Wednesday, 7 September 2011

Bibik owh bibik | panjang tangan

confused plak term panjang tgn or tangan panjang..

citer of course bkn psl bibik MZ tapi bibik my SIL--dh byk kali my SIL tukar bibik ni...latest bibik nampak baik, rajin, ringan tulanglah kiranya..tapi time raya baru2 ni, byk duit hilang (berlaku kat umah parents my SIL), setiap org hilang dlm RM200-RM300 dari purse/wallet masing2...siasat punya siasat--terjumpa duit berkepuk2 dlm beg tgn bibik my SIL...duit raya budak2 pun kena gak sbb byk duit RM1 note baru2 (ie duit raya) dlm beg bibik itew..bila my SIL tanya, bibik selamba jwb, dia kata dia amik sbb ingatkan budak2 tu tak nak duit tu letak merata2...ish ish ish

and my SIL terdgr her bibik sembang2 dgn dua org lagi bibik (bibik2 kepunyaan kakak2 my SIL)..bibik my SIL kata dia nak lari sbb tak puas ati tak dpt baju raya--pdhal my SIL kata dh bwk pegi beli bj raya cuma tak jumpa saiz, so my SIL dh bagi duit raya pun sbg ganti bj raya...bila my SIL tanya her bibik, her bibik ckp, dia gurau2 ajer ckp nak lari tu...tak ker risau my SIL--kot2 her bibik lari tinggal umah tima dia pegi keje--my nephews baru umur 2 thn and sethn tau..kecikkk lagi..

so now my SIL dlm proses amik bibik baru lagi...

susah nak cari bibik yg benar2 jujur...ada ..cuma tak ramai...

note : me tak pernah amik service bibik...sbb kes2 gitulah...wpun kos gaji bibik sama jer kos me letak dua org anak me kat nursery...


21 comments:

mama tisya said...

ada kwn aritu bibik die lari..ank die kecik gk dlm 1thn ++ pintu umh terbuka..nasibaik tkde apa2...

Cik Tqah said...

hm.. susah kan..kite xtau perangai orang lua cmne.. even perangai family sndr pon susah nk jgka

juelee said...

me pun sama.. lagipun kat umah nnt takde privacy.. lebey prefer yg daily maid tu kot

Nana said...

mgm susah nk jumpa bibik yg baik
bersyukur la sape2 yg ada bibik yg elok pangainye kan

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

hurmm..time2 raya bi bibik memang suka buat hal..bibik first2 ayu dulu pun pernah curi duit raya aleesya masa kecik2...pastu siap curi duit2 raya dalam sampul nak bagi kat org lagi....huhu

p/s: kos gaji bibik memang hampir sama dengan kos hantar anak nursery..tapi kos mula2 nak amik bibik??? boleh buat bayar downpayment kereta dan rumah tu...huhu

amiey lee said...

stuju ayat last..sbb kawan kta dh terkena mz...

bibik tu dtg sini sbb ikut cousin dia..pastu bila cousin dia wat hal kna hntar balik sana..dia pun jadi tak tentu arah..buat hal jugak

kak ina kl said...

susah nak percaya dengan bibik skrg ni

Eryati said...

asal dia tak apa2kan budak2 syukur la..

*∽ IZAN ∽* said...

isk isk isk.. bibik ku pun citer kat bibik belakang yg di sampaikan oleh majikannya kepada ku , katanya kalo jumpa dua sepah2 tu dia ambik jee... buat beli prepaid.. sabor je laa..

fiza said...

Takut ngan bibik² skang nih. Lebih rela hantar anak kat nursery.

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

ada bibik mmg pening...

Ustaz Love said...

Salam..

kalau nak amik maid, Ustaz Love cadangkan gi kat kg pedalaman.. jumpa ketua kampung kat situ.. dan minta beliau tolong carikan sesiapa nak kerja.. insyaAllah, orang kita lebih senang nak uruskan.. kalau ada masalah apa2 (kecurian ke), dia nak lari mana? kalau orang luar, kalau dia hilang tu, kita dah bleh anggap jumpa kat akhirat je la nanti :D

diana said...

dalam dilema je rasa bila dapat bibik macam tu...
ada yang bawak lari anak majikan pun ada..
merisaukan!

Cik Bambam said...

abg sy pon dah 3-4 x tukar bibik jugak..hurmmm..susah lar nak cari bibik skang nie MZ..

Chekgu Azrine said...

ada sorang kwn tu bibik dia mengada dr tuan rumah.. dia makan lg sedap drp tuan rumah sndiri..

pastu bila time free dia buat taik mata la plak..

ni my frend citer sndiri tau

DeQWa said...

byk risiko ambik bibik nie,bkn stkt tkt duit dikebas,kdg2 husband sndri pun dikebas bibik...oh no....

Ibu Emir said...

mira pernah ade bibik, tak dapat dinafikan memang membantu bab2 keje rumah, tapi bile depa dah lari.. kirim salam

anisalya said...

memang susah nak carik bibik yang okay. pengasuh pun sama. atas nasib la. kalau bernasib baik tu alhamdulillah..

amaniammar said...

sis..
mmg kebanyakan bibik cam gitu..
memula tunjuk rajin..then lelama tunjuk belang lak...
that's y better kita sendri uruskan rumah+husbang tolong sma..


letak CCtv...pun 1 idea baik

kayyana said...

nak cari bibik yg betul2 baik mmg susah kak.. kene bykkan sabar dan teruskan mencari.

Mama Mirza said...

pernah terpk nak amik... tapi amik tindakan macam mz.. takpelah kalau byar nursery byk pon... lebih selamat... wpon ada masalah gak.. :(

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails