Friday, 24 December 2010

me as full time house-wife ...kalau permanent, sanggupkah??

me ada seorg BFF yg juga merupakan seorg full time housewife--dia resign lps dpt 1st baby--utk beri sepenuh perhatian to her only child..and she's happy with her life--hubby dia pun keje bagus2 gak ;)

and ..me suka baca blog Kak Yong...one blogger fren yg me kenal kat alam blog...also a full time housewife...resign keje utk jaga anak2...cuma kdg2 me tersentuh gak baca psl kisah kak yong tu...how she sacrificed her career to be full time housewife...

kalau me..sanggupkah me??
realitinya tak kot...sbb me work hard for my study, and sbb dh terbiasa pegang duit gaji sendiri--ever since me masuk alam pekerjaan pd 8 jan 2001..ish, dh lama me jd career woman ni ..me start as a legal officer kat bank, sblm jd lecturer..

teringin gak nak rasa mcm mana jd full time house wife...
so now me dh dpt pengalaman tu..a blessing of staying in UK ni

kat sini me kan on study leave..and lps dh setel urusan submit thesis..me dh tak pegi skool..dok umah jer..kena prepare utk viva voce exam ajer--9th march 2011 nanti..pagi2 msk2..rutin jd simple..layan anak2 yer..layan blog hehheheh

so beshh ker jd full time housewife ni?? being a mommy, ok jer, lg pun anak2 me baru 2 org kan, both boys, tp bukan yg jenis lasak..tak de panjat2 ker apa, setakat sepah2 toys tu biasa jer..

dlm otak me, best and ok jer jd full time housewife, DGN SYARAT CUKUP INCOME utk family..yeppp..money matters dlm dunia realiti hari ni..so kalau my hubby mampu sara/tanggung me & kids, ie bagi kat me gaji mcm yg me dpt from my current profession, me suka jer dok umah..tp tu dlm mimpi jer kot...
me memang got to work, for myself, for my kids and for my family's financial survival kan ...dok kat KL, memang kebykan husband-wife keje kan...semua pun pakai duit kat KL tu...kat UK, nursery+skoll free yer...

ni pic hiasan...my kids...playing together...

uolls --those yg working--kalau diberi pilihan, sanggup tak resign keje..for kids & hubby?


34 comments:

Unknown said...

Waktu keja tgk byk, ada gak terfikir nak quit, tp bila dah cuti sebulan cenggini pun dan bosan, tak nak lah selamanya....huhu..nanti mati kutu. Maybe kalau ada aktiviti, boleh dipertimbangkan

Ayu Zarina said...

SO FAR TAK SANGGUP..TAPI ayu bersyukur dengan business sekarang..sebab time flexible..so banyak jugak masa beri perhatian utk anak2...and at the same time of coz perlu jugak bagi masa utk kembangkan business..in case kalau ader apa2 kat rumah, boleh jer bawak anak2 datang office...so pendek kata me as a career woman, still can give the best time to both my damias...

Watie Rose said...

rasanya tak sanggup kot...sbb dah biasa pegang duit sendiri tp kita mesti tau nak bahagikan masakan..ini pun tgh plan nak wat pjj, mesti lagi busy pasni...

Unknown said...

huhu..tak tau nak jawab!!hhhuu

fizah said...

well..ni part yg agak sadis utk saya..b4 kwin, sy keje, nun jauh di perlis..bakal hubby keje gomen di jb..so after kwin, decide ,utk resign n follow hubby..dok sana dlm 2 bulan, i pregnant..xsempat nk ada keje b4 preggy tu..

so nk sedapkan ati, tggulah, lepas bersalin nnt br cr keje..now anak dh 10 bulan, masih jd housewife..

kdg2 terfikir, sia2 je sambung dgree, penat otak je study, tp xkeje2 gak..huhu..sedih..hutang ptptn masih xluak2..yelah, gaji hubby xckup utk tanggung hutang ptptn sy jugak sebb dia pn kena byr ptptn juge..

so what to do?mungkin ada hikmah la disebaliknya..only God knows..n hope He give me the best..

Chekgu Azrine said...

tak sanggup..betul cakap U..kita dah biasa pegang duit sendiri..susah kalau disuruh berhenti kerja and be a full time housewife..tak sanggup lar..sebab dh biasa ada gaji sendiri..kdg2 ada keperluan kita..kita nak beli sendiri...

Anonymous said...

mz sy suka nk jawab entry ni..
satu ari nanti saya akan benti keje juga & ikut amrul duduk kluang
bila?tu sy xtau...tp yg pasti amrul ada kasi hint dlm 3 thn lg
dia ckp nk bw saya duduk sekali xnak PJJ dah...
sy ok je kot...janji amrul kena sediakan sy satu lappy & berokband nk berblog hahahaahahha

maslinamansor said...

macam suzie juga, mas dah biasa pegang duit sendiri tapi disebabkan duduk jauh dgn anak n suami kdg2 terpikir nak cuti tanpa gaji setahun supaya dapat tengok anak hari2... :)

Karisma Izzah said...

Yes me sanggup!

sebabnye, me lebih suka duk rumah, buat kerja2 rumah yang tidak mentensyenkan.

BUT, mesti ade kerja sampingan nak buat yang leh dapat income (tapi kerja di rumah la)

cthnya, amek upah jahit manik ke, amek itu ini utk tolong pendapatan isi rumah...hehe

Ibu Yusuf Maryam said...

Salam MZ.. rasa terpanggil pula harini nak komen, biasa baca senyap2 je.. :-) Kalau saya diberi pilihan memang sy akan resign keje untuk anak2.. tp pilihan yg ada sekarang, adalah masih perlu berkerja..hmm, atas faktor ekonomi.

Sheherazade said...

my wish list ..Amin

Gieyana said...

Salam..dAi atang sini..
Owhhh x dapat rasanya x keja..sure x leh dok nyer..ai boring kalau dok umah saja...at least leh pegang duit sendiri kan..:D

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail said...

maera ta kisah..na dok umah jaga anak-hubby..tiap2 bulan income masuk..ekekeke~sambil2 leh amik kelas memasak ke, mjahit ke, make-up ke.. =)

nad said...

huhu,saya la tu yg fulltime housewife tu..demi kluarga, sy berkorban!wpun kwn2 (masa kt U @ keje dulu) pndg sblh mata je kt saya skrg, sy tak kesah, janji saya hepi dgn kehidupan sy skrg ni..moga Allah permudahkan kehidupan kami wpun dlm serba kesederhanaan.....

Myra Jay said...

Sis, Myra xtau sanggup ke x, kdg terpikir gak bila ada anak nnti cmne, tp dlm masa sma Myra pn smbung study gak.. tak tau sanggup ke idak..huhuu

mummy_ayu said...

sanggup kalu hubby leh kasi mcm mana yg kita dpt kalu keja...
tapi kalu mcm suzie..sayangla..dah belajar tinggi2..jauh2...

eija_sweetmama said...

pendapat eija sama ngan mama zharfan..if asben kita mampu utk tanggung sume..okeyla jdk full housewife..tp dgn kos hidup skrg..mmg dua2 kena kerja..,malahan asben eija sndiri mmg berikan sokongan sepenuhnya supaya bekerja..sama2 dpt membantu antara 1 sama lain.
satu jerk kelebihan housewife yg mmg xdpt dinafikan tumpuan untuk anak2 dan suami dpt diberikan sepenuh masa.

Unknown said...

memang teringin nak jadi fulltime housewife macam emak saya ngan emak mentua..tapi arwah bapak saya income lebat, begitu jugak bapak mentua..jd tak effect aper2..tapi suami saya walaupun bidang professiona, TAPI paham-paham jerlah kat kl nieh...
lagipun semuanya masih baru lagi..itupun kena merancang kewangan dengan teliti...:)

ummi sofiyyah said...

yes....suka..! x sabar nak tunggu husband suh berenti keje...!!! hehe...

Mrs. Simplicity said...

prefer keje dari jadi fulltime housewife :)

Hanis MY said...

Salam ziarah..rasanya tak sanggup sebab dah biasa ada duit sendiri dan boleh beli apa aje yg nak, lagi satu bila dh ada anak can buy anything i want kat anak hehe... org lelaki lain sikit bab2 shopping ni...

yanadzul said...

yna tingin nak dok rumah.. tpi jgn mimpilah..

cukuplah weekend housewife.. seronokkk..

keja best sbb pegang duit sendiri beli tu ini utk suami anak²..

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

jika semuanye dah cukup xsalah kan..
hehehe...

Ayu said...

Assalamualaikum..;)
me,sanggup jugak klu elaun hb bg sama ngan duit sndiri yg kita bole dpt klu keje..hehe..
tp,x taula bole ke x nak hadapi tekanan mental bila jadi full housewife..cuti lama sikit pun dah terkulat2 kebosananan..huhu..

Unknown said...

saya pun dlm perancangan ke arah fulltime housewife sbbnye kesian pada anak2 yg byk membesar dgn org lain ... tp bukan semata2 jaga anak..nk keje part time gak... :)

nur said...

MZ
penuh harapan..
pilih antara 2.. kebaikan dan kekurangannya.. akhirnya bergantung pd diri sendiri..
betul cakap fizah..

ALL IN ONE

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

kena pikir banyak kali la suzie, biler pikir tension kat tempat keje ingat nak berhenti je tapi nanti tak de caruman untuk masa tua2 plak so kena keje, tapi kalo hubby bagi duit beriban untuk duit belanja rasanya cam nak kot leh tengok anak membesar depan mata...

Lelord said...

hmmm mula2 resign mcm2 perasaan ade, nyesal pun ade gak. dulu kije kl,asben kt melaka n najlaa mak jaga kat johor. every week balik johor nak tgk anak. mintak trnfser asik reject jek huhuhu. pas diskus ngan asben ok i berkorban...huhuhu kena byr lagi lak kat bank. notice patutnya 3 mths, tp rasa cam x sanggup jek so buat 1 month jek then have to pay another 2 mths. ekekeke korban gak tu kan..

pas sthn resign dapat gak kije ngan gomen kontrak aje la kan...huhuhu tpaksa lagi berjauhan ngan anak. 6 bulan jek kije asben dapat offer ke qatar. alhamdulillah rezeki kami di sini. rasa cam malas dah nak kerja. asben ade gak ckp dia x kisah kalau i nk kije sini ok jek tp benonya dia prefer i dok umah jek :)

tiefazatie said...

erm..ala..ifa xkawen lagi nie..cmne nk komen ek..but yg ifa tgk dr my mum..ok je kot..mybe sbb my dad keje ok nie..lgpn..my mum bkn xmo keje..but xde rezeki nie..my mum ada gak cte..macam2 keje die buat..last2 my dad ckp xyah la keje..duk je umah jaga anak..hihi

mama tisya said...

kita pn mcm suzie, kalo hubby bole bg apa yg kita dpt skarng ok la..yela kt kl tau je la..kos hidup yg tgi...kita pernh rs jd housewife seminggu time jg my mom lps operate so terbyg la..agaknye gini la kalo jd house wife...lg penat rsnye dr org kj...hehehehehe...tp my friend ada sorg jd house wife tp hubby die bole tahan gk kj tp yg best die ada ank 2 tp sempt lg msk2 yg best2..ada gk wt tempahan..mmg kagum

azlina aziz said...

Saya tak penah terfikir jadi full time housewife ni. Sebab dah keje dan terbiasa pegang duit sendiri, beli apa nak...bebas je rasa nya. Lain la husben boleh bagi gaji sama macam yang saya dapat sekarang, then saya berenti la keje *tapi tu pon masih tak sanggup la. :(

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

sanggup.. bagi gaji mcm sekarang malah lebih.. & ila akan buat online shop gila2..haha

wan syamilah said...

sya sanggup gak resign keje masa pregnant ira dulu...skrg ni bila masing2 dah nak masuk sekolah..terasa nk jadi career woman balik...tu yg apply job...skrg ni dh sebulan sya jadi career woman...he3...

FatinJelita said...

entry xde kaitan dgn aten.. tp so far almost all my aunties, kazens or even my mum semuanya carrer women.. so dgn sendirinya aten pun rs nk bekerja after abes study.. zaman skrg pompuan kena ada income sendiri utk sapot ourself, byk -ve story psl kes lelaki skrg, so working ni sbg penyelamat if sth happen.. tp slalu la berdoa dpt partner yg faithfully to me until death..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails