Saturday, 4 December 2010

DSLR - trend terkini, hobi atau sumber rezeki??

jeles tau me tgk those blogger frens yg guna DSLR and letak pics cantik2 hasil DSLR--antara yg me jeles dgn pics DSLR diaorg ialah ayu--ibudamia aleesya dan juga suziey--mama aqeel tu....

me teringin nak rembat sebijik (tp nak kena tanya menteri kewangan a.k.a Mr Hubby ngeh ngeh ngeh)--tp yg membuatkan me ragu2 ialah bab2 cara nak guna tu---me agak zero bab2 benda2 technical ni..kang beli, then tak tau guna, tak ke haru...Mr Hubby plak tak minat bab2 photography, kalau nak beli, me yg kena ada skills bab2 ni...adess

pd pemerhatian me, memang trend terkini --ramai org sanggup kelek DSLR ni ke mana2 even saiz yg gedebak tu pun....bestnya kalau DSPR kecik mcm digicam Sony Cybershot yg me sumbat dlm hbag me and bwk jer ke mana2--benda wajib selain hphone me :p

hobi--yelah, those yg suka amik pics anak2, pic family sendiri, pic sendiri gak (kaki posing mcm ayu ibudamia aleesya tu)...aisehh..me pun suka posing gak...

sumber rezeki---semestinya--buat duit kan bila ada skills guna DSLR ni....

so, nak rembat ke tak?? masih menjadi persoalan utama ...


note : DSLR paling cikai agaknya berapa RM yer....



33 comments:

beaty said...

hye...sis saya pun da ada DSLR..memang x pandai guna mulanya..but practice make perfect (walupun x perfect)..saya beli pun mulanya tuk hobi je..tp lama2 ada orang mintak tlg ambik gmbr..hehe rezeki juga...urmmm kalo Canon palin murah rasanya RM1699 Canon 1000D (saya guna ini)

Gieyana said...

mmg besar gabak tue..sy pon psl mmg dh hobi..so sanggup jer kilik kmana sj..but x semua tpt bw ler psl mmg berat..Canon yg Suzie n Ibu Damia pakai tue lebeyy ringan compare ngn Nikon..:D

mama rifQy said...

yaa..mmg trend skang nih.
myhusband mmg suke n obsess ngan kamera ini..and dalam mase yang sama..jadi side income!

hafizah_ismail said...

me too!teringin nk ada satu dslr memandangkan my 1st digicam dh rosak..aritu tgk olympus pen dlm 2k lebih jugak..nikon n canon rasanya lebih kurang tu jgk, mahal lagi pn ade..

LYaFRINA said...

lya mmg teringin sgt2..
sjkarang mcm dah trend, student ipt pon masing2 ada angkut dslr..

Farra Dhelina said...

puas pakai SLR ni sis..gmbar ctk sgt2..

wanie said...

berbaloi beli benda alah tu.....
sebab pic yg kita amik kompom cantik...hehehehe

Mr H said...

Cantik ke tak picture tu depends on sapa behind that camera.. So, kalau beli DSLR hanya guna mood auto, better guna digital camera biasa. Advantage untuk DSLR ni, antaranya, kita boleh ubah iso, aperture, shutter speed ikut keperluan dan macam mana nak gambar tu jadi..

and kalau minat, semua jadi. Banyak kelas on cara guna DSLR sekrang ni pun..

Em's Family said...

to me, i dont like bulky camera.. wats important the moment.. kalau ade pun, i just gune auto mode jer.. tak de hati pulak nak belajar.. maybe sebab hubby i suke kot, sebab tu i tak amik pot :D

Nana said...

kita pon suka amek gamba
suka posing...mgm tingin nk remabar satu dslr..tp bak kata mz kewangan blom mengizinkan hehehe
ada member kita dia bli dslr kirim kt kawan yg keje kt jepun katanya market price dslr nikon tu klw kt msia dlm 2500 tp dia dapat 1600 je suh kwn dia blikan kt jepun

Nana said...

oh yea..pasal side income plak
hah tu mmg btol mmg bole buat duit..ekceli kan..seme org bole amek gmbar
yang buat dia cantik tu lps kasi touch up & editing tu pasal bole kuar gambar yg gempak.
tapi..kena ada seni juga nk amek gambar ni hehehe

Liza said...

liza belikan for husband, mmg boleh jadik sumber rezeki tapi kena byk practise and belajar byk teknik

Fatin a.k.a. Aten said...

it is gud to have it klu nak cari side income.. tp bg aten klu utk hobi, amik yg camera biasa pun dah okey.. then edit sket2, confirm cantik..

DSLR camera price depend on its model, brand.. yg mahal sbnarnya lens camera tu.. dgn lens yg canggih manggih tu la membantu setiap gmbr jd menarik.. =)

MamaYatie said...

saya pun teringin sangat!! kumpul RM dr en.nuff tp ntah bila la nak dpt ni..haha..rasanya kalo memang kaki amik gambar, berbaloi jugak duk heret DSLR ke mana2..cantekk sungguh hasilnya kan!!

saya suka amik gambar,tp tak suka bergambar..hehe

AiDa said...

Me pun rasa cam nak rembat satu..tapi memandangkan bajet x menyebelahi mE..terpksa lupakan dulu trend terkini ni...hangkut je r..camera fon tu dulu..ahakksssss..;0)

mama tisya said...

mmg cun kalo amik gmbr guna dslr tp kena tau setting gk...kita tk reti sgt even hubby ada dslr tp kalo suzie minat apa slhnye

ADEEYA said...

Grr DSLR memang best! Pergi class pun bawak tau! ;D jalan2 confirm la kan. tapi berat tu memang la kan :s

beaty said...

Kalo mampu beli la kan..hehehe...bergantung kepada kemampuan n preference orang tu juga kan...everybody ada own taste

Aida Ikmal said...

first, memang ianya trend terkini.. sampai ke budak sekolah pun dah pakai dslr ni!

second tu memanglah hobi sebab kalau kita nak ambil gambar cantik kena la invest in a good camera kan.. kualiti dslr ngan compact cam/hp memang lain sbb tu kalau travel/majlis2 kena angkut my Nikon D60 tu :)

third tu, kalau ada yg guna utk cari makan bagus la sbb kurang2 ada pulangan pelaburan in dslr yang beriban2 tu.. tapi i belom sampai tahap ni lagi sbb main dslr untuk suka2 and kepuasan sendiri ja :)

tiefazatie said...

wah...nie mmg trend skrg ni..but for me bgantung juga la pada org tue..ade sbb minat..dlm masa yg sama leh jd side income..ada sebab ikut2 org nie..haha..sbb asyik guna yg auto ja nie..apa la tue..

papepun..berbaloi la ifa rasa kalu guna nie..tp kos tinggi gak la..sbb kalu xsilap lens die yg mahal nie..
lagi mahal..lagi cantik ah picture..hihi...

nur said...

wah.. trend sekarang ni.. kalau murah kat sana grab la satu!
ALL IN ONE

Kalamhati said...

MZ bleh try beli tru ebay kot kt sana..kalu tak silap yg 2nd hand murah je kt UK..

sy pkai D70s je skang..taram habis2 smpi pandai then baru pk nak beli yg ok sikit..

satu yg susah pakai DSLR ni nak kena jaga mcm jaga baby..kalu suhu lembap naik fungus kt lense..kena pakai dry box..tp part amik pics memang superb la tetmbah MZ kat byk tempat2 yg menarik..

haszuraidah ishak said...

me suka gak lawo yg cantik2, tp tak reti nak setting dslr..pulak tu saiz gedabak giler..

tapi kalu sis rajen, study cara nak guna pastu lama2 mesti terer pakai..

Farah Rahim said...

ada masa rasa best bila pakai DSLR especially kalau close up macro (mcm utk resipi ke - saja bagi org geram tengok masakan kita ekeke). tapi kadang rasa - apsal gajah sangatlah kamera ni...susah nk masuk handbag dan bila nak ambik photos candid cam attract attention *menci*

sy pakai Sony Alpha 200. Tapi gear dia dah worn out (sebab pakai SIGMA lens - byk photos kata pakai SIGMA lens memang akan rosak gear) nasib ~ waranty dah habis...mana nak korek RM700 (lens je tu) :P

LyNn'Azlina said...

teringin nk pakai DSLR ni...cam trend jer kan...b4 xminat sgt tp sejak berblogging scra aktif ni tingin sngt2 plak nk memilikinya!

ummi nia said...

salam kenal akak..

td sy bru chat ngn member sal DSLR nie..skrg nie kat mesia D90 dlm 2K jer..member gitau, kalo D90 colour dia cantek but brand sony pic dia lbh sharp..D90 tue teknologi dia dh 3 thn terkebelakang..so, dia grab yg latest technology..

http://umminia.blogspot.com

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

kita pun minat gak nak satu, tapi lom ada rezeki lagik la kalo dapat best ni leh snap2 pic balqis banyak2

ibuayahdamia said...

alahai...mention nama ai lagikkk..malu ai tau...hehe..

btw kan ayu rasa sekarang ni DSLR dah murah2...kalau canon 1000D tu RM1600++ dah dapat...kalau sony rasanya RM1400++ pun dah dapat...tapi better kalau nak beli beli yg medium range lah...so tak lah rasa ketinggalan zaman kan kalau ader new product next time..

mula2 hobi jer..sebab anak beranak kaki posing..termasuklah my hubby...tapi tgk mood gak tu...pastu lama2 attends kelas, belajar, practise, pouting ngan kawan2...so secara tak langsung..ilmu tu ader lah kan...

pastu ader pulak yg request nak amik photoshoot...so boleh lah jadi sumber rezeki kan..alah...setakat families members ngan kawan2 jer...

Ayu sokong mama zharfan beli DSLR ..sebab you pun suka posing kan..hehe

ummi sofiyyah said...

kalau dah mampu apa salahnye rembat satu...boleh share gambar2 yg cantik2 kat sini...

ummi sofiyyah said...

kalau dah mampu apa salahnye rembat satu...boleh share gambar2 yg cantik2 kat sini...

Ummi Danish said...

best pakai DSLR... gambar sgt superb n sgt sesuai for babies photography sbb babies kuat bergerak n DSLR can capture it sharply.

yang tak best. besar sgt. mcm kalau nak bwk gi jalan2 kene la kendong beg besar tuh.

mine is nikon D5000, sgt cantik gambarnya even when matahari atas kepala n waktu malam.......


sokong..sokong DSLR

axelida said...

mmg best bila tgk gambar dr DSLR.. dulu hubby beli d300s, tp dah leh besar gabak... tak berapa nak terer pakai so dia tukar ngan GF1 panasonic... mmg comel je size dia.. gambar pon ok lar bg kita yg amek suka2..

* tp sedih kamera tu dah hilang kena curi kat orang... huwaaaaaaa. skang pakai je kamera fon jer.. sob sob sob

EiJa ZaQuaN said...

mmg trend pun dslr skrg ni..eija pun mmg mengimpikan nak memiliki dslr sebijik..tp still x mampu lg..w/pun mmg kalo ikutkan skrg ni dslr palin murah pun dh ade seribu lebih..tp nak jgk D90 RM3800...hehehe..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails