Tuesday, 16 August 2011

Pengalaman berpuasa kat obersi

semlm me dgr sinar pagi kat sinar.fm, tajuk psl pengalaman berpuasa di luar negara..

so teringatlah pengalaman me berpuasa kat UK...sempatlah merasa pengalaman 2 kali (thn 2007 & 2010)..thn pertama ramadhan 2007--masa tu me pegi sorang2 kat UK..sedey tak payah citer lah..puasa sorang2, sahur sorang--me duduk hostel..my roomates semunya chinese from china--atheist diaorg ni..

then thn 2010, sekali lagi me berpuasa kat UK...tapi this time ada mr hubby & my 2 boys...so happy jugaklah..merindui juadah2 kat msia, so nak nak tak gigih try masak sendiri hehehhe
tapi sempat gak me beli juadah online tu!! kwn2 me yg kat notts gak yg menjual2 mcm2 mknn ala2 bazar ramadhan online  ;)

tapi...puasa kat sana sgt lama sbb time tu summer....subuh pukul 5 pagi, berbukak dekat2 pukul 10 mlm....solat terwaih pukul 11 mlm...me selalu tertidur and tak sempat berterawih....kat sana cuaca summer mcm kat cameron highlands ajer..tak panas pun..tapi still letih gak sbb lapar kan hehheh

and sempat gak berbukak puasa kat KFC (halal outlet), kat restoran pakistan --buffet style tu!! (restoran white horse)



ni pic kenanngan thn 2010 --me & family bukak puasa... first time dlm hidup nak try rasa buffet ramadhan kat restoran pakistan kat UK ni, nama restoran ni white horse cafe..
kalau jln kaki 10 min jer dari umah sewa me...
harga buffet 6 pound per pax..mkanan sedap..
lg pun dh biasa mkn2 kat sini, tp ala carte lah!! 
memang kenangan ramadhan yg tak akan dpt dilupakan sbb thn ni me 1st time berpuasa di perantauan dgn my hubby & kids 
(dulu thn 2007, me dtg UK bln puasa gak, tp without hubby & kids, so seksa giller puasa + berbukak sorang2)..
pic ni hubby yg snap, so dia tak de ler dlm pic..
lil ariff tak mau pandang camera sbb sibuk nak amik/main dgn makanan atas meja tu, 
zharfan buat aksi mkn..
me aksi pegang popia, tak leh buat aksi ngap popia sbb time snap pic ni 5  min sblm masuk waktu berbukak ngeh ngeh ngeh~
mahalnya pengalaman iteww....

apa2 pun, msia ialah syurga makanan :) opppsss MZ dlm diet mode--ari ni ada kelas aerobic ;)

selamat berpuasa uolls!


15 comments:

mr_right said...

wahh. teringin nak sambung master ke, phd ker kat obersi pas degree neh. huuu

http://hafizilmi.blogspot.com/2011/08/isu-cik-anon-lagi.html

MiYOKO SuKi said...

ye..kt US pun posa sgt2 pnjg....start pkl4.30pg sampaila kul8.30 mlm....

tp, still bertahan...hehehe..

sorang2 mmg tak best lgsg...

me suya said...

Mz yg sedia kecik ni pun mode diet.. SUya bila pulak nk ikut jejak mz ni.. hehehehe~

AyuArjuna BiGoshh said...

beshkan rasa macam pengalaman :)

Chekgu Azrine said...

wah..teringin gak nak merasa pose di obersee...hehehe

Lelord said...

hehehheee kami kat qatar pose 15 jam

Ardini Humaira said...

dni lak next year berpuasa di miri, kak :D

nanti nak alamat akak nak pos kad kawen :)

b a m b a m ' s said...

kita berpuasa kat perantauan jugak lar..tp local U..hik3.. :P

mysha said...

hurm mmG sedey akak kan berPuAsa di peRantauan.. taK saMa ngan kTe kAt maLaysia..

tp taKperla kak, pengaLaman tu penting...

ADEEYA said...

HIhi selamat berpuasa :)

Nana said...

xpenah ada pengalaman mcm mz
mcm mana la kan
tebayang makanan sedap2 kt msia
nanges woo

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

aahla ila penah posa kat overc..akaka kat bangkok je tapi masa tue takde amik gambar pun.. masa bujang-bujang..mmm.. masa tue takde hp yang ada camera. 1st trip g overc...

cikpia said...

teringat sekali tu pi gym lepas berbuka..... muntah habis!!!!

so i'm wondering, caner u aerobik time posa?

Nisa Greennnpanda said...

yup, M'sia mmg food heaven, hehe.. tp kalo ade experience berpuase kat oversea, best gak kn?

sy penah puase kat Scotland, ngehehe..

tiefazatie said...

hee..pernah baca dh n3 nie dulu..hehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails