Tuesday, 7 December 2010

kejutan budaya --bila pulang ke Msia

ujung December ni, bermakna me & family dh berada di UK hampir setahun..and Insya Allah, akan pulang ke Msia ujung Mac 2011, soon

my frens yg dh pulang ke Msia, rata2 mengeluh dgn kos hidup yg sgt tinggi di Msia--sbb yg dtg UK biasanya stay kat sini 3-4 years, so dh biasa shopping groceries kat sini, penuh satu trolley biasanya dlm 40-50 pound, tu termasuk pampers & susu anak2 tu....kalay beli groceries and food stuff ajer, 20-30 pound pun dh penuh padat satu trolley..

cthnya mcm pic ni...hasil me shopping kat Asda ni...

and gaji kat sini pulak sama rate, if not lg byk dari msia--cthnya cleaner kat sini, gaji 1500 pound at average--so uolls congak kira sendirilah kan...betapa tingginya purchasing power kat sini...sbb kat msia, even saper2 yg dpt gaji RM1500 pun, shopping satu trolley penuh maunya cecah RM300 kan..

me ikuti perkembangan kat Msia--psl isu minyak naik harga etc...kat sini, minyak 1 pound jer seliter or kdg 1.10 lebih kuranf....murah kan...nisbah kpd gaji kat sini....apakan daya, hanya mampu mengeluh lah jwbnya bila kami balik msia nanti...

even gaji lecturer kat msia pun (bukan professor yer, sbb not easy utk dpt title profesor tu), berapalah sgt, dgn kos byr instalment rumah setiap bln, personal loan, credit card, anak2 etc...

note : bukan mengeluh, hanya menyiapkan diri sendiri dgn realiti kat Msia-- lg 4 bln ....so akan back to reality of life--hidup kat UK ni mcm hidup di alam fantasy, in terms of shopping2 and holidays...tu my fren yg dok sini ckp, bkn me...tp me bersetuju dgn apa yg dia ckp tu...

28 comments:

SyahmiFikri said...

huhuh.. tuh la knnn.. mesia jugak yg mahall. lallaa

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

home sweet home, mesti rindu kat Unanti kan, leh la kita jumpa kat taman kepong pas ni after suzie balik ke malaysia....kejap je masa berlalu kan

Fatin a.k.a. Aten said...

so MZ kena prepare awal2 la mental fizikal b4 balik to malaysia.. wahh mcm nk berperang jek..

yatie chomeyl said...

setuju denge suzie. wpon ore ckp kat jepun ni taraf hidup tnggi, tp sill raso buleh coop denge life isni..dan buleh sipe udit. kalu di msia, x sedar duit habis cepat jah mace air mengalir laju

immukmin said...

best giler duk sane hohohoho

IFA Athirah said...

welcome to mlaysia in advance!! :)

Norazrine Tahar said...

yup..sbb tu dok UK..org seronok nak kerja sana sebab gaji dia tinggi and stuff dia murah2 and jangan convert ngn duit kita..nnti tak leh shopping langsung!!

hamihemo said...

beringat sebelum kena..berjimat sebelum habis..hheh untuk diri saya juga hhah...salam maal hijrah

Em's Family said...

yes, ive heard that too many times from those yang duduk sane and return back to Malaysia.. Kawan i siap cakap, sane 20 pound dah cukup makan satu bulan.

Durratul said...

dun worry la kak..bl da blik nnt biasa la tue..insyaAllah..

nueeunlimited said...

fuh... mmg best gile la kan dok kat sna. mcm owg kaya2. my uncle dlu pon blk dri england mcm2 bwk. Mcm org kya je idop kat sana..
kalo di Mesia nih, org2 kaya je bleh beli brg gtu. yup.. sara idop tggi. smpi kite yg kja berdua nih pon kna budget2

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

welkam back akak....

Peri PiA said...

tu la kan MZ,hurmmm jauh beza

ardinihumaira said...

teringin nak kirim barang kat akak di sana :D

BOY HOT WEB said...

wahh akak nak balik msia,,, bawa salji akak klu balik hehe

kay yea said...

harge barang dah naik..patut gaji pn naik..bru la rakyat x merana~~

tiefazatie said...

isk2...jauh gle beza die...best btol!bhagia hidup cmtue sis!

aZLiNa aZiZ said...

Saya pulak sedang menyiapkan diri nak peruntukkan sebahagian besar duit *semestinya* untuk baby yang bakal lahir ;p

Oyis said...

saya takut nak balik msia ni kak suzie. hari tu balik kejap adik akwen tu pon, duit RM kuar laju mcm air. aduhaiii... kat sini kami x pakai kereta, ke mana2 berjalan kaki dan naik bus x de masalah sbb pemandu sini semua hormat pejalan kaki and bus on time. balik msia? kalo kereta x dua bijik x sah la, ater nya laki bini nak gi sendiri2 kerja. huhu..

[-suziey-] said...

wooooo mmg heaven la shopping kt sana..plus murah plus slaaray tinggi..pttla professional yg dh completed study xnk balik mesia..trus keje kat sana..

remizati said...

betul kat malaysia barang mahal..kuih empat posen seketul, harga barang mahal, tapi gaji..adus sedih..tapi jauh malaysia lagi bagus dr indonesia..hehehehe

eB@mamaAerish'n'Aed said...

btol gak kan?... haduyai....

btw, nk order FM leh?... >_<

MamaYatie said...

mmg betul pun..ni minyak +gula naik, akan menyusul lagi brg2 lain..adehhh!!

nur said...

semakin lama semakin mahal
ALL IN ONE

ummi sofiyyah said...

mmg kuasa pembeli kat m'sia x berapa power....tp nak wat camner...dah mmg dok m'sia..terpaksa gak beli...huhu...

Naimah SiDiK said...

salam dear.. ur ite 200% bout sopping part.. mmg i agree.. even i penah dok sana dalam linkungan 2001-2004 tp mmg berbaloi2 kalau sopping. bukan kata asda, tesco n saintsbury..even dulu2 i suka beli cokelat kat worldworths.. ntah ada ntah todak lg kat sana.. coz dl i stay area edware road..hhuhuhu mmg best aaa kalau bab sopping mmg x hingat punya la.. but x la mcm malaysia, kalau penuh trolly cam 2 n dah cecah rm500-6oo taw dear....
but ramai kawan2 dok sana kalau nak balik m'sia i mintak depa jgn nyesal... hikss hiksss.. sini x leh sopping cam kay Uk taw.. even susu tepung pun nauik rege..

EiJa ZaQuaN said...

ermm..mmg btol pun kos hidup kat m'sia ni tinggi..tp org m'sia ni still mewah bab2 shopping ni..tgk la bila time megasales..penuh jerk..huk3..

. . . h u s n a . . . said...

hehe ... bersabar lah dgn ujian yg bakal melanda ... :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails