Tuesday, 21 December 2010

tak mungkin nampak kat msia...

wpun seluruh UK tgh dilanda snow teruk, tp this week nottingham adalah terkecuali..yesza...suhu semlm adalah -ve5C...so memang bwh tahap beku

siyes, tak de snow, tp frost sgt tebal!!!!! sekali lihat mcm snow gaklah....cuba lihat pic me ni..pic ni fresh dari oven (taken yesterday masa me pegi univ)

and masa weolls pegi jln2 cari snow ngeh ngeh ngeh --pegi lunch kat Restoran Jom Makan kat dlm Univ of Louborough...me ternampak signboard ni all the way kat highway (kat sini highway dipanggil M1 ie Motorway 1)...


pic dari kamera my niece.
salt spreading means ops tabur garam atas jln raya utk elakkan jln licin time snow

garam??? garam putih mcm yg kita guna utk msk tu ker??

o tidakkkk...garam tu spesel..nama 'grit salt'
nasib baik me sempat snap pic grit salt ni--ni pic me smap tong/bekas grot salt kat univ me...actually, boleh nampak tong ni merata2 gak, mcm area luar supermarket etc

so nilah rupa garam dlm tong tu...
nampak mcm pasir ajer pun ie kaler coklat/brown :)


sekian laporan winter dari notts

40 comments:

al-lavendari said...

salam.

kat sini 26 degree pun dah rasa sejuk sangat ..

tak lama lagi bolehlah shopping masa boxing day !

Peri PiA said...

nice view,kat UK sejuk sgt kan?me tgk berita

Izzatul Iman said...

bestnye...

memang tak ada kat msia...

grit salt tu masin tak?

CaDLyNN said...

ye arr..tak mungkin ade kt malaysia walaupon kt bukit cerakah tu ade rumah 4 musim..hehe

nur said...

MZ.. ingatkan cam garam makan tu..
ALL IN ONE

azura samsuddin said...

garam lain ke?? zura pun mmg yakin 100% garam yg kite guna utk masak tuuuu, hehhehe thnax sis for the info

amyeryn said...

suzie dh jd mcm pelapor kaji cuaca...oo tabur garam supaya tk licin ek

Naimah SiDiK said...

salam dear ...

a'ah kan siap masuk news semalam penerbangan from heathrow mostly cancel due 2 heavy snow..

best nyaaaa .... bila la dapat p sana plak??

Nana said...

garam ni bole amek mcm tu je ek?

*∽ IZAN ∽* said...

garam tu tabur sendiri kerrr..?
me pernah travel ke Hokkaido.. musim bunga tapi suhu -10 degreee..sejuk gila babass.. nak amek gambar pun 10 minit kena masuk keta dah panas kann badannn huhu. pagi2 ada mcm buldozer yg clearkan salji atas jalann huhuhu

UmmiRosma said...

Oh you are studying at the Loughborough Uni yea...my bro is there too taking the Aeronautical engineering.

Wah...rupa salt tu mcm pasir...
Take care ya!

nur said...

MZ

first 5 commentators

Fieza79 said...

ooo..mcm tu ye rupa nya kaedahnya...taktau langsung..rupa snow betol ntah mcm mana pon tktau kan..yg tipu penah la rasa dn pegang..hehee

-atiQah- said...

kak..tqah bru ke uni of nottingham pg td..hehe..abg dtg bwk jln2 sini..
masa pergi td, tringat pulak kat mama zharfan..hehehe..sbb akak bru je pos univ of nottingham..

plan asal pun nak mkn kat restoran jom makan. tapi tak jadi..cuma pergi ke maryland je..hehe..

:)

LyNn'Azlina said...

oo...garam tuk jalan raya erk..first time dengar ni...info yg sgt bagus!
tq...

ARIFFDA said...

bestnye pengalaman...hihi...take care...sejuk air-cond opis pun saya tak tahan inikan lak -ve5..huhu

Ahmad Tajuddin Abdullah said...

oooooo,baru tau yang ada garam tuk salji...

b4 this,tengok dalam movie,diorg pakai jentolak je tuk buangkan salji...hehe

Madam Sooyaree said...

Mau salji meh sini... sekampung saya tadahkan, hehehe

Farra Dhelina said...

tak pernah tau pon lgsg..hehe sgt unik

SYaMiLa said...

macam tu rupanya...sya pun ingat garam biasa tu...he3...

Ummi Dania Yasmine said...

salt ni mustahil terdapat di malaysia...he he....cantik gambar frost kat rumput..

Nafisa81 said...

jauh perjalanan luas pemandangan... dapat jugak kitorg kat mesia ni pengetahuan am melalui tulisan kak suzi...

mama_umar_maryam said...

ok, new info added, tabur garam time salji ;)

Hezesuze said...

aduaiii sejuk giler tu uols..mau beku badan weols dibuatnye...uiks garam tu kene tabur sendiri ke??

Sricahaya said...

baru tahu...kalau jalan licin tabur garam..hehe.. :)

pengalaman duk negara orgkan..

AMMAR YASIR said...

Bestnya dapat pergi luar negara.

EiJa ZaQuaN said...

haah ye x ye..garam tu kita kena tabur sendiri ke..?ermm..btol2 nmpk mcm pasir jerk..

kakyong said...

oohh.. camni rupanya garam tu...
thanks suzi... ingatkan mcm garam yg kita masak tu... ekekeekeekkk

Jiji-Fify said...

ermmm..agaknye lah kan, grit salt tu masin macam garam biasa tak? *wonder*

Ya ALya said...

oooo cam tu rupanya.....

cikpia said...

apa perlunya tong garam tu provided kat tepi2 jalan....??? do we have to spread sendiri...........????

ummi sofiyyah said...

view sgt cantik....!! Boleh makan ke garam tu yer..?? mcm x jer...kalau blh pun mesti x lalu kot!

Cik Firus said...

suke bace n3 mama zharfan sbb me boleh tau info dr UK..

MamaYatie said...

seeeejjjuuuukkkkknyaaaaaa.....

kat sini pun agak sejuk lately ni,tp of coz tak sejuk cam sana..tngk berita teruk nor salji kat london smua ek smp flight pun cancel abis..

pest time in my life tahu+tngk garam ni..tq mz bg kami knowledge baru

[-suziey-] said...

oooooo ignt kan garam yg buat masak color putih tu..baru nk ckp bihtu kena pakai glass la sbb tkt masuk mata..haahaha:D jakun jap:p

Fatin a.k.a. Aten said...

salt spreading? ouh ingatkan garam yg guna tuk masak tu.. rupanya garam lain.. ehehee..

ardinihumaira said...

bestnye kak...
cni sejuk2 dni mandi gak.. kalo kat sana sejuk2 tah dni mandi ke tak. dni liat mandi kih3

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

pengerahuan baru tentang dunia lain, sekali lagi nak habaq mai, teringin nak pi oversea

tiefazatie said...

wah...nie plak garam tue...ifa ingt garam biasa nie..ahha

Gieyana said...

bestnyer..terpikir gk garam tue camna..sek baik upload pic..hahaha...

biler la dpt jejakkan kaki kt sn..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails