Saturday, 13 August 2011

60 sen | harga sebuah kejujuran

rasanya tak byk kot MESIN KIOSK manual gini..


benda ni ada kat ground floor, faculty of law, UIAM Gombak..

bayar 60 sen dgn cara memasukkan duit tu dlm kotak besi ni, amik sendiri sebotol air tu...kena bayar tepat2/cukup2 sbb memang tak de change/balance kalau terlebih bayar :p

mungkin sbb nilainya kecil, so kalau ada yg rembat tanpa membayar pun, so kos kerugian tidaklah tinggi...and kena ingat, apa jua yg masuk ke dlm bdn akan jadi darah daging, so kalau tak bayar of courselah haram kan

uolls ada nampak benda gini kat mana2 kat Msia? kalau kat arab saudi/mekah, memanglah almaklumkan :)

17 comments:

Ijah EmoTemo said...

first time tgk ni sis. hehe.

faryzh said...

ish tak pernah tengok lagi ni.cam bes je.=p

ariana's said...

Kalau lah ramai yg takut pada hukum Allah..macam-macam mesin macm ni boleh buat ye..

Chekgu Azrine said...

tak pernah nampak la MZ.. nice..

cikpia said...

wow!!! festaim tengok benda2 menguji kejujuran camni ada kat malaysia... he he.... hagak2 kalau benda nie berjaya, bley tak kita buat jual suratkhabar macam kat overseas tu....???

Kalamhati said...

hmm semuanya terletak pada kejujuran..yg menjual mmg akan rugi kalau ada yg cilok..tp yg mencilok tu kena pk dulu sebab when it comes kpd benda2 yg berkaitan makanan dan minuman sendiri mau ingt..darah daging yg terbentuk dr mknan dan minuman yg tidak halal tetap akan bg effect pd hati wlupun hanya 60sen nilainya..=)

JANNAH means Heaven said...

hehe..banyak ja kat Uia, auntie..especially kat masjid,mula2,kiterorang terkejut gak dia wat camtu..lama2 paham senirikla..kat hostel pun dia letak ja makanan kat tepi2 tangga ngan tabung sekali untuk buh duit...huhu..kdg2 siyan gak kat yang jual tu...makanan tu,kadang2nya tumpahla,kena makan ngan kucingla..

manggosteen said...

dekat kawasan masjid puchong ada gak camni..

iQapiQa said...

erm..setakat ni kat public xde jumpa lagi tp kt kampus sy mmg ginilah caranya student nk menjual.hehehe

Nia said...

owh, kat masjid UIA pun ada rasanya kan. Masa tengok tu, memang terkejut jugak, aik,..boleh ambil macam tu aje? Tapi, macam kata Suzie, kalau tak bayar, jadi darah daging tuuu..

CIK PARO! said...

tak pernah jumpa!

Ummi Dania Yasmine said...

kat masjid kelana jaya. harga air tu RM1. Dania selalu tya, me nak beli air tak? sebab dia nak tolong masukkan dalam tabung.....

blog-tips-kurus said...

ada di Uitm Shah Alam. tapi tak ingat harganya.. :-)

* sape tak bayo nanti perot kembong!!

isabelle said...

betul..betul.uitm shah alam melambak gak ada.
either 80sen atau rm1

Oyis said...

bagus la kalo org x curi. tanda rakyat kita ramai jgk yg jujur

tiefazatie said...

wah..xpernah jmp!hihihi..teruja je nie..nice..

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

dulu masa kat upm ada.. letak nasi lemak & bekas duit je..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails