Monday, 15 August 2011

Berbisnes adalah sumber rezeki | tapi FAKTANYA MLM adalah bercanggah dgn prinsip syarak

me tau ramai yg aktif bisnes utk cari duit raya...yep, memang perniagaan adalah sgt2 MASYUK and HALAL, dgn syarat semua hukum syara' dipatuhi


faktanya  : MLM mengandungi unsur2 yg tidak selari dgn hukum muamalat Islam...cthnya dari segi menindas (harga yg tidak munasabah) dan unsur2 gharar/uncertainties....
so wpun uolls jual brg yg halal let's say jual supplement ker, sabun ker, corset ker, tapi sbb mechanism MLM tu...boleh jadi HARAM hukumnya

kalau rajin, silalah baca apa yg ada kat SINI..baca dgn hati terbuka...
cuba fahami apa itu MLM...and kenapa agaknya byk prinsip MLM yg bercanggah dgn konsep bisnes konservatif..
BISNES memang sumber rezeki yg sgt menguntungkan, tp jgn sampai ada konsep menindas.. 

note : ingat-mengingati sesama kita...anyway, kubur masing2 kan...


15 comments:

::cikjuju::◕‿◕ said...

LIKE:)

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

jgn baca blog Aidid ajer..sbb dia mmg benci MLM..

CIK PARO! said...

cik paro tak join oke!

Nana said...

SY JUAI KUIH RAYA JE HEHEE

mummy Darin said...

sebab itu sampai skang saya masih ragu - ragu nak join mana - mana MLM walaupun terbukti kawan - kawan berjaya.... ada yg saya pernah masuk, saya stop terus, biarlah duit tu lebur.. asalkan saya tak terus rasa menindas org lain

e.l.i.s.s.m.i.e said...

diorang dah dikaburi RM depan mata tu psl tak leh terima nasihat. hubby cakap, tu psl diorang masuk MLM, sebab mudah dipengaruhi :p

amiey lee said...

huhu tak join memana..kej n bantu hubby meniaga kt bazaar aja

Ummi Dania Yasmine said...

ohhhhh......baru tau

Mama Zharfan said...

@cik juju : tq :)

@Rina a.k.a cik betty : me baca semua blog, pro MLM and anti MLM--me tak kisah org suka or benci MLM tapi prinsip2 MLM sgt menindas and harga brg yg tak munasabah..that's my concern

@Cik Paro : heheh

@Nana : masyuk tu...

@mummy Darin : can't agree more

@elissmie : yep, RM$$ boleh buat org jadi buta and pekak

@amiey lee : beshnya bisnes kat bazar :) me teringin heheh

@Ezz : fakta bukan auta :)

Ya ALya said...

ya bizness jual botol susu je....hehehhehehe

waalllaa! said...

saya tak join MLM dengan spent time ribu raban.. cukup untuk sekadar supplement saya setiap bulan which only cost me rm180. and i think it's affordable with the good quality of health product yang saya dpt.. tapi yang product yang saya beli tu tak pernah push saya untuk beli barang2 dia yang smpai sesetngah orang buat loan utk beli product..tapi xlah bagi saya..saya bukan orang yang berbakat untuk ajak orang beli barang2 or jadi downline.. tapi product saya beli ni affordable.. tak mahal sgt n tak murah sgt.. berbaloi dengan sumber pembuatan product tu..n very satisfied dengan hasil dia. then lepas drpd tu mmg I tak consume dah any chemical medication.. thats much better..i pun sihat lepas consume tu..as well as my dad, n the whole family actually.. company ni ade jugak pakej dia utk sape2 yg berniat utk jadi dealer dia.. modal dia rm5000.. tapi biasa la macam kedai runcit pun kite beli dulu kan barang2 stok then kite jual dekat orang.. the same thing goes to this company.. n dapat discount for member..xnak jadi member pun takpe but have to pay a bit expensive la.. tapi untuk skang, I lebih kepada makan gaji n maybe soon rasa dah selesa baru buat biz sendiri..hehe.tapi bukan MLM kot..tapi sape yg nak makan supplement yang saya makan saya bgtau je.nak cube ke xnk cube ke ikut suka diorang la kan.. sendiri punya effort la nak idup sihat ke tak..nak sihat kdg2 mmg terpkasa berkorban wang ringgit.. but it's worth.. n saya tak berapa suka sebenarnya kalau biz cari downline.. saya tak suka paksa2 org jadi dwnline sy..sebab tu saya lebih suka utk consume aje..bukan utk mencari kekayaan dari bidang ni..

Aku Ibu Muda said...

dah mcm2 Aidid bg hujah utk isu MLM, tp ramai lg yg butakan mata sebab dh digelapkan dgn wang ringgit...huhu

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

kalau barangnya bagus saya beli jugak..

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

kawan2 saya jual mlm guna harga supplier jugak..kebanyakkanya mcm tue..

tiefazatie said...

ifa mmg xde la nak join nie..
maaf le ckp..sbb ramai yg ifa jmp nie..n ajak nie..sume muka xsabo nak kaya cpt..huhu..sedih je tgk nie..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails