Friday, 9 September 2011

Mengawal nafsu

kaum hawa diciptakan dgn byk nafsu...

bln syawal ni, nafsu yg sgt mencabar utk dikawal bagi diri me ialah--puasa enam ie puasa bln syawal (puasa qadha dan puasa sunat enam hari)

apa taknya...kita puasa, org lain tak puasa, so cabaran berpuasa sgtlah tinggi..tahap kepenatan berganda compared dgn bln ramadhan sbb time bln puasa, semua org berpuasa :)

semlm me puasa, and me attend talk kat Hotel Garden kat midvalley....time coffee break, ada mknn2 yg menggiurkan...time lunch lagi ler....

then ptgnya me call my mom, sajer sembang2, then me termengomel psl penat puasa bln syawal bla bla bla
then my mom ckp--puasa kena ikhlas kerana Allah, tak boleh mengomel2...terus me insaf...alpa &lalai me ni...puasa kan ibadat yg mana Allah sendiri yg bagi pahala/menilai...moga2 me akan berjaya habiskan puasa enam di bln syawal ni...amiin

thanks sbb sudi baca :)

6 comments:

me suya said...

suya xleh start lg sis..tercuti pulak..baru 2hari.. adoiii lambat lg laa

mama rifQy said...

kene kuatkan hati n nafsu kan..kalo nak pose skang ni..mmg bayank sesi makan2!!

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

kat garden? eh my senior pun pg tau.. tapi tak taula apa talk nye..

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

memang kena pandai kawal nafsu ni...sebab open house hari2 dapat jemputan...huhu.

betul..niat kerana ALLAH smestinya..

Chekgu Azrine said...

alhamdulillah...

kuatkan semangat ye MZ

mama_umar_maryam said...

erk..xstart pose pon lagi..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails