Wednesday, 7 September 2011

Antara Proton Inspira & Honda City | MZ dalam dilema

ari isnin 2 hari lps, MZ & hubby singgah kat Proton showroom kat tepi giant batu caves...so dh dpt full info psl Proton Inspira...

why Inspira? sbb MZ berkenan Mitsubishi Lancer kepunyaan my SIL, tp harga Lancer RM120k, tak mampu eden, and Inspira tu 99% design sama sebijik mcm Lancer, harga Inspira OTR 1.8Auto ialah dlm RM85k, monthly RM900 (loan 9 thn)

and antara features/promo yg besh kalau beli Inspira--boleh dpt free service selama 2 thn and engine warranty (lupa plak berapa thn)..and kalau order, memang ada ready stock, tak pyh tunggu beberapa2 bln mcm some of cars, loan approve terus amik keta tu..

tapi MZ jadi ragu2 nak beli Inspira sbb --Inspira ni performance car (mcm Lancer), so memang tak leh jimat minyak

sementara Honda City plak memang diakui keta yg sgt jimat minyak--MZ belum singgah kat showroom Honda utk tanya details honda city, tapi my SIL pernah pakai Honda City and MZ pernah beberapa kali pinjam drive--memang besh drive honday city ni...

why 2 jenis ni ajer pilihan MZ? sbb bajet MZ bwh RM100k and MZ suka keta yg nampak sporty2 and tak nampak mcm keta org tua--nak pakai SUV like CRV lom mampu, MPV memang out lah sbb MZ anak 2 org ajer, kalau anak ramai baru consider pakai MPV (cth keta org tua --wira, waja etc :p )

kalau MZ tanya family MZ kat kelate, semua suruh amik Honday city sbb common mindsetting rakyat msia--keta import lebih bagus dari keta msia...and MZ buat masa ni belum mampu amik CRV sbb monthly payment at least RM1.5k or even more.....nak kena tunggu beberapa thn lagi kalau nak pakai CRV--adik bongsu MZ dh pakai CRV pun---dia tak beli umah lagi, so mampu bayar keta--MZ sbb bln2 gaji abis byr umah and mcm2 komitment

emm...MZ nak kena decide by Nov ni...sbb memang dh sampai masa desperado nak pakai keta baru :)

any comments MZ ucapkan TQ :)


35 comments:

MamaYatie said...

tak byk info pasal keta ni..kata hubby, batch2 awal inspira ni mmg boleh kata sebahagian besarnya sama ngan lancer..akan dtg may be lain cerita.
honda city, anak sedara pakai katanya mmg best..jimat minyak & tak banyak songeh..
apapun up 2 u..:)

Ummi Dania Yasmine said...

i rasa u shud take kereta honda....bukan tak nak support kereta malaysia TETAPI in future sikit demi sikit kete buatan Malaysia akan ada problem la suzz....dengan harga tu baik beli kete luar...

::NureeN:: said...

klau nureen ofcoz honda city, tp klau nk ambik inspira ok jgk tp lg ok klau inspira yg mula2 dlu sbb psgnyerr d oversea, yg tgh dipasaran ni rasanya dh psg kat m'sia.. klau honda city nureen mmg x risau dh, cuma pg td rasa mcm terdengar berita pasal honda tarik balik keluaran dr 2006 smpi la kot sbb ada prob, tp x sure la ingat2 lupa...

Peri PiA said...

vote for honda

tgk batch coz ade pro lately

missbby said...

tepuk dada tanya selera..tapi mmg betul inspira cam lancer..

Ummi Dania Yasmine said...

sebab kete malaysia cth wira i dulu problem power window dan dashboard berbunyi2 sbb they alls pasang tak rapat, kete abang ipar i kete perdana problem gear box...padahal kete baru pakai...kete malaysia mahal dan tak padan dengan harga yang ditawarkan....pastu nak service plak harga mak aii mahal macam kete luar. Kete Malaysia high maintenance. Kawan i kata spare part kete malaysia mahal sebab nak jaga vendor vendor tu...haihhh tak nak jaga rakyat mesia ni haaa....walaupun i tak galakkan kete mesia ni...i pun dibesarkan dengan kete mesia so tau la i masalah kete mesia ni haa.....

mama tisya said...

vote utk honda....

zura_habib said...

ayah sy,kakak sy n sy mmg guna city...jimat minyak...gear(auto)bertukar dari satu gear ke gear lain pun x rasa berdaum sgt...mmg selesa walaupun keta kami dh 5-7thn...

AyuArjuna BiGoshh said...

honda baru2 ni ada tarik beberapa keta keluaran sesetengah tahun...so tak bermakna juga kereta import bagus...tapi lancer tu mmg my hubby berkenan cuma inspira i tak tahu lah ok ke tak....tapi City nampak class sikit berbanding isnpira..rs-rsny alah heheheh

MRS. K said...

perodua lagi best kot!

Cik Tqah said...

hm.. for long term better city kot.. jimat minyak.. inspira? hm.. me ade bad impression ngn kete proton.. xtau nape sbb last time my fren beli gen2 belum drive da calar balar.. haishh

Mama Balqis BPB said...

me pun beli keter luar (cdg asal nak beli kereta msia) sbbnya Interest kete luar lagi rendah dari keter msia dan jimat minyak

nUR_rOsALiNdA said...

Kita pun tgh terfikir nak tukar kereta ni..Tp kita mampu local kereta jeks~ Skang dalam fikiran ALza / Exora.. Tapi Exora tu cam besar sgt + nampak cam kereta org tua kan? Hiks~

** Kak, kita pakai waja skang!! Uwaaaaaa~ Kereta org tua ke? Sobs~ Seb baik jiwa muda

sue-sama said...

klu honda city bulanan berapa kak

Nana said...

klw saya lg suke inspira kot mmg minat sgt

Firdnurjue said...

kak..better honda jeak kak..agpun da pnah try drive kan..tp pea2 pun terplg..fikir habis2..t da terbeli nyesal plak..he3..

go go chayok..he3

marinahunny said...

honda city..hehehhee

inspira pun ok jg nmpk luas tp tang [enjimatan minyak tu tak tahan tu. ada kwn suami pakai inspira asyik ngadun kuat makan minyak.

tp kalu dh suka xpe lah kan. tp honda city mmg terbukti jimat minyak MZ, cuma mungkin kecik skit kut compare tu inspira.

amaniammar said...

Salam..sis..

for me better pilih HONDA Civic..
feature lbh sporty dri City....
Look more elegence for momma of 2 like u..huhuhu....

kayyana said...

kak, cube survey pulak details spec of honda city tu. tp kalau me maybe amek honda city tu kot... sebab honda city design die agak exclusive dan cantik than inspira. inspira too sporty dan mmg tak jimat minyak... hehehe.. but choices is yours.. dua2 okey... dua2 cantik...

Syima Emi said...

pendapat saya la.. depends on sebab apa akak nak beli keta..

kalau mmg nak bawak g keje, beli city.. sebab jimat minyak..kl ni jem je memanjang...

tapi kalau nak bergaya skit, inspira la kot.. balik kg pon best sebab keta performance.. leh la test power..hahahaha..

saya pon suka dua2 keta tu.. inspira tu mmg totally lancer akak.. logo je proton..hahaha..

Ustaz Love said...

Salam..

Tak nak cuba Naza Forte? ;)

HaninFarshid said...

kalau nak jimat minyak....cuba beli hybrid car....my bro in law jual his honda city...beli toyota prius...tapi toyota prius mahal skit dlm rm140k...dier kata minyak rm60 for about 700-800km...depend on how you drive....

honda insight murah skit....dlm rm98k..my mother in law pakai that car....dier kata memang jimat minyak....especially dalam jam :)

kalau tak suka hybrid car...antara inspira and honda city....my hubby kata memang honda city lagi save minyak dr inspira....and bentuk dier pun cantik....inspira memang nampak sporty....honda city more into family car....drive pun best....

oh..cuba tengok toyota vios yang baru tu....tu pun best gak...price below rm100k....minyak pun save.....up to u mana u suka :)

good luck in buying car...

mama rifQy said...

inspira chanteq!!

Lisa Hz said...

i'm sorry. but pls and pls say no to inspira. da la copy paste lancer, mcm kelakar sgt. kamon malaysian! we can do so many great things but NOT copy paste others (sorry emo sikit sbb frust sgt tertunggu2 inspira nk keluar dlu last2 tgk ala2 lancer, tho the dimension varies at a few parts if u observe every inches closely.)

one of my fren pkai isnpira x smpai 2mgu mcm2 da die komplen. engine inspira hanyalah Opel shj. kalo nk tuka parts pn takes time. xtau la skrg da bnyk stock kut. n he mentioned sumtin psl ape tah 'keras'. x ingt. tp x smooth yg mcm die experienced b4 this (he graduated from japan and all his cars are japanese made, isnpira satu2nye made in malaysia.

im using honda city. memandangkan u compare between those 2, i would vote 4 city. jimat minyak of course. sesuai utk small family of 4. HUGE trunk space. back seat bole recline, selesa sgt travel jauh2. nk lg sporty tambah full body kit. i amik full bodykit tp x amik yg ori punye sbb 5.5k x silap. amik yg x ori (half price) tp looked exactly like the same. cube beza bile eksiden la. satu pecah terus. satu lg maybe serpih aje. tp still kne tuka bru kn? =)

just my 2cents!

juelee said...

kalau saya akan prefer yg jimat minyak, akak tau la KL ni camne kan kalau jem.. huhu minyak habes kaat situ je...

lagipun kalau inspira tu lancer car, dapat kat hubby mmg die pecut la.. kang saman sampai hikhikhik..

pape pun, ikot selera dan kesesuaian akak.. pada saya biar lah rumah selesa, sbb kete hanya tok travel kan.. so beli rumah dulu, dah mampu baru pakai kete mahai sket..

that my 2 cent

deqlis said...

sebab deqlis pun pakai honda city...so deqlis mmg suggest honda city laa... pasal jimat minyak tu mmg benar belaka...mmg jimat:-)

selain itu, jika beli honda city 2 tahun maintenance free....kita dah jimat lagi kat situ... tak silap deqlis honda city jer ada promosi mcm nie, hinda CRV, accord dll adik beradik dia mmg takde...

cuma satu je laa honda city nie, klu MZ suka make-up kete tak sesuai laa beli honda city...better amik CIVIC... sebb honda tak cantik di make-up2x.. lagi..nampak pelik je... tp klu CIVIC /accord mmg cun di make-up2x..:-)

WANNY said...

hi...dah tengok toyota rush? klu minat yg ala2 SUV. Harga pun bawah RM100k tapi ramai yg ingat harga macam Honda CRV. Minyak pun ok, cuma dia 1.6CC tapi setakat nak bawa pergi kerja not bad. Saya pun pakai Toyota Rush hehe.

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

hondaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Chekgu Azrine said...

Honda la the best coz dah namanya HONDA.. gah tu

saya suka Honda Civic

btw.. inspira saya penah bawak.. mmg bestla.. tp keta buatan Malaysia ni banyk problem diala MZ

mine.. ngan waja prob tingkap dah 5x tau.. huhu.. keta malaysia popolar dengan rosak pintu.. tingkap.. gear box..alahai..

DeQWa said...

pakai honda la MZ..lg best n sedap..smtooh jer....tp klu pakai kete alza pun ok gak,xdela mpv mana..ok jer klu 2 org anak...nmpk cantik & murah...takpun ambik toyota vios jelah...

Ibu Emir said...

mira rase goes for honda.. lagipun honda memang best. pakai jer u tau ape beze dia.. tapi nak cakap in details pasal kerete , mira bukan orang yang bijak pandai

ryn matt said...

Hi, saya ada tgk overseas channel pasal this issue:
Comparing : Honda City, Toyota Vios & Proton Inspira.
the winners after all conclusion is Proton Inspira.
Reason: It's like you buy Lancer car for Honda City price & It the most stable car among those 3.
~ just sharing.

Sallehhuddin Zabri said...

da stahun ni
ahak2 bli keta apa dah

Mama Zharfan said...

@Sallehhuddin Zabri : me beli Honda City (oct 2011) ;)

Mama Zharfan said...

@ryn matt : thanks for sharing the info. yep. i agree with u. inspira is performance car, so of course better and stable :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails