Monday, 12 September 2011

Gerimis di hati...

seboleh mungkin me tak nak buat entry psl benda2 sedih kat blog me ni...sbb not parallel to Miles of Smiles kan..
tapi ari ni, ada satu berita yg buat me kecewa...sbb berharap then tak dpt...actually it's not about me...it's about my zharfan..

thn dpn kan zharfan darjah satu...so me berhasrat nak masukkan my zharfan kat islamic private school--nama sek islam al-amin, famous sek ni..bangunan pun besar and baru...sebelah UIA ajer lokasinya...apakan daya, ramai benar yg apply, hampir 400, sdgkan kelas limited ie nak amik cuma 100 lebih students, so hampir 300 yg tak dpt masuk....and my zharfan termasuk dlm those yg tak berjaya masuk tu :(

sedih and jd lebih sedih sbb zharfan's best fren (anak lecturer UIA jugak) dpt masuk....zharfan dpt 68 markah masa ujian kelayakan tu....minimum nak kena dpt 80 and above marks--rasanya he lost mark part Iqra's sbb Zharfan baru start belajar iqra' (me yg ajar sendiri sbb tak tau nak antar kelas Iqra' kat mana kat area gombak ni) lps balik msia bln april ari tu....
anyway, zharfan dh dpt masuk  pun another islamic school --also kat gombak, nama sek islam al-huda, cuma disadvantage sek ni...kwsn sek yg sgt kecik (bangunan agak uzur) sbb sek persendirian ala2 kampung gitu...

naper me beria2 nak masukkan my zharfan kat sek aliran agama??....

sbbnya me nak elakkan zharfan pegi 2 buah sek yg berbeza ie kalau me masukkan zharfan kat sek kebangsaan (memang dh apply and dh dpt pun--as back up), zharfan nak kena pegi sek agama waktu pagi, sesi ptg pegi sek kebangsaan, so in my view, budak2 akan jd penat kan..plus leceh lah sbb me +hubby kan keje even me keje flexi hours pun, and me tak trust nak lpskan zharfan utk masuk transit mana2 tadika/nursery in between the two schools session and then naik bas or van sek (sbb kecik lagi kan) --bahaya sbb mcm2 kes kecuaian drebar2 bas/van..

me yakin, Tuhan tahu apa yg terbaik, moga2 zharfan akan enjoy belajar kat sek al-huda tu..Insya Allah...

note :cuma luahan rasa &  lara hati seorang ibu...moga2 one day akan jd tatapan zharfan bila dia dh besar kelak...that i always wanna the best for him..


20 comments:

Cik Bambam said...

MZ try lar apply dr semasa ke semasa.. kot2 year 2 ada yg kososng mskkan lar zharfan kat situ pulak k.. :)

Ely Hasrul said...

la xtau carik kelas iqra' tp ye la nk suggest tmpt sami pon kt bukit antarabangsa. jauh la plak. anyway, i'm sure zharfan seronok kat al-huda nnti.

Em's Family said...

insyaAllah.. kite ambik macam ni.. yang penting macam mane care kite nak didik anak tu k an.. sekolah tu sebagai pemangkin. bagus macam mane sekolah tu pun, it goes back to how the parents ngajar anak2..

Fazlinil Irma said...

sy faham perasaan akak. dulu masa jd cikgu pun, bila masa kemasukan tahun 1. ramai ibu bapa yg merayu nak masukkan anak kat sekolah. yg pening biasanya GB. cikgu2 tumpang dengar cerita.

insyaallah sek al-huda pun bagus juga. maybe tak sebaik al-amin yg dah lama beroperasi.

moga zharfan seronok di al-huda nanti.

SyUhAdA said...

xpe..kat mne2 pon dpt blaja..smoga zhafran slesa blaja kat situ ye..

Chekgu Azrine said...

kenapa tak try sek alirang agama intergrasi sg chinchin MZ.. sekolah tu lebih advance.. under JAKIM.. bagus gak.. takla jauh ngan al-huda tuh

a kl citizen said...

adalah hikmahnya tu yang kita tak nampak lagi...

me suya said...

xper mz.. mungkin ada hikmah lain tersembunyi.. tak ada siapa tahu perihal yg ditetapkan utk kita kan? chill k :)

Hanim said...

Tak apalah. Dah tak de rezeki kat al-amin. hrp2 Pan hepy n enjoy kat al-huda wpun bangunan skolah tu dh uzur. mungkin Pan akan dpt cikgu n kwn2 yg lebih bagus. Pasti ada hikmahnya.

transformed housewife said...

insyallah ada hikmahnya tu.

Adyshariz said...

insyaAllah, ader jalan yg terbaik utk zharfhan

kak ina kl said...

dulu akak pun pernah dpt sek al amin, al huda, sek keb dan sek integrasi sg chincin..akhirnya akak pilih sek agama sg chincin bawah JAIS..bayaran pun tak semahal sek swasta itu..yang penting sekolah agama..tak yah dorang penat nak berkejar-berkejar sampai 2 sekolah.

Nad @ MamaZakwan said...

blum tentu skolah yg uzur tu tak bagus utk zharfan..insya-Allah zharfan dpt sesuaikan diri..kami semua doakan yg terbaik buat zharfan!

tiefazatie said...

xpe sis..pasti ada hikmahnya tue..papepun..all da best zharfan..

anisalya said...

Allah tahu yang terbaik. my niece pergi pg sekolah agama ptg sekolah kebangsaan. blk rumah still cergas, alhamdulillah. blh tgk tv and buat homework. cm kita yg tgk la kesian. tp as long as she's okay dan tak komplen, takpe la.

Latifah said...

jangan sedih-sedih Sis, Allah tahu yang terbaik buat Zharfan :)

Semoga dipermudahkan segala urusan.

Selamat masuk sekolah untuk Zharfan ^__^

AyuArjuna BiGoshh said...

suzz, u blh try lagi suzz....sbb ada juga parent yg antar anak die al-amin setahun dua lps tu withdraw..mana tahu ada peluang zharfan msk sek tu...

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

ada suzz cakap kat ila masa kita jumpa yg suzz nak masukkan sekolah ne.. mmm.. insya allah ada yg terbaik utk zharfan.. allah knows better than us kan? .. jangan risau&sedih ye

Ummi Dania Yasmine said...

i know how u feel. Kita sebagai ibu bapa nak kan yg terbaik buat anak kita....perancangan allah itu lebih baik....macam i dulu mmg dah nak masukkan dania kat at tamimi tetapi last minute i terdetik nak survey sekolah sri pintar al amin dan dengan izin allah i tersuka sekolah itu dan terus dania bersekolah kat sekolah itu sampai hari ni. alhamdulilah. perancangan allah itu lebih baik....:-) jangan sedih2 my dear friend....pasti ada hikmahnya....

LYAfrina said...

kat kemaman ni pon ade skolah al-amin.. mmg sgt2 terhad... tp studentnyer mmg superb:-)

xpe... blaja kt mane2 xkisah..y pting usha:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails