Wednesday, 22 December 2010

*mode excited menunggu hari kotak a.k.a BOXING DAY

BOXING DAY????


is it a kind of sport day --sukan boxing ker??
no-no--nope

box tu kotak kan..so boxing day tu hari kotak or hari bukak / bagi dlm kotak ker??
1st time me dgr psl term ni masa thn 2007 ie masa 1st time me dtg kat UK ni...
and me buat entry pun --my old entry bertarikh 26 December 2007..

me copy paste balik...just nak share apa itu boxing day..

Wednesday, 26 December 2007

Boxing Day?...

The first time I heard about this day..the first thing came to my mind is about "boxing"-a type of sports. How amusing it is..in fact it has nothing to do with that sport!
boxing day literally means "Hari Kotak" ie the day to open the box / the Christmas gift :)

So the proper meaning of boxing day that I got from the internet is :

"Boxing Day is a public holiday celebrated in the United Kingdom, Canada, New Zealand and Australia and many other Commonwealth countries on December 26, the day after Christmas Day;
The celebration is traditional, dating back to the middle ages, and consisted of the practice of giving of gifts to employees, the poor, or to people in a lower social class. The Oxford English Dictionary attributes it to the Christmas box; the verb box meaning: "To give a Christmas-box (colloq.); whence boxing-day."



for me..boxing day means--SALE!!! yepp sale babe!! sale dgn diskaun  yg menggila2 hehhehhe and jgn tak tau yer, kedai2 dibukak seawal 5 pagi pd hari boxing day ni :p



me nak shopping souvenir utk family+relatives boxing day nanti--26 december 2010..Insya Allah....and tarikh 26 december tu sgt significan, sbb pd 26 december 2009 --setahun yg lalu, me & family menjejakkan kaki kat UK ni....so me tak sempat ber-boxing time boxing day last year...tu jd excited tunggu boxing day 2010 ni..giller jeles me tgk those frens yg shopping sampai berpuluh2 plastic bag penuh dgn baju (brand Next) masa boxing day thn 2009---me tgk pics diaorg kat FB :p.

note : kat Msia tak de boxing day tp ada YES kan (year end sale)....apa2 sale pun sounds best and tempting to shopaholic like me ;)

20 comments:

ibuayahdamia said...

YES!!! seharusnya kaum pompuan yg terlebih concern...

CaDLyNN said...

err...YES kt m'sia pon dah tak terhandle duit ni...kalo kat sane mesti lagi menggoda jiwakan mz..haha

ummi sofiyyah said...

ok...boxing..jgn x boxing....kasi angkut satu lori...!!!haha...penuh la kontena balik nnt tu...

kak ina kl (1) said...

wow bestnya dapat shopping..akak pun suka bershopping

tak payahlah menyusahkan diri..kalau terjumpa boleh tanya..klu tak jumpa tak perlah yer..tq

Cik Firus said...

i luv shopping..
im a shopaholic :)

mama_umar_maryam said...

heheheheh..kene bwk glove boxing ni mz ;)

Ummi Dania Yasmine said...

jom memboxing kan diri....:D

maslinamansor said...

pernah tengok dalam tv, macam mana mereka berebut pilih barang... hebat gak...

nur said...

MZ
Ada ke pomppuan yg tak suka shopping?.. cube tanya sikit..
haritu da baca MZ cerita tentang ke eksaitedan boxing day ni ye.. bestnya..

ALL IN ONE

[-suziey-] said...

hahaahaha mcm lawak la real reason tu..ekekeke:D

tiefazatie said...

wah!!best gle sis!konpem brg murah2 kan2...

Nafisa81 said...

tak pompuan kalau tak amik tahu pasal sale sale ni..

MamaYatie said...

hoho..ingatkan ape ke benda la boxing day tur..terbayang dlm kepala main tukar2 hadiah

kakyong said...

syiok nya leh shopping...
teringin nak shopping tp xde bajet la... huhuuu... sedey betui kalo sebut bab shopping ni...

malyna said...

pernah dga pasal boxing day ni. mesti best gilaa kaannn *drools*

Oyis said...

so pkl brape nak serbu kedai this sunday kak suzie? ;)

mama tisya said...

bestnye shopping time krismas kt sana..dgr2 dr kwn2 ckp mmg murah kalo time krismas...slamat shopping2

-atiQah- said...

kak..sy pun menanti boxing day..
27hb tu dah nak balik mesia..hehe..

Melati said...

kakkk, bestnyaaa shopping kat sana!!! nak beli harrodsss =)))

Fatin a.k.a. Aten said...

siap sedia ber'boxing' la MZ.. hihii YES kat sini pun happening jgk, duration pun lama, 2 months jgk la nk perabeh duit :p

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails