Sunday, 16 October 2011

Be careful with your beloved DSLR

pada zaman ipad dan dslr ni...memang these kinds of gadjets sgt2 tinggi demandnya...
and jadi target pencuri gak lah..

one of my good frens...sharing her kesedihan dan lara hati--sbbnya her new DSLR (harga RM3700) telah dicuri--alkisahnya adik ipar my fren tu pinjam utk amik gmbr kat tmpt kenduri kawin, then adik ipar tu letak merata2..ilang ler jwbnya (memang adik ipar tu sgt2 careless orgnya)...kesian my fren tu...

kalau me, sorry ler...kaalu memang org2 yg jenis careless, me takkan bagi pinjam esp gadjet yg harga ribu raban ni..

my en sony kesygn me :) harga RM1k lebih ajer ni sbb basic DLSR :)..
entah bila nak pegi PS lagi ni :p




20 comments:

fAtrinA said...

Alahaiii sygnya.. Mmg careless la. Mintak ganti la apa lagi. :)

Nana said...

klw saya mz, mmg xkasi la pinjam bukan kedekut tp sebab menda tu mahai..kita nak bli pon tunggu lama baru bole dapat...
tp tgk org juga la kit klw nak bg pinjam tu family & kwn rapat je la

Chekgu Azrine said...

mau frust giler kwn MZ tu.. fuhh kalau saya sdh tentu marah!!

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

salam...
tu lah penringatan buat diri sendiri juga.kamipun dah habiskan modal beli lbh sikit dr harga kwn MZ tu, mmg tak bg sesiapa pinjam.pegang pun cuma sbb nak minta tlg snap gmbr je.klu tak..jgn hrp nak bg.takut pecah dan hilang.

mata pencuri ni laju je bila nmpk benda mahal..

SYaMiLa said...

ala ciannya...moralnya kalau brg mahal..tk payah la bg pinjam kan...huhuhu

me suya said...

betul2
even suya pun ada gak nikon d3100.. tak berguna pun sekarang sebab sibuk.. guna last konvo itu hari.. tp nak let go bagi pinjam kat orang itu tidak berlaku la kan.. sayangggg kottt

mama tisya said...

brg rege ribu riban mmg tkleh nk bg pinjam cz riso kalo jd apa2..mau nangis

cikpia said...

my sist nyer DSLR pun kena curi gak..... sian. (tapi akak dia yang meroyan lebih. he he.....)

ADEEYA said...

DSLR letak merata confirm kena curi. If it was me menangis dah. Sendiri punya hilang menangis kalau yang pinjam orang punya lagi lah menangis huhuhu :/

mummy Darin said...

terkilannya bila hilang ditangan orang lain...

waalllaa! said...

huhu..siannyer..saya ni pun susah jugak nak bagi prg pinjam barang if barang tu saya sayang sgt..

deqlis said...

deqlis pun pernah kena...tp bukan DSLR...tp SLR shj...abg yg pinjam...abg letak dlm kereta..park depan rumah my mum...esok pagi nak amik daj cermin kereta abg deqlis kena pecah dan my kamera SLR yg dia pinjam tu hilang....sadis tuii laa...dlm hati mmg geram gak ngan abg sebb dia p tinggal barang berharga dlm keta buat apa?? dan lagi satu mana boleh letak kamera lama2x dlm kereta...panas kereta tu tak elok utk suhu kamera...kualiti gambar boleh terjejas...sabor jerlaa..sampai sekrang takde lagi pengganti SLR tue...ada Lumix jer laa huhu..

deqlis said...

sejak dari peristiwa tu, deqlis mmg tak kasi pinjam sesiapa laa...walaupun adik beradik...sedare mare atau sahabat baik sekalipun....nak kata apa..katalaa..deqlis wat dekk jerkk

Oyis said...

kesian nya. bila jadi dgn adik beradik or sedara mara ni payah... nak marah or demand ganti, bole jd bermasam muka plak.

notti netti said...

uish, Net memang tak kasik pinjam ler...walopun aritu beriya budak opis nak pinjam.....no wei men......

mummy-who-cooks said...

Salam Mama Zarfan.
My case: On Sunday, Mr Hub pergi solat Asar kat surau depan rumah, surau tak lah pack-cuma 2 saf je kata dia. Dia letak lah helmet, leather jacket & backpack kat belakang dia. Lepas bagi salam, bag hilang - jeket mahal & helmet tak di usik... Adui.... dalam bag tu ada Canon DSLR camera!

Ya Allah, sabar je la... kenapa lah ada juga manusia macam ni. Apakah 'nawaitu' dia ke Rumah Allah'???? Untuk mencuri??

Ardini Humaira said...

uii kalo dni punya dslr dni rasa cam dni takmo kasi sape2 pinjang huu

CatlinaFly said...

kena tgk jugak nak bagi pinjam kat sapa...so far pernah bg pinjam (itupun yang lama) kat adik ipar utk dia buat asgnment dia....satu semester dia pinjam, so far ok sbb hubby dah ckp, jaga mcm jaga nyawa sendiri hihi..cam serius jek bunyinye..

pastu ade member baik tu, photographer jugak.masa kami sama2 bermula , mmg lah alat2 byk tak cukup,so selalu kongsi2 speedlite & kamera tu buat permulaan, bila masing2 dah ade, dah tak pinjam dah.., so far alhamdulillah...tak hilang or rosak..kita kena kenal jugak org yang kita nak bg pinjam tu cermat ke tak..

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

kita lah orangnya tu, adei sadis sungguh la..tapi nak wat camne papa cool je barang tu hilang..

tiefazatie said...

isk..brg2 nie mahal nie..so mmg kena hati2 la..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails