Tuesday, 23 August 2011

Jom baca pendapat Ustaz Love | Hukum Kotex sms contest

ari tu me ada buat entry psl me musykil, ragu2, was2 psl sms contest by Kotex, contest ni tgh running sekrg and sbb hadiah agak besh ie RM100 cash for every 50th sms, so of course ramai yg dh join...and me tgk ramai gak kwn2 comper yg menang even antar 1 sms pun..me tak join sbb me rasa ragu2 and rasa benda tu mcm berjudi...
me ada tanya Ustaz Love..so Ustaz Love dh bagi jawapan...

feel free to read the full entry :
http://ustazlove.com/blog/2011/08/soal-jawab-contest-judi-kotex-apa-punya-tajuk-daa/#axzz1Vp8UAn7L

ni me copy paste sikit:


Jika pertandingan itu melalui pembelian barang (beli sayap ayam dapat satu peluang cabutan bertuah contohnya), maka ianya diharuskan.. kerana ianya bukanlah yuran penyertaan.. sebaliknya ganjaran bagi pembelian.. pembeli dapat ayam dan dapat peluang cabutan bertuah.. kalau tak menang pun, pembeli still ada ayam yg boleh dimakan atau disayangi..

Kalau pertandingan mcm Kotex tu, disebabkan nak dapat nombor bertuah, maka dia telah menghantar 100 sms contohnya.. katalah 1 sms dicaj RM 0.50, kalau 100 sms dah keluar duit RM50.. sedangkan belum tentu beliau menang.. Ada yg cuma hantar 1 sms dan bleh menang.. kat sini dah nampak unsur2 zalim (tak adil), gharar dan perjudian nasib.

Berbeza dengan kes contest pembelian ayam kat atas, kalau ayam tu harganya RM10 sekilo (ni ayam mengandung.. sbb tu mahal), maka peserta yg menang ke, yg kalah ke dalam contest tu, tetap mengeluarkan wang dalam jumlah yg sama.. dan mendapat manfaat yg sama daripada pembelian ayam..

Seboleh2nya, jauhilah contest2 berdasarkan sms yang berasaskan sms terbanyak, atau yg menetapkan nombor2 tertentu sebagai pemenang.. yg mana peserta perlu mengeluarkan duit untuk menyertai contest itu (bukan melalui pembelian barang).. kerana ianya lebih menghampiri kaedah2 perjudian..



6 comments:

CIK PARO! said...

Terima kasih share info ni...
astagfiruhalazim..
kite xnmpak kan ape yg haram..
mudah2 han saya tak tergolongn diklgn org2 itu,,

Zue AnnaLeeya said...

kene hati2 skrg nih kan???
byk contest skrg nih..

tenkiu mz sbb kongsi kt sini...

Nana said...

mmg kena berhati2
kontest kontest juga hukum kena tau kan

e.l.i.s.s.m.i.e said...

semalam eliss tertengok jugak contest ni kat kotex tapi tak amik pun sebab x pakai kotex dah skang, Libresse pulak :p

kella said...

kita pun ada join kontest ini..
terima kash atas info ini... so selepas ini perlu lebih berhati hati.. =)

tiefazatie said...

sbb tue ifa xjoin yg sms2 nie..

tq 4 sharing sis..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails