kat sekolah...i don't think dia sengaja reka2 cerita...


sbb dia selalu jugak cerita psl his study at school..that he got many stars sbb siapkan homework, dpt sweets from teachers, teachers puji dia, dia siapkan homework while waiting for me to fetch him waktu ptg etc etc...in  a way he's doing well with his study..except for that bully kes..

:( gundah gulana hati seorang ibu

--tukar sekolah is not the solution..sbb kat sekolah lain pun mesti ada kaki buli...--that's what i think at the moment


24 comments:

Nj said...

kesian zharfann! tak baik betul sape yg mmbuli, hishh.

AyuArjuna BiGoshh said...

beb, my akid kena buli jugak...kena rampas 2 hengget...

Sidratul Muntaha said...

mmg curious jgaklah MZ
al huda kna teliti pilih student dia.
better jumpa teacher dia.
all the best.
semoga ade jln terbaek

AdaM Hawa said...

menyakat tak ingat budak² tu.. cam siatuasi anak buah kawan saya.. lastly.. ayah dia dtg sekolah dan jumpa budak tu.. selesai..

yatie chomeyl said...

hope semuanya akan settle dgn baik. sian zharfan, suc a good boy mesti terganggu emosi dia nak gi sekolah

Ummi Dania Yasmine said...

consult with the teacher first. Tapi worst come to worst mungkin bertukar sekolah itu cadangan terbaik.

Kesian Zharfan....:-(

εïз mummyHaza εïз said...

selalunye budak xkan menipu... WAJIB mz pi jumpa teacher dia.. sian Zharfan

Eyriqazz said...

Setuju dengan tindakan yang MZ ambil..

hik3,dulu pernah jadi pembuli sekejap dan juga pernah kena buli juga..Memang both experience,mematangkan kehidupan....

Salina@IbuAqil said...

Betul lah sis..
Susah hati bila anak mula mengadu benda mcm ni..
Tmbh anak kita jenis bkn yg suka berkasar semua..
Mmg x dididik duk main pukul2 lawan2 ni..
Tp bila org buat anak kita deme x melawan..
Budak yg membuli tu jd lagi SUKA nak membuli..
X per akak jmpa teacher dia dulu & ckp pasal ni..

Huda said...

Kesiannya anak sis..Memang kena pergi sekolah jugak ni tanya kat cikgu tu, takut nanti makin berleluasa dan anak sis takmo terus g sekolah.

mummy_ayu said...

wah..tak suka nya..kena buat something nie kak..tak leh biar.

tiefazatie said...

siannya zharfan..
erm..btol la tue..better sis jumpa cikgu die dulu..

'Izique said...

kesian kt zharfan... maybe kene bgtau cikgu dia juga. klu dlm sebulan keaadaan still macam tu. last solution kene tuka skool coz maybe cikgu tu ada mrh si pembuli, dan ini menyebabkan si pembuli semakin bengang kan...

takutnya... c an zharfan

mama_umar_maryam said...

mz,lps bace n3 sis ayu,i trus bc ur n3..klu kes zt plak,bknlah die kene buli, tapi sepupu hasben yg sebaye dgn die (pangkat pakcikla kan) jenis suke marah2 dan baran budaknye..klu die marah,die akan pukul umar , dan kwn2 yg keliling dielah..zt geram tau sbb umar bkn jenis lawan balik..tp td zt dah jmpe dgn budak tu dan depan mak die (which is our aunty) i sound jgn pukul2 umar dan org lain lagi..adehh..dahla sedare,geram btol!

ADEEYA said...

Kenapa budak kecik sekarang dah pandai jd gengster baru sekolah rendah :(

Ahmad Nizar said...

Kes ni kena amik serius. Let me know if you need help. Kalau perlu aku bole pegi sekolah tu dan sound direct kt budak2 tu. We'll see !

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

kalau dah sampai xnak pegi sekolah & asik kena buli mmg akan merisaukan hati kita sbg ibubapa..

moga dapat jalan penyelesaian yg terbaik nnti..

Affieza said...

Hope akn ada solution utk kes ni...

cikpia said...

caner kak...? dah setel?

Totie@Tomy said...

wah kes buli paling tak suka..

intanloveamir said...

kesiannyerrr kat zharfan...harap2 ada lah jln penyelesaian...takut nti pelajaran dia terganggu lak...

Nana said...

Adui sianye
budk ni mmh xreti nk mnipu kan
Klw sy pon akn wt mcm mz g jumpe cikgu dia

Hanim said...

Hrp2 cikgu dpt settlekn kes ni. Risau n sedih dgn keadaan pan skrg :(

pacubob said...

1 of the reason why i balik kg 5 years ago adalah sbb tak nak anak2 membesar di bandar besar....walaupun kdg2 nyesal jugak tp berkorban utk anak2 punya development mmg priceless....dok kg ni bkn takde kes2 buli ni tp teachers still bole control lagik & parents pon takde serbu sekolah....:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails