Monday, 3 October 2011

Gaji RM18k sebulan at the age of 40

duit bukan segala2nya, tapi tanpa duit, payah nak hidup dgn selesa di zaman moden ni...

last week, one of my colleagues belanja me mkn2...and sambil mkn2 sembang2...dia ada ckp kat me, she's happy with her life now....and she told me, gajinya RM18k sebulan kiranya cukup for her utk hidup selesa (mewah)--well...she's my idol kat my workplace ni...apa taknya, she obtained title Professor at the age of 40...muda tau...(now she's 46) sbb bukan senang nak dpt title tu..kena publish berpuluh2 buku and ratus2 artikel dlm journal--and she's memang committed pun bab2 publish tu....moga2 me mampu cecah title tu sebelum bersara heheheh me nak kena letak target gak umur berapa nak capai title Prof Madya and full Professor...takkan nak statik ajer kan..sbb inflasi dunia hari ni


and actually, her husband pun gaji sama mcm dia...sbb sama2 title Professor--bahagia kan hidup...rasanya kat Msia ni, kalau yg mkn gaji, tak ramai yg mampu cecah income/gaji bulanan sebyk tu at the age of 40 or even at the age of 50 pun--sbb tak ramai yg bergaji JUSA A ker apa kalau tangga gaji under govt scheme ni...

moga2 kita semua sentiasa dimurahkan rezeki...and me sentiasa bersyukur dgn income me setakat ni..gaji me? cukup mkn lah...tu pun kdg2 tak cukup heheh kena bajet2 gak...sbb byk liability a.k.a hutang :p

tq sbb sudi singgah. selamat hari isnin--moga2 tak de monday blues ari ni ;)

16 comments:

me suya said...

waaa seronok2.. suya pun set target gak.. tringin gak nak bergelar IR... hopefully accomplished one day nt~

[-suziey-] said...

perghhh mmg nikmat hidup di dunia dgn gaji mcmtu..tp ye la tu sume dgn usaha dia jgk utk capai that income..bestnye..bole tiap2 tahun g haji n umrah..barulah balance dunia dan akhirat..

emm btl tu..syukur dgn rezeki yg kita dpt.asalkan ianya halal..

mama rifQy said...

emmm..best kan..bile besar gaji.besar la jugak tanggungan kan?? Allha dah buat yang terbaik utk kite..right??

** semoga murah rezeki kite satu family.amin

tiefazatie said...

wah..mmg le cukup dah tue..tapi..bersyukur la dgn rezeki yg kte ada kan2..

syanasaid said...

errmmm..bersyukur je la daku ngan gaji skrg ni
nk smp rm18K tu?? hahaha dlm mimpi je la
hahaha

Miss Red said...

WOW..bestnyer..:)usaha...n usaha........InsyAllah tiada benda yang mustahil kan mama.:)

joijoi80 said...

yea..gaji kecik blanje pun kecik..gaji besar blanje pun besar... teringin nak bergaji besar coz blh la belanja besar sket... tp tetap bersyukur apa yg ada

Nana said...

mak aih...beznye
saya ni xmerasa la kot..gj belas2 k hehe

Myra Jay said...

Wowwww!!! :)

BTW usaha tangga kejayaan kan :)

AyuArjuna BiGoshh said...

hehehehe...alhamdulillah rezeki suami isteri :)

mama_umar_maryam said...

Allahuakbar..mmg bestla mz..but deservela kan dgn title n segala kpyahan sumer ..i"Allah,kite pon blh ;)

MamaYatie said...

speechless...banyaknya......
tp betul la, takde effort & sacrifice mana nak dapat income gitu..huhuu

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

wah banyaknya gaji, moga kita pun ada rezeki nak dapat banyak tu, kat company lama kita dulu ada jugak yang gaji RM25k, terbeliak mata kita key in gaji dia bulan2

SyUhAdA said...

byknye..btol tu..moga kte semua dmurahkan rezeki..aminn~

Yunus Badawi said...

Kalau utk makan dan pakai saya rasa RM10K pun dah cukup. Tapi kalau kita ada komitmen lain spt menanggung ibubapa dan mertua serta adik2 yg masih bersekolah, kenalah usaha cari lebih lagi.

Kalau nak gaji tinggi kerjalah dgn sykt swasta yg menawarkan skim gaji yg menarik. Satu lagi cara, ialah dgn berniaga. Ada berani? hehehe

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

nak tekaaa.... Prof Ixa Mxdxxa.. kan?? kan?? kan??

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails