Wednesday, 21 March 2012

Antara pre-paid & post-paid

me dh guna prepaid(maxis) sejak tahun 2003 (sebelum kenal mr hubby lagi tu...)

and then minggu lps, setelah hampir 9 thn bersama prepaid maxis, me telah bertukar arah dgn menggunakan post-paid (celcom) la plak...sbb ada staff celcom yg buat promo caling2 me (berkali2 dia call tanpa jemu pujuk2 me) suruh tukar guna post paid and then nombor boleh maintain...

akhirnya me termakan pujukan sbb katanya call out guna postpaid 50% lagi murah ie 15sen per min, kalau prepaid, 30sen permin..then segala2nya celcom yg uruskan..diaorg courier sim card baru, fax offer letter psl pakej tu etc etc

me amik pakej exec RM60 (katanya ada rebate lg apa ntah)..

reason me setia dgn prepaid selama 9 thn..sbb me tak nak terbeban dgn bil...ala2 nak bajet lah sbb tu me pakai prepaid..tapi rasanya lately, me kerap top up...memang min 2 kali top up RM30..jdnya min me guna RM60 gak sebulan dgn prepaid, kdg2 lebih sbb me kerap top up RM10 berkali2 dlm sebulan..

so tgk nanti berapa bil pertama postpaid me nanti...kira mode suspens gaklah....sbb dh 9 thn tak pernah ada bil hp kan :p

satu lg sbb me buat keputusan sbb pakai prepaid kdg2 credit zero tak sempat top up and time tu gak me desperate nak kena call out...so ala2 risky gaklah kalau betul2 kena buat urgent call time abis kredit kan :p


uolls pakai prepaid ker post paid?


26 comments:

Huda said...

kita pakai prepaid, dah lama dah, sama je cam u sebelum kawin lagi dah pakai no sekarang tapi tulah, niat di hati nak pakai postpaid tapi belum berkesempatan nak tanya detail lebih lanjut, tapi i punya no digi la..

AdaM Hawa said...

prepaid.. ada terfikir gak nak tuka postpaid.. tapi takut terbeban plak.. nak tgk mama Zharfan dulu cam ne.. bilnya.. ;)

me suya said...

guan both of em.. so far bill ok je.. yg penting kita tahu guna sebaik mungkin. kurangkan bertenating dgn phone :)

mummY daniSha said...

hi salam kenal...mule2 sy pakai prepaid time study..bile dah keje tukar bil...tp x leh control..bulan2 mesti nak cecah rm300...rasa cam membazir...tukar prepaid balik heheee....tp still number yg sama dr dulu sampai skang =)

εïз mummyHaza εïз said...

sebelum ni saya guna prepaid,, tapi dah tukar post paid.. me sub my hubby's line... total dua2 line tu dalam sebulan x lebih rm150...jimat.. rasa selalu bergayut... ntah la.. me guna maxis

Azura said...

Mula2 saya pn pakai prepaid Maxis jugak..then skang dah 2 tahun guna postpaid celcom..but saya amek 1+5 with my hubby. So call free la ngan my hubby. Tiap2 bulan bil average <RM50...lagi satu kenapa saya pilih celcom..sebab Celcom bayar Zakat Perniagaan :)

cikpia said...

me TERmakan pujukan staf maxis dan tukar ke maxis postpaid dah 4 bulan..... mahal! banyak hidden charges. tapi memang (after DAH pakai) kawan2 kata maxis not recommended.... celcom ok, jangan risau. he he

kakchik@ella said...

KC pakai postpaid since tahun 2000 rasanya

SyUhAdA said...

skang tgh study lg,so better prepaid..klau dah keja nnti, mybe bleh tukar ke postpaid plak..

mikamusz said...

bil yang awal selalunya mahal sbb ada je cost additional yg lain, tapi lelama ok je kot... pakai dah bertahun dah post paid.. bill cecah more than 300 pun sebab roaming je, kalau kat mesia mmg less than RM60. But since start business dalam 100 lebih sikit je.

dan saya memang pengguna celcom dari zaman study 2000.

Lida Rahim said...

assalam,

dulu pon LR mmg jimat cermat guna prepaid.. tp cam kemut jer cakap pon laju2 takut kredit abis haha

sejak terpaksa guna line DG sbb beli phone dari sana... terus jer la pakai.. sbln tak lebih rm80.. unlimited intenet lagi.. rasa berbaloi jugak lah

HaninFarshid said...

Pakai postpaid....maxis and celcom....senang...tak payah nak top-up...top-up....if emergency atau gi oversea...tak payah risau...lagipun...both postpaids sekali dengan data plan...hihi....my postpaids under my hubby's....so,boleh terkawal lagi....my hubby pun dah letak credit limit for both postpaids....so,tak payah risau terlebih budget :)

Ummi Dania Yasmine said...

me pakai post paid sejak belajar kat Shah Alam :-)

AyuArjuna BiGoshh said...

me lagik ksejak pakai phone baru tak reti nak tukar setting prepaid laju jer jalan...bayangkan duk sms 4 org jer...rm10 habis dlm masa 1 hari....sedey...

Nur Hawa Mohd Zin said...

awe pakai prepaid maxis kak sejak tahun 2005..banyak ganjaran dapat bila dah setia n lama ngan sesuatu rangkaian tu...

dulu belajar awe topup 30rgt sebulan itu pun akan ada lebih sampai pertengahan bulan berikutnya

sekarang dah kerja awe topup 60rgt sebulan pun masih ada lebih juga...banyak communicate pakai wassap (ada wifi) so dah jimat kat kredit

Sidratul Muntaha said...

maintain prepaid tpi prefer hot ticket.
so alhamdulillah..
sgt2 membantu
psot celcom?
mak ade satu bil tunggak rm300.
sbbnya?!
tak reti nak stop pakai postpaid.
lesson learn.pakai ikut ade.jgn pakai ikut banyak.

Nana said...

saya suka topic ni hehehe
saya pon lama dah pakai prepaid
2bulan lepas maxis call gtau ada pakej best
ok la..saya amek sekali bil petama amek ko..2x ganda dari nilai yg sy biasa topup
biasa topup sebulan 40 so x2 jadi la 80 lebey

tah apa2 cas dia cas
caller ringtone orang xlanggan dia cas..
so ingt nak terminate blk jadi prepaid..xle kena tgu 6 bln....so bila xleh teminate saya kasi buang apa2 yg xpatut mcm caller ringtone saya suh dia kensel kan padahal sy xamek pon
second bil 54..saje haha tiba2 rasa eh ok la klw 54...klw mcm ni bole la menten pakai bil

eh panjang nye komen ahhaa

Syima Emi said...

sejak keje tahun 2008, terus pakai post paid sebab keje byk kena call.. pastu tak ralat sebab boleh claim.. kalo personal call, tak sampai rm50 pon sebulan..

dan post paid celcom mmg murah. ada kawan pakai post paid maxis dia tukar pakai celcom, katanya mmg jimat byk..

Taska Darul Hannan Masjid Wilayah said...

saya plak terbalik. bertahun2 pakai bil celcom (since 1999), 2008 tukar digi prepaid. tapi dua2 xde beza sgt (sbb DG mmg murah). lagi satu, prepaid DG hampir tiada gangguan IKLAN tah dari mana2. nak lari tajuk sikit, byk2 plan internet, DG tak perlu kontrak. mujur amik DG, kalau tak, tak pasal2 kena byr denda. sebab laptop rosak slps 3 bln amik plan internet DG. malas nak bazir, potong terus (without hidden charges). akan dtg, dah jimat sbb modem DG masih keadaan baik :)

Nafisa81 said...

pakai prepaid hotlink sejak 2001..skang tukar pakai maxis postpaid..lebih jimat dr hotlink

Em's Family said...

i pakai prepaid since 2000 sampai lah sekarang.. and with the same number.. sangat lah setia dengan maxis. but recently petronas ade collaboration with celcom untuk staff price.. maybe tak bulan depan i akan bertukar jugak ke celcom. insyaAllah

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

postpaid, sebab tak payah susah2 nak top up, lagipun bil kita bulan2 tak sampai RM30, hubby jadi main, kita jadi supp, yang main RM50 pun susah nak sampai limitnya....celcom murah sikit dari postpaid maxis, kami dah guna line lebey kurang 8 tahun gitu...pengguna tegar

kayyana said...

allaaa... yana percaye yg akak pandai control bab bab mcmni.. InsyaAllah. postpaid lebih menjimatkan.. hehehehe

DeQWa said...

pernah pakai postpaid gak,family plan,kirenye couple no call free la,tp bile sampai bil beratus2,cam mhl jer...pastu ade kontrak 2thn sbb dpt hp samsung time tue,ckp jer 2 thn,terus termantd...skrg pkai prepaid jer..senang...

Syazny said...

entry yg menarik & tertarik..sbrnya mmg ada niat nak guna postpaid..tp tak tau nak guna line apa??? so..nak minta pndpt/pndgn korg ...line postpaid pe yg bagus....celcom,maxis,digi??

Eemal Zareef Ceanry said...

assalam tuan punya blog, salam perkenalan...sy kerja dgn Maxis, tp Maxis For Business. Klu maxis postpaid biasa pakej & rate nye meme mahal pd pemerhatian sy. klu register postpaid under company, call rate pn murah 10cent/minit ke semua telco. sesama group dpt free calls & sms. klu nk tau lebih lanjut buleh sms@call sy 017-798 3388

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails