Tuesday, 14 December 2010

sedikit jakun bila me lihat benda ni kat cafe Notts uni...

last week, me singgah kat Cafe univ of nottingham kat dlm Portland Building, which is the main admin building..

me order curly fries...and me amik dip (pencicah) kena plak byr extra 25 pence(sen), harga fries tu 1.10 pound.--adess, dipnya tak sedap, rasa mcm sos tomato dgn cuka ajer...me ingatkan sos cili...

lps mkn, tray kena simpan sendiri...
nilah rupa tmpt letak/simpan tray &used plates/cup etc bila dh siap mkn... benda ni bergerak berpusing2 --like conveyor belt gitu....

teringat plak kalau kat msia, ada meja yg pusing2 kat kedai/restoran sushi kan...

siyes me agak jakun, sbb mcm tak pernah ternampak kat Msia...

note : ada ker kat Msia sistem simpan tray gini...



31 comments:

MRS. K said...

belom penah nmpak lagi sis.. senang keje dorang la kan yg mencuci.. tak payah pi kutip meja ke meja pinggan kotor

NiNaBaNaNa said...

huhu . kat luar negara memang bagus buat macam ni . my dad pernah kata , orang malaysia kalau makan dekat McD semua lepas makan pakai tinggalkan jeh . kalau kat luar negara , tray tak angkat memang semua akan stop makan and pandang dekat kita . bagus lah kan diaorang . berdisiplin sangat2 :)

Kalamhati said...

tak pernah nmpak.bagus gak buat mcm ni..kemas dan kita akan lebih rasa bertanggungjawab..tp org kita ni mesti ada gak lg yg buat derk kot..main tinggal je gak..huhu

mummy_ayu said...

kalu ayu pun..jakun gak nie..

aZLiNa aZiZ said...

Sebab tu restoran nampak kemas je :p Serius, kalau amal kat Malaysia, memang bagus ni. Rakyat kita dah terbiasa dimanjakan.

tiefazatie said...

wah...ptt la kan mat saleh yg dtg sini kan..konpem akan anta tray2 dorg ke tmpt tray nie..ifa sllu nmpk masa lepak kt lcct mcd nie..hihi..

AshAnas said...

cantiknye, kalau shira pun, shira jakun gak, hehe...

ummi sofiyyah said...

mmg betul la...x pernah jumpa lg kat m'sia mcm ni...

AshAnas said...

huhu, nk share 1 pengalaman... ms mkn mcD, ada la tourist 2 org. lps mkn je, diorg angkat tray, buang sampah sndiri n letak tray tu kt tmpt kotor...
kite ade ke wat camtu? pastu jd malu sndiri tau... hehe...

Ibu Mifzal Arsyad said...

ha ah..kat malaysia mana ada sistem gini...kalau buat kt malaysia cemana la ya? ok gak..leh train rakyat malaysia agar x buang sampah merata2 kan..

sfatimahzj said...

menarik..hehe..
kes nak kurangkan pekerja ke pe,,,huhu

Ummi Dania Yasmine said...

mat salleh x makan sos cili kan?

alyyani said...

alamak, kalau saya pegi cafe situ, sure jakun jugak sebab tak penah jumpa :)

Fariq said...

kalau kat mesia,, tray juz letak je atas meja,, nanti waiter dtg pungut,, ngeh3x..

Nana said...

jgn kata mz je jakon saya pon jakon gak hehee
tp kalau mcm kopi dlm cawan tu xtumpah ke ek dia dok bergegar2 conveyor tu

BUNGA said...

tak pernah jumpa lagi.. jakun jugak ni.. :)

ibuayahdamia said...

memang semua pun jakun ni nengok...hehe

Wan Gerrard said...

Gerrard pun jakun tengok ni..hehehe

isabelle said...

kat mesia kalo ada pun, org kita jenis x responsible sgt ...

Em's Family said...

i tak penah nampak lagi tempat letak tray macam gini, dapat kat orang malaysia, tak boleh kot.. i guess. sebab nanti cepat benor ade yang clumsy jatuhkan tray and buat tak tau :D

tiefazatie said...

sis!tahniah bertuah lagi nie!ihihi...maaf..tenet ifa slow..nk tgl msg pun ssh..adeh...

http://mycontest-giveaway.blogspot.com/2010/12/pemenang-korang-nak-tak-utk-kategori-b.html

mama_umar_maryam said...

haaa..cara mkn & smpn tray sndiri nih dipraktikkan kt cafe MIMOS ;)..sbb slalu lunch kt sini dgn kwn,so taula sket2 sistem nih..tmpt lain tarak ...

Liza said...

takde rasanyer, tak pernah tgk lak

LyNn'Azlina said...

kat mimos ada sistem gtu erk/bagusla..amalan baik harus diterapkan pd semua...restoran n gerai pon patot laksanakan jugak kot rasanya..hehe

Oyis said...

kak suzie terambik brown sauce ke? sgt x sedap :P

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

kalau akak jakun..
sye 10kali jakun..
hehehe...

E.d.Y said...

kene implement kat malaysia..rakyat msia semua pemalas..lepas makan biar je

cikpia said...

patutnya kat fast food rest semua kena layan diri kan....??? patut buang tray pun kena buat sendiri. tapi malaysians................???? *sigh* malu ngan sikap orang kita.....

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

belum pernah jumpa lagik la, tapi kalo cafe ynag makan pastu kemas sendiri pinggan & cawan pernah la nampak....satu kelainan la

Iela Fazielah said...

same lah.. kalau jumpa ila pun jakun gak...

nur said...

MZ
harus melipatganda usaha menerjah notts sebelum balik ye.. bende2 yg takde kat malaysia.. cth mcm sistem tray ni la.. ada lagi ker?

ALL IN ONE

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails