Tuesday, 31 May 2011

Tensen bila dapat waran saman - bukan sekali tapi dh dua kali | owh MPS

masa me kat UK last year, adik me email ckp ada waran saman --utk sita brg2 dari MPS, sbb me tak bayar cukai pintu

me terkejut badaklah, sbb me tak pernah pun dpt bil ker notis ke apa kan..alih2 terus dpt waran saman utk sita brg!!!

me pun call MPS, all the way from UK, explain me kat UK bla bla bla..then dia suruh bayar yg tertunggak, bakinya buat rayuan bila me balik msia..me siap buat surat rayuan, me pos dari UK tu

then last week, masa mr hubby ada kat umah, dtg lagi sekeping waran saman dari MPS, mr hubby plak sign waran tu..

TENSEN sbb melibatkan duit, setiap kali waran saman dikeluarkan, yg disaman ie tuan rumah kena bayar RM100+RM20 caj, on top of RM154 cukai pintu utk 6 bln

pagi semlm, me pun pegi MPS, konon2 nak buat rayuanlah...last2 dpt lah jugak diskaun RM200 out of RM554. benci betul, padahal cukainya RM154 ajer, waran saman tu yg lagi mahal cajnya

prob ni berlaku sbb me tak pegi isi form kat MPS ckp rumah yg me beli tu adalah nama me, so bil semua dipos kpd tuan umah yg dulu--yg mana sgt2 HAMPEH+LPS TGN--patutnya dia inform me lah apa2 bil terunggak, bangang sungguh..geram me..mentang2 dia dh jual umah kat me, so dia buat bodo ajer...me yg jadi mangsa

uolls mesti tak pernah kena mcm me kan...prob me takkan timbul kalau beli umah dirrect dari pemaju/developer--me beli umah kat tgn org

note : $$$ duit mcm air bila bab2 byr bermcm2 jenis bil, cukai etc..



11 comments:

Ilhamny.com said...

saya pun bru kena saman parking jumaat aritu...sedih..baru jek clear last 2 moth segala2 saman yg lampau..rugi jek duit rasa...

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

duit mcm tue jugak tapi kena divided bayar macam2.. sabar jelah ye.. kita senasib..

Aku Ibu Muda said...

thanks MZ for sharing...sy pon baru je beli rumah atas tgn so org, so will be alert bout dis :)

CaDLyNN said...

kak suzie..bukan ke kalo mase beli rumah tu lawyer akan check semua bil tertunggak....ish..risau pulak lin kalo jadi cmni..

kak ina kl said...

baru dapat surat saman..nama akak padahal yang bawa my hb..tension di buatnya

Cik Tqah said...

alala..sian kt MZ.. xperla.. mungkin bukan rezeki mz kann

Oyis said...

ooo mcm tu ye.. br saya tahu huhuh

Nur Hawa Mohd Zin said...

saman macam akak kena tak pernah...tapi saman ekor pernh...tension sebab sangat ridiculous saman nya...kami tak pernah ke tempat tu tau2 ada sama...padahal tarikh saman tu kami ada kat tempat lain...memang hot betul..

[-suziey-] said...

woooo sabar..be cool ok..mmg sakit hati ur case ni..kesian u sbb teraniaya..tp things happen n nothing much kita bole buat utk claim duit tu..just doa je la pada Allah..insyaAllah duit yg keluar tu akn diganti balik..sbr ok... :)

♥MiZz-siHa♥ said...

mmg sakit ai ngan orng yg lepas tangan mcm nie kan...sabo..sabo MZ..

tiefazatie said...

erm..ssh jg org lepas tgn gini nie..hampeh..sabo je la sis..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails