Tuesday, 29 November 2011

Kenapa saya memilih sekolah rendah Islam (swasta) untuk anak saya

nilah sek my zharfan--kat jln gombak

ari jumaat lepas me pegi bayar yuran persekolahan utk my zharfan yg akan start belajar dlm darjah satu thn dpn
yuran pendaftaran dan macam2 jenis yuran total RM911 (termasuk yuran bln januari 2012)...yuran kat sek rendah islam al-huda ni adalah RM280 sebulan(insya Allah, ni jer yg me termampu--kalau nak masuk international school tak mampu lah sbb yuran ribu raban sebulan--puluh2 ribu utk one year)

uniform dan buku2 belum beli lagi (another few hundred RM need to be spent of course)

kenapa saya memilih sek ini?
selain faktor lokasi (tak jauh sgt dari UIA), i pilih sek rendah islam agama sbb nak mengelakkan my zharfan attend dua sek sessi yg berbeza ie kalau i antar sek rendah/kebangsaan, nak kena antar sek agama plak waktu pagi/ptg--leceh jugaklah sbb nak kena amik antar few times..tak sanggup nak bagi zharfan naik van/bas sek or pegi kelas transit kat mana2..

so me memilih utk antar sek satu sessi, and of course my zharfan akan dpt lebih pendedahaan agama..me sek agama from form 1 sampai abis SPM (me from MMP)

moga2 zharfan akan happy belajar kat sek ni..wpun sek ni kecik and ala2 sek kampung gitu :) yg penting minat dan kesungguhan utk belajar...me time sek rendah pun me sek kampung ajer (SKPK)

anak2 my elder brother (6 org) semuanya lulusan sek rendah islam agama kat Kelantan (then masuk sek men agam kerajaan)--alhamdulillah, so far dh 3 org masuk univ, 2 org tgh buat medic and seorg buat law, 3 org lagi masih kat sek men (semua sek agama)

note : all parents wanna best for their children kan...whatever they can afford it...anak2 adalah amanah dari Yang Esa,  juga tempat kita mencurahkan kasih sayang :)



17 comments:

Ardini Humaira said...

memang bagus pilih sekolah agama... nanti diorang cepat hafal doa-doa, tahu baca Quran, mudah faham tentang agama :)

MamaYatie said...

suka idea & reason tu..tp kurang mampu pula nak antar anak ke skolah agama swasta. huhu..nak tak nak terpaksa la ikut 2 sesi persekolahan..hopefully sek men nnt dpt la masuk sek agama. kat kelate & trg kita ada byk pilihan tuk antar sekolah agama kan..paling tidak sek men agama negeri..saya pun dulu sek men agama negeri..kat sini ada ker ek??haihh...ni yg buat rasa nak balik duk kg jer...

Chekgu Azrine said...

teringin gak nak hanta my daughter sek agama camni.. masalah transport plak sbb ngaja petang.. sek sampai kul 4.30 je..huhu

Lin Azlina said...

piliahan yg bijak di zaman skang....

Cute MuM said...

memang betul susah nak ulang alik hantar anak pergi sekolah nie.. nasib baik kami nie rumah dekat dengan sekolah rendah & agama.. so dania nanti takder masalah nak sekolah.. atuk boleh hantar atau jalan kaki jer.. tak sampai 500 m pon..

ashra said...

teringin nak anto anak2 nanti..
mudahan ada lah sekolah gini yang dekat dgn rumah nanti....

thanks sharing..

Kak Aya said...

kak aya setuju dengan pendapat MZ, untuk sek rendah ni kak aya tak mampu nak byr bln2 kalau hantar ke sek agama swasta tapi berharap sgt anak2 dpt masuk sek agama bila menengah nanti

Em's Family said...

suka entry ni dekat dengan hati i at the moment.. insyaAllah i still lagi tercari2 mane yang sesuai

wantie said...

sama la pemikiran adik & akak. budak budak ni perlu dibekalkan dengan ilmu agama. kalau sendiri yg ajarkan ilmu berapa sangat la kan.

Kalau dah bersekolah agama. mesti dapat lebih dari yg kita ajar.

di mana pun kita berada, sejauh mana kita merantau, kalau bekalan Agama cukup. I'allah kita tahu di mana asal kita.

juanita said...

Betul kak suzi..
Baru register anak tadika
Total : rm1k ++

kemma said...

sme la sis..tp sy lmbt planning utk adam n aishah. insya'allah untuk ammar n yg lain sy pon plan hntr sek agama private. yg plaing femes kat jb n paling ketat nk masuk sek islam al hidayah..moga allah murahkn rezeki.

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

pada ila kecik2 nelah nak serapkan diorang dgn agama.. dah ada based sennag bila besar nanti.. akademik tue insya allah akan seiring nanti..ila masukan amana tadika ne siap tanya ad angaji & baca2 doa tak? kalau ad abaru masukkan..

mama rifQy said...

wajib la akn..setiap mak mmg nakkan yang etrbaek utk anak2.hope menjadi anak yg soleh..tak sabau nak tunggi rifqy masuk school jugak!

Ad Thoughts said...

me salah seorang student 1st batch sekolah ni. one of the reason my mom hantar ke sekolah sini dulu sb pendedahan agama dan paling penting 1 session je. tak pening kepala nak hantar anak sekolah yang berbeza-beza.

juelee said...

senangkan satu sessi, kita yg bekerja ni mmg kalau ada pilihan nak satu sessi je, takde la risau anak transit ke apa... tp area rmh sy takde sekolah integrasi gini huwaaaaaaaa

Mayang ABDUL RAZAK said...

SALAM KENAL .. KEBETULAN NAMA ANAK SAMA LAK.. I PUN ADA MY OWN ZHARFAN....

qurratulainspecial said...

My eldest pun nama zharfan :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails