Wednesday, 15 December 2010

benda2 yg agak unik--yg me terjumpa di kota London

ni antara benda2 yg menarik perhatian me...

peti pos (Royal Mail) yg besar!!! sbb bisanya, Royal Mail punya peti pos, memang kaler merah, tp bentuk silinider (kurus panjang), tp this one, gemuk/besar saiznya!!! kalau nak masuk sembunyi dl peti ni, dua org pun muat tau!!!

boleh sewa basikal--just byr dgn coins ajer!!! ni dekat2 dgn area Tower of London--kiranya self-service lah ni...me rasa , kalau ada benda ni kat Msia, maunya ilang basikal2 tu dirembat org kan...sbb kat Msia, theft/robberies/vandalism sgt tinggi ratenya...kat UK, of couse ada gak, tp a lot LOWER lah...sbb tahap trust kat sini sgt tinggi!!!!!and crimes pun ramai yg buat tu adalah immigrants (mcm kat Msia gak)

lampu toilet yg agak unik--tersusun panjang --ni public toilet kat Trafalgar Square..toilet kat UK wpun sistem toilet kering, tp sgt bersih, terjaga, harum lagi...bila masuk toilet kat UK ni>>>> me WAJIB bwk botol kecik utk tadah air kat sinki ngeh ngeh ngeh

ada christmas tree yg sgt besar!!!

mcm gergasi gitu--siap ada signboard yg sgt besar, tulis, pokok ni didermakan oleh city of Oslo every year for London city---so tak melibatkan tax payers money--kat UK, agak transparent bab2 money ni...me ingat lg masa artificial beach kat Notts city time summer ari tu, ada gak signboard, ckp beach tu sponsored by company apa ntah, so tak melibatkan citu council fund/tax payers money--emm..agak2 Msia boleh ker tiru sistem transparency ni... ;)

27 comments:

Peri PiA said...

dah lame xnaik basikal

Anonymous said...

wah
sgt2 besh!
nk g jgk tgk sume bnde tue!

~♥ iella ♥~ said...

wahhhh..

Bestnya kt UK..

Rasa nk g sana la..
^__^

http://fadthnwan.blogspot.com

LYaFRINA said...

basikal tu.. unik..

ehh.. y tu toilet ke suzie??? mcmana nk membuanga nyer??
adoiii!! soklan mde la lya tnya ni

cikpia said...

malaysia.........???? transparent.............??? impossible.....!!! he he.....

ibuayahdamia said...

bestnya duduk tempat org..macam2 experienced dapat dilihat dan dirasai kan..

CaDLyNN said...

jom kenal london dari blog mama zharfan :)

Myra Ayreen said...

melawat kota london sendiri baru boley rase sendiri macam mana peliknye .. haha canggihnye pun boleyh lah ..

Liza said...

bestnya!! unik benda tuh..
best lagi kalo dpt tgk live..

man yusoef said...

naik beskal tu kat time sejuk2 msti best..kalau kat msia confirm panas...hehe

mummy_ayu said...

ye la..semua unik2 ..tu yg best gie tempat otg tu..leh tgk mcm mcm..

Kalamhati said...

kagum tengok espsecially basikal tu..kalau kat mesia rasanya dah tak rupa basikal dah..

Sharifah nor said...

kalau dekat..dah lama kpah pegi..Nak peluk peti surat tu..nak banding siapa yg lebih besar!!!!

mama_umar_maryam said...

tgk peti besar tu tingat citer mr bean,hehehehe

micah aje said...

suka yang basikal tu...^_^

isabelle said...

royal mail mailbox tu reminds me of postman pat.
kalo jumpa dia, kem salam ekk.hehehe

Nana said...

mak aii beso peti surat dia
nk pos mz balik malaysia pon bole ni hahaha

Ummi Dania Yasmine said...

malaysia kalau leh tutup lobang tutupppp....x boleh apply kat malaysia...:-D

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

wah memamng lain dari yang lain la tak pernah nampak pun suka tengok yang beskal tu...

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

pelik dan chantek....

ummi sofiyyah said...

mmg bagus kalo blh sewa beskal camtu kat m'sia...tp blh bengkrap la company tu sbb org sewa x pulang2....hehe...dr segi transparency tu pun susah nak apply la kot...

ummi sofiyyah said...

mmg bagus kalo blh sewa beskal camtu kat m'sia...tp blh bengkrap la company tu sbb org sewa x pulang2....hehe...dr segi transparency tu pun susah nak apply la kot...

[-suziey-] said...

haih klu kt mesia xyah ler buat beskal camtu..mmg kena rembat..penutup longkang besi pn kena rembat..

kayyana said...

besh!! klu byk duit teringin nk g london.. bleh tgk benda-benda pelik dgn live

tiefazatie said...

wah!!byk btul benda pelik2 yg xde kat msia ada kat sana ye sis..mmg cam alam fantasi nie..hihi

Iela Fazielah said...

cantik, unik n no komen!!!hehe

nur said...

MZ..
kalau MZ posing sebelah mailbox tu baru leh compare kebesarannya..

ALL IN ONE

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails