Wednesday, 10 August 2011

Terkejutnya me baca pasal London huru-hara rusuhan merebak

sumber : Utusan Malaysia Online


KOTA London yang selama ini aman dan selamat bertukar menjadi huru-hara selepas tercetus rusuhan sejak Sabtu lalu, berpunca kematian seorang remaja kulit hitam yang ditembak oleh polis.


*Bermula dengan satu protes kecil secara aman dipinggir kota London di Tottenham, Sabtu lalu, berpunca seorang remaja kulit hitam ditembak mati oleh polis.

*Ekoran itu, protes bertukar menjadi rusuhan dan merebak ke seluruh kota itu sebelum ke tiga bandar raya utama iaitu Birmingham, Bristol dan Liverpool, semalam.

*Perkhidmatan Ambulans London merawat 16 mangsa rusuhan, 15 daripadanya dimasukkan ke hospital, manakala polis menangkap 334 orang dan mendakwa 69 lagi atas pelbagai kesalahan.

*Seorang pelajar Malaysia mengalami patah tulang rahang dan gigi selepas dibelasah sekumpulan perusuh ketika keluar membeli juadah berbuka puasa.

note : memang masa me dok Notts pun, kalau jenayah(mcm break-in, pergaduhan) memang dilakukan oleh orang kulit hitam..


10 comments:

blog-tips-kurus said...

black ni selalu diprovok kot.. tapi kenapa student kita jadi mangsa? dugaan di bulan Ramadan..

CaDLyNN said...

nasib MZ da kt Malaysia tercinta kan :)

Chekgu Azrine said...

yup..ada baca MZ.. dasat la.. mostly pelajar MARA tuh kena debik

Nia said...

dengarnya rusuhan tu jadi merebak lagi teruk sbb ramai yg bertindak jadi copy cat, tgk org lain merusuh, diaorg pn ikut jgk.

waalllaa! said...

nasib baik la MZ dah balik mesia..kalau tak huru hara la nak raya nnt..tu yang xpatut pun rusuhan ni..takut merebak jadi macam ni la..

syanasaid said...

bile baca story ni mmg kepala ingat kt awk jek
nasib uols da balik sini

kesian student tu
dgr kata ade video dia kena serang kt youtube
tp xtgk pn lagi

Nana said...

teruk gak kan
tgk kat dalam berita

mama_umar_maryam said...

erk..kesian dgn student yg xberslah tu,.dhla nk buke pose..

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

kesian budak tue kan? tv smlm kata dia nak beli juadah buka posa..

tiefazatie said...

dasat kan..tp cian student tue..kebtulan die lalu..kebetulan gak perusuh lalu...erm..nasib baik xde la dasat lg die kne nie tau..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails