Monday, 16 May 2011

Trend ibu bapa zaman moden | Hukum Menamakan Anak Dengan Nama Allah

anak2 zmn internet memang sgt moden namanya--last few years, nama Danish, Daniel (utk boys) sgtlah popular ;) tu cth ajer ;) ;)

anyway, one of my ex-coursemates ada bertanya kat our yahoo groups email--psl kemusykilan menamakan anak2 dgn nama Allah..persoalan timbul mungkin kerana ibu bapa yg kurang ilmu pengetahuan, reckless atau simply jahil...
me pun dgn pro activenya ngeh ngeh ngeh kemukakan soalan tu kpd Ustaz Love, utk manfaat kita bersama..

ni soalannya nya:

“I noticed ada orang bagi nama anak e.g muhaimin, khaleeq, tanpa meletakkan ‘abdul’ di depan.
boleh ke kita bagi nama anak berdasarkan 99 nama Allah tanpa letak ‘abdul’? ke tak pe sebab tak de “Al”, misalnya AlKHALEEQ?
Tapi pun masyarakat melayu kalau bagi nama anak mengikut nama 99 nama Allah and ada ‘Abdul’ pun, tetap panggil aziz, rahman, rahim, ghani… buleh ke??
I once (2 years ago, in a magazine) came across one little girl’s name : ROBBUL IZZATI. buleh ke???? Tapi that little girl suffers from critical illness since born. ”

 and ni me copy paste part of huraian by Ustaz Love. sudi2kan baca full entry kat SINI

Antara nama2 yang terbaik adalah nama2 yang disandarkan dengan nama Allah (idhafah).. tetapi sandaran ini kena diperhatikan juga.. jangan main sandar je, nanti dinding roboh, siling pun runtuh..
Sandaran yg boleh digunakan adalah meletakkan abd (abdul) di pangkal nama sebelum disandarkan dengan nama Allah.. spt Abdullah (abd Allah), Abdurrahman (abd Ar-Rahman) dsb.

Tetapi tidak boleh meletakkan nama Abu jika nak disandarkan kepada nama Allah spt Abul Hakeem (Abu al-Hakeem), Abul Quddus (Abu al-Quddus) dsb
.
Kalau nak cerita bab nama ni memang panjang.. jadi, Ustaz Love nak fokuskan pada bab penggunaan nama2 Allah untuk dinamakan kepada manusia (baby).

Dalam uslub (kaedah) Arab, kalimah alif lam (al) itu membawa maksud kata nama khas. Kalau dalam English, “a man” itu merujuk kepada mana2 lelaki, tapi “the man” itu menunjukkan khusus kepada lelaki itu, atau lelaki ini (betul ke? Ustaz Love pun dah lama tinggalkan grammar ni). Jadi, bila menggunakan nama al-Rahman (baca ar-Rahman), ianya suatu kata nama yg khusus.. iaitu untuk Allah.. kerana walaupun ia mempunyai maksud yg lain (rahman – penyayang), tetapi ianya telah maklum dalam agama sebagai nama2 Allah.

Oleh itu, tidak boleh menamakan anak dengan nama2 Allah dengan meletakkan alif lam (kononnya nak nampak arab sikit..) spt Muhammad al-Rahman bin Che Embung, al-Wadud bin Saripon dsb.


note : kalau tak tau, silalah rujuk pd yg lebih tahu...jgn amik mudah bab2 menamakan anak sbb nama tu akan kekal sampai hari kita semua dibangkitkan di padang masyhar nanti. WA


13 comments:

Ardini Humaira said...

a ah dni ada dengar juga pasal ni... baguslah ustaz love dah bagi ulasan :)

Nur Hawa Mohd Zin said...

tq kak sharing info ni...
sebab waktu dulu bila orang letak nama pada bayi dan bayi tu asyik sakit ngan nanges...orang tua2 cakap makna nama tu berat untuk dipikul oleh si bayi dan mereka memanggil bayi dengan nama samaran

Zue AnnaLeeya said...

tulah kan??? kene hati2 gak bab2 gini.. jgn amik mudah...
TQ for sharing...

Noor Idayu binti Azmi said...

waaaah, good info~ nak bgtau makcik2 seklian y nk kahwin n mengandung la <3

haiqal said...

Ustazah saya kata,kalau guna nama ALLAH ini,di akhirat kelak namanya akan dipanggil dahulu.:).*tak tau betul atau tidak

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

setuju tu suzie, kita dulu pun letak nama tengok dalam buku2 nama islam tu, then b4 this panggil balqis as Aqish, tapi setelah ditegur oleh opahnya pasal nama panggilan tak de makna, so kami panggil balqis semula...

Lisa Hz said...

oh good info. TQ! selame ni mmg pening jgk tgk nama2 org Al kt dpn tu. tp sbb rmai sgt gune so ingtkn bole la kut. hmm..

MamaYatie said...

betul2..setuju ngan MZ..kdg2 parents terlalu taksub nak letak nama ala-ala arab @ terlalu moden ejaannya smp kdgkala boleh menjejaskan makna nama yg asal..

Ayu Zarina said...

tq for sharing

Nana said...

danish?
tu nama simpanan utk anak lelaki hehe
ntah bile ntah nak buat anak nye haha

tiefazatie said...

ada baca dh nie kt blog ustaz love..sis tanya ek..hee..btw tq 4 sharing!

amirah said...

betul tu..jgn la letak nama anak sembarangan..

MamaRifqy said...

Tq 4 sharing dear!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails