Tuesday, 27 March 2012

kalau anak i yg kena..waliyazubillah

ternampak status FB one of my fren (my senior kat sek men adn senior kat UIA), dia baru balik dari UK (masih menulis thesis phd), anaknya baru start sek kat msia..

ni muka anak kwn me tu...cian anak kawan me ni..:(



Petang khamis lepas, 22 Mac 2011, kesan ustazah conteng dengan marker di sekolah sebab Danish (Darjah 3) menyampuk 'tolong' menjawab soalan yang ditujukan kepada kawannya yang jawab salah. Danish teruja terus jawab dengan tepat dan yakin. Pandai baca jawi dan tinggi markah agama & akhlak.'Dibayar' petang itu dengan hukuman conteng bentuk kucing & tanda right! Biasalah tidak selesa, gosok da...n basuh masih tidak hilang kesan marker tu.
Masuk hari ke 3, bekas lebam masih tidak surut, dibawa ke klinik diberikan krim. Hari ini, hari ke-6, slightly better. Dijangka akhir minggu ini baru flawless sepenuhnya. "Wahai ustazah, ini muka anak orang, cucu orang, cicit orang, muka hamba Allah. Bahagian muka amat sensitif. Muka orang bukan muka anak patung, tu pun anak patung orang sayang x conteng!" 
Sedih juga akhir minggu lepas, sampai terganggu penulisan artikel dan bab tesis. Pulun saya nak pulih semangat anak teruna ini minggu lepas, sebab dia malu bila orang tanya pasal muka dia "Jatuh ke?". Kepada Danish: "Allah sayang Danish. Tak apa, ummi & abi bangga dengan semangat Danish. Lain kali, kata " "Mohon maaf , saya nak minta izin nak jawab. 
Sini Malaysia, bukan di UK atau US yang menggalakkan pelajar angkat tangan! Kepada ustazah berkenaan: Wahai ustazah yang budiman,saya maafkan enti dan redha. Terima kasih di atas ajaran ustazah.Cuma, kena peruntukkan masa pergi ke sekolah, berjumpa dengan penolong kanan dan guru kelas. Plan nak buat surat, hubby kata tidak perlu? 
Abi sedih juga.Saya cuma ingin menyatakan antaranya...Hukuman rotan boleh tapi biar munasabah dan tidak tinggal kesan lebam/calar.Conteng muka bukan salah satu bentuk hukuman. White board marker ada toxic. Kalau nak conteng, guna yang toxic free yang sesuai conteng di muka (ada di jual. Kami ada di rumah, just for fun dan senang dicuci!) Ianya (yang toxic) menyakitkan dan salah satu bentuk penganiayaan mental dan fizikal. Ibubapa juga turut terkesan. 
Hormati pelajar kita adalah salah satu sikap positif, mendapat redha Allah & rezeqi yang berkat. All young teachers (not all) , please use your common sense. [off the record, hehe]. Enough said.WAllahu'alam.

and i comment at her status, then dia reply:

his mistake was answered her question correctly. If l were her, l would praise such a kid. He did not make any noise or disturb others. He was so excited to answer the question. I think the school must list what kind of proper puni...shment or proper guideline. I do want any her to do to other kids too. Kena spent masa rangka surat "berhikmah' pula pagi ni beserta kerja 2 lain, power point, artikel dan bab....

Emontional distress to us ( d family) & his humiliation. Low his self esteem. I am still upset. I nak buat surat. My laywer hubby x bagi. Jumpa PK and guru kelas penerangan secara lisan je. 2nd time, proceed with letter.I feel it is unsuffi...ce. Fear if similar incident happen, do not want to wait for worse. One more thing, she is still teaching.Afraid she will ignore my son during her lesson.The nest day, she entered the class, my son told me, she ignored him. He was upset and thought he did not do any wrong. Just asked her question correctly.
 
Ini budak 9 tahun, bukan 19 tahun. So normal, budak respon spontaneously. Today, the bruise is slightly better after clinik visit. Letak vasoline tak jalan! Skin inflammation.
 
Nak pergi jumpa ustazah, plan nak bagi buku "Bahaian dan membahagiakan" tulisan Prof Dr Muhaya. Sayang buku tu, ada ttangan Prof Muhaya lagi! Nak didik hati yang tengah sedih ni, buat baik pada orang yang buat zalim pada anak kita, insya Al...lah ibadah. Tapi saya tetap nak menegur kesalahan ustazah ini bukan perkara kecil dan bukan perkara ringan tau!Malam hari pertama Danish kena, saya tak boleh tidur, asyik tengok muka anak saya. "
  
note : i memang tak leh terima kalau hukuman2 bodoh kurang cerdik mcm tu...being punished sbb pandai jwb..huh..wpun tak ramai tapi ada cikgu/ustaz/ustazah memang jenis yg tak pikir panjang bab2 ni..agak2 sanggup ke buat kat anak sendiri hukuman mcm tu?? 



18 comments:

AyuArjuna BiGoshh said...

dulu pernah kat sekolah agama anak i....hukuman yang pelik2 gak kena berdiri letak buku kat atas kepala lah...tapi yang lagi pelik dapat jawab die bagi duit...kompius i apalah jenis hukuman dan reward macam ni...

p/s: pernah yana bw balik duit RM15 sebab dapat jawab 2 soalan betul...pelikkan

Eliss Mie said...

me pernah kena denda basuh toilet sekolah yang gila kotor sebab tak pergi sekolah kena chicken pox. hahaha. lepas tu abah datang jumpa ustazah tu personally :p hahahah. hukuman yang tak relevan abah kata.

Mixed-family in da house.... said...

giler punyer ustazah

Ummi Dania Yasmine said...

Ustazah tu tak fikir panjang. Ce cuba conteng plak muka ustazah tu. Ishh marah sungguh ai....:-(

Nad @ MamaZakwan said...

USTAZAH tgh datang bulan kot!

tolong jawab soalan pun satu kesalahan? sape ajar?

at least, semangat cam budak tu la yg kita nak.. semangat nak blajar, semangat nak membantu... kalu ustazah tu dah buat camtu, sampai bile2 budak tu akan ingat..sampai bile2 budak tu akan rasa malu dgn kawan2

pastu cam dendam plak
aish, tak suka!
sangat tak suka kalu terjadik menda2 camni
apatah lagi kalu kot2 kene kt anak sendri

hukuman tu biar la logik, kene pd tmpt dan keadaan...ini tidak..hemmmm

mama tisya said...

tk patut la ustazah wt camgitu..bdk2 biasa la excited nk tlg jwb..

Hanim said...

Sgt x bhati perut n senang ckp, bodoh sombong. Memalukn dipanggil ustazah tp perangai x mcm ustazah. Better jumpa pengetua skolah tu.bincang ttg etika ustazah tu yg teruk. Geram sgt!!!

amiey lee said...

haishh geram plak ngan ustazah macm ni..cuba conteng muka dia balik..biar dia tgk kesan cmner..

~aSFaLiZa~ said...

jawab benda betul pun kena hukum....

jom join kita pya GA

http://asfaliza.blogspot.com/2012/03/giveaway-28.html

Janna Wan Muhammad said...

salam suzi ,remember me ? Janna? we used to write to each other when we were kids, tak sangka jumpe ur blog, hehehe...comey2 your boys, please feel free to visit my blog too ! :)

Eyrique Ettiqazz. said...

pernah kena masa I darjah 5..kelas BM..cikgu tanya dkt kwn perempuan pasal maksud teater..N then I jwb utk pihak kwn I,cikgu tu marah...Dia kata nama I nurul zulaikha ker?nm kwn I tu..Dia kt jgn menyampuk bila dia tanya.mgkn cr I jwb x sesuai tapi perlu ker dia marah2 dan hina anak bangsa dia sendiri

yg kedua masa form 3,jwb soalan geografi...Cikgu tanya soalan,I cpt2 jwb sbb I dah baca soalan tu dulu dan dah cari jawapan..Dia kata I ni memperbodohkan diri...sepatutnya bangga la sbb I cuba utk mendahului kwn I yg lain

selepas 2 peristiwa ni,,keyakinan diri menurun sbb I rasa mungkin dorang x suka I sbb kita bukan dr kalangan pljr pandai,muka menarik dan pegang jawatan..Mungkin di Malaysia budaya bertanya dan menjawab soalan bukanlah suatu budaya lagi..

sejak dr hari tu,I banyak diamkan diri walaupun tahu jawapan..bercakap hanya bila perlu shj...Byk org mcm ni lagi pandai drpd yg byk bercakap...MMg betul diam itu lebih baik sbb prestasi akademik I lebih meningkat lps peristiwa tu..

Persoalannya,wajarkah cikgu yg tugasnya sangta mulia menghina pelajar dengan perkataan spt bodoh..cuba berada di tempat I masa tu,mesti malukan dihina di hadapan rakan sekelas?

Peri PiA said...

toxic bahaya nya ;(

makin tertekan kah mereka?tak fhm

Chekgu Azrine said...

mungkin ustazah ni rasa tercabar kot.. sebab budak ni pandai dan pandai2 nak tunjuk pandai menjawab kot.. kalau saya lagi suka sangat budak2 gini.. aktif.. dia suka anak2 murid dia pasif kot.. walahhualam..

Mrs Jun said...

kejadian2 begini membuatkan ibu bapa akan makin risau untuk hantar anak2 ke skolah, risau balik dlm keadaan berbeza dari waktu dihantar ke sekolah. kalau parents ambil tindakan dikatakan parents tak syukur diaorang mengajar, tapi kalau diaorang terlebih ajar nak suruh tutup kes pulak.

εïз mummyHaza εïз said...

kalau anak haza.... muka cikgu/ustaz/ustazah tu pun akan sama jadi cenggitu.. marah betul nih...

Oyis said...

sedihnya baca kisah ni. budak tu elok2 bersmgt belajar, dihukum pulak. ustazah x cukup ajar kot mcm ni *emosi ni*

saya terkenang2 adik2 saya masa baru balik drpd UK 15 thn dulu. diorg mmg sgt2 tertekan dgn sekolah dan silibus, sbb kalo jawab salah, kena marah (patutnya encourage dan perbetulkan). soalan exam yg suruh bg pendapat plak, bila adik saya bg idea dia, cikgu ckp, jawapan dia x betul, dan x kan dpt markah sbb x de dlm skema. adik saya mmg x puas hati lah, nama pon soalan tanya pendapat, u cannot say it is right or wrong, as long as ada sound justification to support it. (masa ni adik saya level PMR).

ni cuak nak balik msia ni huhu...

Ahmad Nizar said...

Kalau ank sy, sy suruh wife saya ( mak budak ) sue ustazah tu. Biar bangkrap ! Pastu, panggil Mazidul plak, hehe. Mana tau leh masuk tv !

Em's Family said...

budaya bertanya soalan ni belum lagi sampai dekat negara kite. kesian anak kawan u tu, dah la baru balik dari UK yang pelajaran dia memang lagi interesting as compared to us.. balik malaysia jadi macam ni pulak

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails