Tuesday, 14 December 2010

rasa mcm nak moderate comment kat blog kecik me ni...


me tak nampak sgt faedah moderate comment, sbb dlm otak me, tujuan moderate comment adalah utk menapis komen kat blog entries...esp kalau dpt komen2 yg kurang senonoh dari Cik Anon kan...

so far, Alhamdulillah, blog kecik me ni belum pernah diserang komen2 yg tak diingini--tak nak lah kalau boleh...sbb me mudah jd sedih or panik bab2 kena serang tanpa sebab ni...

semlm, masa ber BW, me ternampak kat satu blog, dia tulis tujuan naper dia enable comment moderation kat blog dia...katanya, selain utk menapis komen, tujuan comment moderation ialah utk monitor comment, cthnya, kalau ada yg sudi komen kat entries yg lama2 (cthnya kalau ada yg terasa nak baca entries under widget link within tu kan...)

so bila baca psl tu, me pun terasa plak nak moderate komen kat blog me ni...tp me risau gak kot2 me tak de masa nak manage plak....and me notice, masa isu hangat copycat kat blog me dulu, ada yg dh komen awal2  kat blog me , alert me psl ada org copycat entry me, tp me tak perasan sbb me tak monitor/moderate all comments yg masuk ke blog me, sbb komen tu kat entry yg dh lama, sbb me baca komen2 yg entries yg terbaru ajer...

note : emmm...masih menimbang2....


26 comments:

Wansteddy Tales said...

Yup tu pn anatar sbb napa wan moderate komen. nk2 wan ni kdg2 mudah cuai lupa balas xsempat balas pastu jadi lupa nk balas komen. tp hakikat sbnrnya nk slmtkan blog dr komen merapu la. dah sekali kena dulu wajar amik tindakan hati2 utk kali ni ;)

Nana said...

kita x moderate komen pon
pasal malas nk godek2 hehe bukan pandai pon nk setting2 ni
n lg satu xpenah lg dpt komen dari anon

LM said...

ye..LM pun nak buat gak..tp jarang2 lah dapat komen yg menyakitkan hati..huhu..sekarang langsung takder..dulu2 je.

mama_umar_maryam said...

hmm,samelah kite sis,so far blm ade anon yg atack ke ape..cume kdg virus tu penahla kene serang..kt komen kuar tulisan cinela simbollah..

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

kalau pandai setting senang la..
hehehe....

AishaAminudin said...

yelah..dulu aku pon tak buat bende ni, tapi bila ada anon yg komen menyakitkan hati, terus gune camni..senang nk trace entri mana dia masuk..

ikahcorner.blogspot.com said...

ikah xminat sgt nak moderate komen nie..para pengomen xramai..so appreciate & terima aje komen dorang kat blog ikah seadanya..:)

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

kita memmang suka moderate dulu sebba leh tau blogger komen kat entry mana, then leh tapis mana2 komen yang kita tak mau publishkan, sebab kita tak leh jangka ape yang blogger nak komen kat blog kita...

nur said...

setuju dgn anje tu.. boleh tapis tapis..
kalau blog ALL IN ONE tu.. tak buat kot sebab tak semeriah kat sini.. Apapun keputusan MZ terbaik..

♥cikmOt♥ said...

baik moderate...so senang nak tau entry mana yangn dikomen...

kekadang ada gak reader suka komen entry lelama...

kalu kita moderate, so kita alert la sikit...kang senang...

takde masa pun takper, kalu online leh publish sekaligus...

Anonymous said...

Salam

Baguslah kalau tak dapat tapi kalau blog saya, saya kena moderate. Memang sakit hati bila baca komen, kata-kata keji ditinggalkan.

Terima kasih singgah blog saya

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

suzie tahniah ek top 2 contest suziey.com tu ada peluang menang ni kita tumpang happy, biler la kita nak berjumpa ek, nanti dah datang malaysia kita jumpa kat taman layang2 tu k

azura samsuddin said...

ada betul jugak seperti yg sis baca tu sbb antaranye senang nak tgk komen tu kat entry yg lepas2.. zura penah kena tegur ngan kwn yg ckp zura x respon pun ngan komen die kat satu entry zura ni (blog zura kecik je x mcm blog sis yg dah power ni he3).. skrg tgh memikir gak nak wat ke x he3

Unknown said...

moderate comment just to ensure kita xmiss baca komen readers especiallly utk n3 lama..mcm my case..ramai yg suka komen n3 lama gk..so bila baca tau la n klu ade pertanyaan bole jawab..pasal anon tu mmg xmasuk dlm list of reason la..hahaha sbb lalat anon ni xleh nk dihapuskan unless u disable anon utk comment..so slmt xde dpt komen dr anon..sume msti wth ID je bole komen..kan senang gitu :)

xsusah nk manage suzie..nothing pn..just approve jek..at least u x missed those comments.. :)

Farra Dhelina said...

mcm akk elok lah ade moderate..sbb takot terlepas pandang kan..

azlina aziz said...

Em, saya rasa saya buat moderate comment ni. Sebab kadang2 ada readers yang komen kat entri lama, senang je nak trace back.

Dan saya rasa akak pun patut buat yang sama. Bukan apa, cuma takut terlepas pandang dan pisang berbuah dua kali. *Harap2 dijauhkan lah kan.

Ibu Mifzal said...

sy pun dah moderate komen..senang kalau ada komen leh alert n x ter miss baca..

mama tisya said...

better moderate cz suzie byk update entry..mayb ada blogger komen entry lama2 mayb suzie tk perasan kot2 mcm kita komen mlm2 cz kt opis kn tkleh view gmbr so mlm br komen tp tk sure ler suzie tgk ke kalo yg lmbt2 komen...ehheheh

ummi sofiyyah said...

rasanya blog glam mcm suzie ni elok moderate kot sbb ramai yg dok komen termasuk kat entry lama...ex mcm ummi, kalau x sempat ummi x baca tp kalau sempat ummi baca semua termasuk yg lama2 sekali...

tiefazatie said...

bgus gak moderate nie sis..hihi..cam ifa..semenjak kena psl c copycat tue..pastu blh lak die komen rilek kan..tue yg ifa moderate tue..n then kalu org komen2 n3 lama2 pun sis leh tau...ifa baru perasan nie..ada gak kawan2 yg sudi komen n3 yg lama2 nie..ifa rasa kalu xbuat moderate nie..konpem ifa xtau nie..sbb xkn ifa nk tgk blik satu2..susah jg kan...but its up to u la sis..hihi

Ayu Zarina said...

suka moderate sebab senang nak tau org komen kat entry mana...pastu senang kalau ader org komen kat entry lama2..

cikpuanhady said...

ha'ah..sama cam saya la, saya moderatekan sbb takut terlepas pandang komen2 pada entri lepas2..sbb kdg2 ada jugak yg suka komen entri lepas2..cam tak best lah pulak kalu tak reply kan..

Jom skodeng :Maila Vote Zahra..^_*

Pija Madzlan said...

k.suzie,

kalau banyak2 pun tak larat jugak nak moderate...alih2kang k.suzie xsempat nak approve org punya komen...tp boleh pantau lagi actually kalau tak buat comment moderation just pergi kat dashboard > Setting > Comments > Comment notification email (masukkan email kita - recommended gmail sbb dia akan masukkan semua komen dlm entry kat dlm satu mail :) ).. dari sini kita akan baca email kita....

Cikmin said...

pada cikmin kalau moderate komen lagi bagus..asalkan kita tak susahkan readers yang nak tinggal komen dengan verification words ni. :)

cikpia said...

comment moderation tu bagus actually...... senang nak manage, nak tau siapa komen kat which entry.......

tapi hopefully tak payah bubuh word verification..... boring!!!!!!

FatinJelita said...

aten tak buat moderate comment sbb mls nk manage.. tapi all comments kat enrties are notified thru email, so aten leh check kat email jer..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails