Monday, 24 October 2011

Fakta sebenar apa yang berlaku di China | kenapa tak de org tolong Yue Yue (dh kat syurga pun baby ni)

ni me copy paste dari FB...

me rasa ada logiknya...sama2 kita amik iktibar...

Tam Gosok
SEBAGAI INFO..FAKTA ATAU AUTA AKU PON TAK TAHU.......Aku yakin ramai rakyat Malaysia ingin tahu kenapa semua orang hanya mampu memandang dan langsung tidak berusaha membantu budak berumur 2 tahun yang dilanggar di China baru-baru ini.

"Oka...ylah, sejak petang semalam, memang kecoh pasal video budak 2 tahun kena langgar dengan van dan lori tapi malangnya takde seorang pon yang peduli.Budak malang tu dah terbaring berlumuran darah tapi orang yang lalu lalang tu buat dek jek... Video tu mmg tersebar dgn cepat dan ramai yang marah dengan kejadian ni... Kejadian ini berlaku di China dan bukan di Malaysia.

Pagi ini pon HOT fm buat topik pasal ni...

Sekarang aku nak cerita fakta sebenar dan boleh juga dikatakan peringatan pada korang yang nak pergi ke China... Kalau korang jumpa or ternampak orang lain dalam kesusahan seperti seorang makcik terjatuh basikal, atau budak kecik dipukul or dibuli ataupun ko nampak seorang tua yang tibe2 diserang sakit jantung,

sila jangan tolong..

Ye, benar2 kawan2. JANGAN TOLONG! Nak tahu kenapa? Sebabnya bila kau tolong, orang itu dah menjadi tanggungjawab engkau. Contohnya, kau nak tolong makcik yang jatuh basikal tu, katakan makcik tu patah kaki, maka ko yang kena tanggung sume kos perubatan die sbb ko yang tolong dia...

Ataupun ko akan disaman oleh anak makcik tu sbb ko lah penyebab mak die jatuh...Inilah faktanya di China. Nilai moral dah takde. Mereka akan pentingkan diri sendiri sbb kalau mereka tolongpun mungkin mereka yang akan tanggung akibatnya...

Serius wa cakap lu. Cerita ini diceritakan oleh ofismate aku yang membacanya dalam akhbar cina minggu lepas.
Dalam akhbar tu penulis bagitau ada seorang askar (kalau tak silap aku) menolong seorang tua yang terjatuh secara tiba2.. Kerana prihatin takde org lain nak tolong maka askar ni pon naklah bantu tapi anak org tua ni nampak die pegang mak die so die tuduh askar ni yang tolak mak dia. So askar ni kena saman dan terpaksa menanggung kos perubatan org tua tu..

Akibatnya die kena buang kerja. Jadi kes budak yang kena langgar ni pun sama.Baik biarkan jek budak tu sbb kalau tolong and jadi pape yang lebih teruk kat budak tu, diorang yang kena tanggung.

Nak tahu tak apa yang pemandu van tu cakap pasal die langgar budak perempuan tu? Mula2kan die dah terlanggar budak tu and die berhenti kejap sbb perasan die langgar budak. Masa tu budak tu berada di tgh2 antara tayar depan dan belakang. Die terfikir kalau budak tu mati, die cuma perlu bayar denda lebih kurang RMB10,000- RMB20,000 je tapi kalau budak tu hidup die kena tanggung akibatnya seumur hidup so die teruskan langgar budak tu dengan harapan budak tu akan mati. Itulah undang2 di China yang mana kalau langgar mati lebih senang nak kira drpd langgar hidup. So sekarang pemandu van tu sangat berharap yang budak kecik ni akan mati..

Terukkan? Ini bukan tipu tau tapi seperti yang tertulis dalam paper cina hari ni...

Jadinya kalau sampai di China ingatlah pesan aku ni...

JANGAN TOLONG kecuali family ko sendiri...

Kalau ofismate aku tu tipu maka tipulah aku...

Semoga perkara ini takkan terjadi di Malaysia tercinta ini...

Kesimpulannya, di mana saja, manusia semakin hilang pertimbangan diri.
note : tak tau nak komen apa..



9 comments:

azura samsuddin said...

mengucap panjang baca entry ni sis, zura pun fkr ada logiknya sbb org yg nmpk tu sume kalo tlg kena wat report kena tolong bagai ... minta dijauhkan dr semua yg x diibgini, aminnnn

cikpia said...

dalam buletin utama haritu ada bgtau camni gak..... diaorang (akhbar china) kontek driver tu, dia kata denda kalau budak tu mati is cheaper dari denda budak tu cacat atau cedera...... so lebih baik mati.

what a 'wonderful' world......

Ummi Dania Yasmine said...

erkkkk? macam ni ke? Nasib la i pegi Beijing takde pepe berlaku....eh betul ke undang2 kat sana tu?...

mama rifQy said...

memang sgt dahsyat!! mmg ade bace gak pasal ni be4..

mummy Darin said...

sedihnya, masalahnya budak kecik je.. apsallah bangan sangat undang - undang cina tu.. harapnya Malaysia terus menjadi negara Islam yang berperikemanusiaan...

hakak CNN said...

ader bacer gak kat FB..ntah perper ntah..rase macammmmmm ntahlahh..sedeh betul biler tengok manusia semakin hilang perikemanusiaan..

Nana said...

langsung xde sifat keperimanusiaan

tiefazatie said...

ifa ada gak baca..kat blog fik..lebih kurang la..mmg btol..sbb undang2 die yg buat rakyat die lg kurang sifat perikemanusian nie..

Adyshariz said...

menakutkan betul, moga negara kita ni di jauhkan dr sifat2 pemimpin yg macam tu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails