Tuesday, 2 August 2011

Sedikit serik dgn makanan kat bazar Ramadhan | ayam percik mentah

1st day ramadhan me dh terkena...semlm me singgah kat bazar Ramadhan taman melati--me dh msk nasi, and me tak msk lauk, so me cari lauk2 kat bazar ramadhan...me beli sup tulang, ikan keli goreng bercili and...ayam percik kelate (percik putih tu)..harga mahal memanglah sedia maklum, tapi time berbukak, bila dicubit isi ayam tu...merah+lembik isinya !! mentah, tahap tak boleh dimkn...kiranya ayam tu tak msk, mcm ayam tu dibakar/dimsk  beberapa minit aje..serik me...so me pun buanglah ayam tu, mana boleh mkn..RM5 seketul me beli..:(

bkn semua mknn/kuih/lauk tak sedap, kat bazar ramadhan kat mana2 pun...cuma nasib ler, dpt yg tak sedap or mentah..me beli mertabak+popia semlm sedap ajer..

so ari ni, me berazam nak msk, even simple2 pun (plan nak msk tomyam seafood, ayam goreng ..etc)...serik lah jugak nak beli lauk pauk kat bazar ramadhan ni, kalau kuih muih tu ok lagi...

mood mls memasak dh terbang jadi mood rajin msk sbb kes ayam percik mentah ni....ada hikmah jugak lah :) 

note : agak2 si penjual tu tau/sedar tak dia jual ayam mentah? rasa mcm nak pegi ckp ajer, agak2 dia melenting/marah tak kalau me ckp....


23 comments:

mama tisya said...

try la ckp kot2 die ganti yg br..hehehe..tp tu la risiko gk bli lauk kt pasar ramadhan ..kdg2 ada yg dh berbau(basi)...

msk simple2 pn lg best..slamat memasak

::EIDA:: said...

Ida pun terkena ! Baru je post entry pasal harga harga makanan di bazaar ni semua nya mahal !! dah tu tak sedap !!

Sememangnya tetiba mood rajin masak tu datang... huhuuuu~ Senasib lah kita....

juelee said...

tu la MZ, sy dah terkene tahun lepas, peknen tak larat nak masak, beli lauk skali basi.. terus spoil mood..

skang ni mmg gigih la akan masak walau camne pun.. mmg penat tapi berbaloi+dapat pahal kan masak tok orang puasa..

Nana said...

ni la salah satu sebab kenapa saya kureng suke bli kt bazar ramadhan..
dah banyak kali terkena..
klw nk puas ati kan
seme sedap2
jawapan nye pasar keramat
tapi jemm xhengat la

Aku Ibu Muda said...

sehari sebelum puasa, sy terkena..kat MCD subang parade, makan bubur nasi tumpah lori garam. tp macam tak sampai hati lak nak pegi bagitau..last2 diam gitu je..huhu

kalau kt bazaar, sy suka pergi kt penjual yang kita dh biasa/kenal...

e.l.i.s.s.m.i.e said...

rasa kena pergi balik cakap, mana tahu dpt ayam free hari ni :)

Nurhidayah Shamsury said...

same lah kite..kite li masak lemak tempoyak, bau tempoyak pun x dok..huhu..

Cik Tqah said...

biase la tu kak..da jual byk2 kan.. xikhlas berniaga tu.. huuu

Sidratul Muntaha said...

lain kali jgn dibuang..dibasuh bersih2 dan boleh digoreng balik...
or boleh dibakar dlm oven blik.
dgn penjual tu..
ckplah elok2...
ramadhan mengajar kita berpuasa dengan kesabaran,bersangka baik dan jangan membazir.
silap yg itu,jgn diulang balik.

amiey lee said...

mz - kna bgtau org tu...tapi jgn cakap secara terang2... cuba cakap kat dia secara personnally n secara baik2 ..kalau dia terima ngan baik alhamdulillah tapi kalau tak biala... mungkin khilaf si penjual tak sedar ayam perciknye mentah sbb masing2 puasa tak leh rasa..... sekurang2 kalau mz bgtau mesti org tu akan lebih berhati semasa memasak...

azura samsuddin said...

mmg kena amik risiko kalo beli kat bazar ramadhan ni ... kwn zura penah t'kena skali ceri beri lah 2hari MC ... zura so far lum lg kena tp 'x sedap' tuh biasa lah kan ... hehehe masak sis jgn x masak ;)

AMMAR YASIR said...

Berniaga macam ni biasanya cepat lingkup.... tak ikhlas langsung...Eeeeee.....geramnya...

MamaRifqy said...

mz..sbb ni la kite tak suka sgt beli makanan kat bazar kecuali kuih..kuih ok la kan..tapilih gerai gak..tapi bab lauk..kite mmg was was

waalllaa! said...

laaa.nape mama buang..basuh dulu ayam percik tu kasi hilang kuah dia pastu mama goreng la balik..tapi b4 goreng tu hiris2 sikit kat bahagian yg isi tebal2 tu..goreng bagi garing..pastu buat la ayam masak kicap plak..hehe

tiefazatie said...

erm..sis g je ckp..hak pengguna tue sis..

ifa sukal lg msk sendiri nie..jrg2 le g beli nie..ehhe..

Ummi Dania Yasmine said...

Tu semata mata nak ambik untung tu. Bukan yg betul2 dalam business memasak gamaknya......

Nazra Nazurah said...

same here...saya lagi gelojoh sebab 5 tahun duduk UK xde pasar Ramadhan, sekali pegi semalam, teruknya makanan semua mahal yang amat2...sangat tekejut dan rasanya, xpayah cakaplah kan semua tau..

http://nazranazurah.blogspot.com

Oyis said...

kesian kak suzie. x pe lah, hikmah dia mood rajin masak dtg semula. mcm zaman2 kat notts gitu hehe

Chekgu Azrine said...

MZ pegi bazar taman melati erk

even saya dok situ saya pegi pun semata2 beli murtabak je..

tak dan pun nak usha2 yg lain

mgkin gak dia tak tahu sebab dia nak jual almost sebulan kat situ..

pergila bgthu dia.. xpenya.. sekadar menegur kata org..

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

hurmm..macam2 ada kat bazaar ramadan ni...untung kalau dapat makanan best walaupun mahall..tapi kalau makanan mahal dan makanan hampeh.apa kes???

Em's Family said...

cube try cakap.. mak mira memang pangkah kalau beli kat bazar ramadhan ni sebab selalu sangat terkene.. lagi satu tak larat nak meredah ramai orang kat melawati tu

AkmaFaizal said...

tahun ni tak blom lagi singgah bazaar ramadhan.huhu..baru masuk 3 ari pose tp rasenye kna masak ari2. kna cari resepi utk berbuka...

juanita said...

abg ju laks beli air, balik umah nak minum semua air tu xde gula. abg ckp tau lar dia ada kencing manissss.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails