Thursday, 26 May 2011

Mitos atau fakta | Kereta buatan Malaysia low quality

entry me last nite psl me terberkenan dgn keta Proton Inspira telah mendapat response yg informatif utk me... yg membuat me berpikir at least 100x seblm beli Inspira (bila dh ada cukup bajet nanti)

rata2 mengatakan keta buatan Msia ni harga ajer mahal, tapi tak sebanding dgn quality, ketahanan keta yg diimport cthnya brand Honda etc..

honestly, me pun mempunyai mind-setting yang sama!!!--memang me tak yakin dgn ketahanan keta buatan Msia (msia ada dua brand ajer kan--Proton+Perodua)
me suka Inspira tu sbb modelnya/designya cantik -ala2 Mitsubishi Lancer (my SIL pakai keta Mitsubisih Lancer tu...so me agak terpengaruh ni)

namun begitu, faktanya, me pakai keta jenama Msia ajer--Proton Satria 1.5 Auto--my 1st car yg me beli pd thn 2002--keta me dh berusia 9 thn now...so memang sgt2 berjasa--tapi...sbb keta dh tua kan...dh byk perangai asyik rosak itu ini itu ini..
tp masa 1st few years, keta Satria me tu ok ajer, tak de prob pun...dh hampir seluruh semenanjung Msia keta tu me drive tau..

nilah keta yg sgt me syg--sampai hari ni

my golden dream and my wish--me memang nak beli CRV--my elder brother memang pakai CRV, and adik me yg bongsu baru ajer beli Honda CRV ni--cuma tahap kewangan me tika dan saat ni tidak memungkinkan me membeli CRV itu...

ada yg komen suruh me test drive Honda city and few other cars yg range harga mcm Inspira--yepp--me dh few times drove Honda City (my SIL pernah pakai keta ni)--memang besh keta tu...

so now, kechentaan me terhadap Inspira telah menjadi sedikit surut setelah membaca komen2 yg meleburkan keyakinan me terhadap kualiti keta jenama Malaysia...

persoalannya : fakta atau mitos? kdg2 mind-setting kita yg membuatkan kita tak yakin dgn benda2 made in Msia...tapi kadang2, memang FAKTA pun keta buatan Msia tu low quality--senang rosak, tahap safety tak sebagus keta import walhal harga sgt mahal tak sepadan dgn kualiti dll....

any response do share pls. tq


14 comments:

~L.o.L.i.P.o.P~ said...

fakta pun ye jugak..mostly ckp camtu..dan ada yg ckp, kete proton - besi lembut..langgar sket je, terus kemek mcm teruk kene langgar (based on experience kwn2 yg pakai kete jns ni dan penah xcdnt)..btul ke x, xtau la..

so far guna myvi, ok je..kete msia jugak kan..da msuk 3 taun da pun..xpenah wat hal..alhamdulillah..

pasal kete yg bkn msia pun, sometimes still ada prob jgk..dan yg plg xtahan, maintenance kete yg lg mahal..da la myk pn hrga mahal jugak..haish.. >.<

Ummi Danish said...

bagi me, bukan semua kete malaysia mcm tu. tp me mmg tak percaya kereta proton. me rase perodua lebih better even dorg juz categori compact car.

me nye 1st car kelisa da 11 tahun da pakai. smpi skrg very good in condition. tak penah eragam, juz gi servis and tuka brake pad je la... mmg puas hati dgn perodua.

tp proton pulak, kwn me pki baru 2 tahun. motor power window da rosak. cable gas n brake da berbunyi... teruk sgt proton ni. better la beli perodua walaupun kecik.

pendapat me laaa

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

bagi kita fakta, kalo dapat yang ok tu kira rezeki la tapi almost memnag teruk lepas dua tahun mesti ada mcam2 kerosakan, then kete proton memnag kuat minyak berbanding perodua, bang kita kete perodua & memang mengakui kete malaysia tak setanding kete oversea, namun kita yang tak berkemampuan ni hanya mampu pakai kete malaysia je...tapi kalo dipikirkan untuk masa panjang better amik hoda, toyota @ yang seangkatan dengannya, sebab kita dah banayk wat survey pasal kete ni...panjang plak komen

transformed housewife said...

Sy lg yakin dgn kereta2 keluaran Perodua dari kereta2 Proton berdasarkan pengalaman sendiri & ahli keluarga.

Chekgu Azrine said...

saya pakai waja. so far takde masalah pun.. samala age dengan keta MZ... banyak berjasa dengan saya

btw.. memang la keta import quality than local car.. tapi kena ingat nak maitain dia.. fulamak.. coz saya penah pakai premacy.. sangat susah nak cari spare part 1.. and mahal satu.. tu yg tak tahan keta import tu

cintaila barangan buatan malaysia!!

Fana Flora said...

mungkin kereta MZ rosak sebab dia tahu kot MZ nak tukar kereta. dia majuk tu. hehe

nak kata kereta buatan malaysia cepat rosak tak juga sebab dulu ayah pakai proton saga tu 11 tahun. tak pernah buat perangai.

tapi kalau ada rezeki lebih apa salahnya pakai kereta buatan luar kan ;)

saya doakan MZ murah rezeki. amin mana tahu raya tahun ni boleh pakai crv ke. :D

*∽ IZAN ∽* said...

me memang pengguna kereta nasional tegar setakat ni.. ahaa.. itu je yg mampu pun ehehhe. Masa baru kerja 2 setengah tahun pakai kelisa... totally no problem at all.Masa nak let go tak de problem apa langsung. Lepas tu tukar waja.. the first 3 year memang tak de problem.. so far so good je.. lepas tu cam biasala dah ada spare part start nak kena tukarr..tahun ke-5 power window start ada problem tapi bleh hantar bengkel utk di baiki. Now masih stik lagi ngan Proton, pakai exora. Dah nak setahun. So far so good.. tak ada masalah..drive pun puas hati. Luas.. naik kereta kids macam duk dalam rumah.. nak tergolek telentang pun boleh. For me kereta nasional pun tak de la teruk sangat.. tapi bila penggunanya ramai*middle range*, kalau yg problem 5% menjadikan jumlahnya dah ramai dan bila di ceritakan jadi macam hiruk pikuk plak..kereta import pun ada je yg problemm walaupun mahal.

Ade yg Izan kenal beli Peugot, dari beli sampai sekarang ada je problem sampai ada function yg canggih *turbo* terpaksa di disable kan.. tapi biasalah...pengguna kereta tu tak seramai pengguna mid range.. ada prob pun tidak di gembar gemburkan.. jadi yg tau citer org2 terdekat je lahh

kadang2 beli keta pun ikut nasib gak .. uhuhuhu

Mama Balqis BPB said...

fakta pun yer...senang rosak.ni berdasarkan pngalmn kwn2....me sblm beli kete wat prbndingn...keter msia murah dari keter luar...yg menyebabkn mahal ialah interest kete msia lg tinggi dari kete luar...

tiefazatie said...

erm..btol jg kdg2 tue..tp my dad sendiri guna proton je pun..ok je setakat nie..

psl keta oversea..mmg la ckp bagus sgala..tp kalu mampu xpe la..tp kdg2 ada gak xbtol kn..smp kne tarik blik dr pasaran!haha

kesimpulannya sis..ikut mana sis mampu la..kalu kte xmmpu nk beli yg oversea..bli msia punya pun ok je..buat apa nk sshkn diri tanggung byr keta lama2..yg harga makin turun?kalu beli rumah lain la..makin naik harga..hihi

Nana said...

em..mmg di akui kete melaysia kualiti nye tak setanding kete luar
tp tu lah...itu je yg mampu milik heheh
janji dapat kekekkee

amirah said...

sy pun setuju jugak dgn pendapat org lain.sy rasa ok je kereta malaysia.cuma kalau dibuat perbandingan harganya masih mahal di pasaran la.kalau kereta import mungkin susah nk meragam tp bila sekali rosak, sedialah duit byk2.my bos yg guna kia pun tk mampu nk repair sebb xde spare part kt sini.kami ada kancil dn persona.itu je yg trmampu setakat ni. setakat ni kalau rosak2 biasa tu biasala..dah benda yg digunakan tiap2 hari..

azura samsuddin said...

bg zura antara proton n perodua, better perodua lg ... ekceli perodua tu big bossnye org jepun sbb tu peroduanye kete lg mantap dr proton sbb meke de teknologi sndiri de vendor meke sndiri, xdelah mcm proton 'copy' model lancer utk inspira ...

mmg ikut nasib sbnrnye beli kete ni tp rata2pengguna proton msti ade yg mengomel, kwn zura br guna saga 3 bulan umpama pki 10thn sbb asik repair jer...

ntahla bkn nak kondem tp boleh survey sndiri sis psl ni .. pepun tepuk dada tanya selera ;)

[-suziey-] said...

actually mmg fakta..tp senang ckp ikut nasib la..if ur luck is good than wont be any problem..tp kalau nasib xbaik, mmg Allah saje nk bg dugaan, baru kuar kete baru pn bole problem..cuma sometimes defect or problem kete mesia ni something yg mcm xlogik..bende remeh temeh..mcm alarm, central lock, auto window..that kind of problem la yg buat org menyampah..bende tu remeh tp kena gk fixed..i guna gen2 hi-line..dr dulu repair alarm n central lock still xok..n now give up dh..mmg dh set mind xnk amik kete proton dh..alhamdulillah ade rezeki dpt amik kete luar..kalau u rasa xyakin just be patient..insyaAllah bila ur financial dh ok bole la rembat CRV...my dream car too..tp setelah diteliti, i prefer MPV..CRV xsesuai utk org beranak kecik..tu my personel opinion la..org lain lain pendapat dia..

neway, ur hubby tgh job hunting ek? dia major in what area? mane tau i ade contact :)

ctnurkhijah said...

Tak semua keta import tu bagus...bagi ct, keta import yang berbaloi dari segi harga,servis dan kepuasan memandu ialah toyota,honda dan nissan. Bagi keta proton ngan perodua plak better perodua,jimat minyak. Tapi yang tak best keta malaysia ni interst bank tinggi sangat...
ct penah ada iswara thn 1998...2hd..body kuat,excident ngan wira just calar je tp wira tu kemek teruk
Pastu gen2..baru..lembut cam wira skit2 kemek,masalah power window,stereng lock ngan alarm
sekarang honda jazz...baru (lkawi kan murah)...4thun pakai tak penah ada masalah..servis pun just tukar minyak hitam , filter, break pad.

Beli ikut kemampuan tapi kalau rasa nak guna lama dan ada duit lebih skit boleh la beli yang import... malaysia punya bukan tak bagus...ok jugak kalau kita pandai jaga, servis on time dan hanya di pusat servis bukan di kedai biasa.

MZ, kalau naza, kia,mazda,nyundai,cherry ct rasa tak payah la kot kuality kurang skit... amik model yg ramai org guna baru senang spare part..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails