Tuesday, 16 August 2011

Sangkaanku benar belaka | side effect IMPLANON

sebagai seorg yg memakai IMPLANON sejak jan 2010, me memang sgt concern dgn apa jua side effect IMPLANON ni..

kebykan family planning (pills, suntikan etc) semua pun ada side effect because it affects body hormon kan...

and last week, me bersembang dgn one of my colleagues yg juga ahli aerobic class yg me attend tu..then terkeluar issue IMPLANON--sbbnya me dok mengomel2 that me lama 'red flag' ni sbb IMPLANON..then dia ckp, dia pernah pakai implanon, tapi dia pakai few months ajer, then dia remove sbbnya...HAA...dia GAIN WEIGHT dgn jayanya!!! now dia pakai IUCD, so tak affect her weight pun--dia ni slim melim orgnya..
so terbukti benarlah sangkaan me...antara sebab2 utama me gain weight dgn jayanya even me mkn mcm biasa pun sbb me pakai IMPLANON ni lah..*sigh...
me nak kena work hard utk lose weight and sedaya mungkin nak dptkan my weight dulu2..my ideal weight dgn ketinggian me --should be around 53-57 kg max--now memang berlebihan dari berat ideal :p :p

note : me mls pakai IUCD sbb nak kena masukkan benda tu dari 'bawah'--and me tak disiplin mkn pills...so no choice, memang kena go on dgn IMPLANON ajer..cuma nak lose weight ajer ni....moga2 berjaya..Amiin...so far nampak positif lps jon aerobic :p

entry ni hanya utk sharing my experience--and antara keyword carian kat blog me ni :) so moga2 dpt sedikit sebyk membantu those yg google search psl implanon.


15 comments:

syawalsimpsons said...

sue pon pakai implanon...so far wat masa ni red flag hampir 60 hari...elok je 1st ramadhan sampai now, x da langsung..alhamdilillah..tp dr segi bberat badan...sue rasa x lak sue naik pon..makin menurun...mmmm...
mayB sesetengah org kot kan...

Nana said...

ada kwn pkai implanon sama kes mcm mz
lama peod dia
kadang2 3mgu
psl berat btambah xpenah dgr lg
sy pon gerun ngan iud sebab kena masuk ikut bawah
makan pil?xleh sebb xdislpin
so skang sendiri2 je plan

Ely Hasrul said...

suzie,

kawan i sorg naik berat, sorg lagik migrain gila2, 2 thn lbh xtau pon.. skalik dokter dia kata try kuarkn baru la hilang migrain. i pon nk go for iucd after this tapi kann mitos psl bende tuh leh masuk kt rahim adelah benar belaka sbb ade sorg akak nih cite experience dia sdr kt i.. siap kena operate buang.. alamak ngeri okeh. nnti i nk buat entry la pasai nih..

suzie takpa.. still nampak menten no worries hehe

Aku Ibu Muda said...

sy nk ambil injection yg every 2-3 months tu...

anak dh setahun, tp tak pergi2 klinik lg...huhuu

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

ila tak pakai apa2.. jadi tiap2 bulan ala-ala tertungu "red flag" tapi alhamdulilah amana dgn arief jarak 2 years kalau boleh si arief ne jarak jauh lagila 3/4 years sbb nak stabilkan ekonomi.. tapi kalau allah bagi takkan nak tolak kan? kan? kan? comelnye baby kecik2.. dahla arief sekarang eksen tak mo kena cium-cium..peluk-peluk

azlin mrs'Hairil said...

kak dulu kite pun pernah pakai..but 1 year only..coz period memanjang jer...boleh katakan dalam sebln tu 1 week jer free..hubby dok hangin jer..buka implan terus lekat..he3

Sidratul Muntaha said...

IUCD?
beware jugak tuk member MZ tu
my sil nurse...
ade member dia pakai IUD..
collapse menda ni n pregnant jugak...
wallahualam.
selagi mana benda itu ciptaan manusia,sebagus mana pun dan sebaik2 mana sekali pun,masih ade kelemahannya.
*dlm al quran kan ade mention pasal inzal?!

fiza said...

Saya natural planning jer. Takut ah nak cucuk sana sini, ubat pon susah nak makan ☺☺. So far alhamdulillah lah...gap 3 tahun ☺☺

Puanbee2 said...

samalah kita , sekarang saya dah tukar makan pil ,tk tahan badan asyik naik je ..

juanita said...

Hmmm..hmm......sedang berfikir..patut kerrr???

Momma Mia said...

Kesan implanon weight gain.. ada tak sesiapa yg kesan dia turun berat badan ???... risau plak ramai yang kata kurus sgt ni... alhamdulillah dah pakai lebih dr 1 thn, dtg 1x jer menses masa sebuln aft pakai... hope bleh puasa penuh lagi thn nih.

me suya said...

along suya pun pakai Implanon ni.. dan mcm MZ juga.. die gain weight dgn jayanya sekarang..hahahaha tapi dah okew since die bergiat balik main bola jaring~

Syima Emi said...

nak inform kat mz yang mz dan adik menang kat female mag july...

http://www.femalemag.com.my/2011/08/15/female-july-2011-winners-list/

congratsss

Chekgu Azrine said...

Alhamdulillah dah 13 tahun kawen.. tak pakai apa2 pun perancang.. and suprisingly.. dr pun terkejut sebab semua anak rancang sndiri.. terror dia ckp without family planning..

tiefazatie said...

owh..camtu..tq 4 sharing nie..=)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails